Een band opbouwen met je paard - Word een team!

Een band opbouwen met je paard - Word een team! Heb je al gereden? Heb je hard getraind? Heb je wel gegaloppeerd? Wanneer ga je starten op een wedstrijd? Vragen die vaak gewoon uit belangstelling worden gesteld, maar het zijn wel vragen die een bepaalde druk op je kunnen uitoefenen. Meestal ben je je niet bewust van deze druk, maar het paard voelt dit wel. Het is daarom belangrijk om een goede band op te bouwen met je paard. Het rijden is namelijk maar een klein onderdeel van het trainen en bezitten van een paard.

Vertrouwen

Het is heel erg belangrijk om een band met je paard op te bouwen. Als je die band eenmaal hebt, dan zal je paard vrijwel alles voor je doen, zolang je hem of haar in zijn waarde laat natuurlijk. De eerste stap naar een goede band met je paard is vertrouwen. Je zal eerst jouw vertrouwen moeten geven, voordat je het vertrouwen van je paard kunt krijgen. Het maakt niet uit of je een wedstrijdruiter of recreatieve ruiter bent, maar zonder vertrouwen zal het op een gegeven moment niet gaan werken. Het duurt jaren voor je een goede band hebt opgebouwd en dit lukt niet alleen door te gaan rijden. Een goede eerste stap is wandelen, poetsen of lekker kriebelen. Nadat dit een paar keer is gelukt, zonder enige stress, is het een optie om grondwerk te gaan doen. Ook dit kan het vertrouwen verbeteren. Als je gaat rijden, doe dit dan niet alleen in de bak. Ga er eens op uit, ga op buitenrit. Lekker het bos in en een frisse neus halen, of ga rijden in het weiland. Als er tijdens deze activiteiten dingen gebeuren die spannend zijn voor je paard, neem dan de tijd. Wees geduldig en kalmeer je paard. Laat hem weten dat het goed komt. Als hij er dan na zijn ‘stressmoment’ achter komt dat er niets was, zal jullie band na iedere gebeurtenis sterker worden. Het vertrouwen zal groeien. Het kan natuurlijk een keer mis gaan, waardoor je paard gaat twijfelen en een angst ontwikkelt. Zorg er dan voor dat je weer de tijd neemt om je paard te kalmeren en te laten wennen aan datgene wat zo eng is.

Verzameling, gymnastiseren en afwisseling in de training

Verzameling

Of je nu wedstrijdambities hebt of alleen recreatief wilt blijven rijden, in beide gevallen wil je dat je paard verzameld loopt. Als je paard verzameld is, zal het joggen door het bos of over het strand een stuk comfortabeler zitten en bij wedstrijden zal je hogere punten scoren. Maar het is niet alleen fijn voor jou, als ruiter. Ook voor je paard is het beter als hij verzameld loopt. Hij zal zijn lichaam beter gebruiken en daardoor minder blessures oplopen. Bij verzameling houdt het paard zijn zwaartepunt in het midden en is de beweging stabiel.

Gymnastiek

Om je paard verzameld te krijgen, bestaan er vele oefeningen en variaties op deze oefeningen. Je kunt deze oefeningen uitvoeren in de bak, wat vrij normaal klinkt, of je maakt het wat speelser, door te oefenen op een buitenrit, op het strand of in het weiland. Door te gaan trainen, willen we ons paard sterker, soepeler en atletischer maken. Je kunt het zien als gymnastiek voor je paard, de atleet. Door regelmatig de spieren van je paard te stretchen, zal hij zich sneller fit voelen na zware oefeningen.

Afwisseling

Voor het opbouwen van een band is de afwisseling in je training heel belangrijk, maar ook om gemotiveerd te blijven. Je paard moet de training leuk en interessant blijven vinden. Als je dag in, dag uit alleen maar in de bak traint, zal je paard hier een hekel aan gaan krijgen. Sommige paarden kunnen zelfs een ‘doodse’ blik in hun ogen krijgen. Houd daarom je training gevarieerd. Wissel verschillende oefeningen af. Ga af en toe naar het bos of naar het strand. In de zomer is zwemmen zelfs een leuke ervaring. Je hoofd even leegmaken, net zoals het hoofd van je paard. Je wilt je paard mentaal fris houden!

Gun je paard de tijd

Gedurende de training zal je paard leren om zijn lichaam te gebruiken op een andere manier. Hierdoor gaat hij nieuwe spiergroepen gebruiken. Vergelijk dit met jezelf. Als je zelf gaat trainen in de sportschool, zal dat de eerste keren spierpijn opleveren. Voeg je een nieuwe oefening toe, zal je dat gaan voelen op de nieuwe plekken. Dit geldt ook voor je paard. Probeer dit altijd in je achterhoofd te houden. Geef je paard de tijd om lichamelijk, maar ook geestelijk aan de trainingen te wennen. Er zullen hele goede dagen, maar ook mindere. Net zoals wij dat hebben in ons dagelijks leven. Probeer ook de slechte dagen te accepteren zoals ze zijn. Gaat de training in de bak niet lekker, maak dan een buitenrit. Of gun je paard wat vrije dagen, om alle ‘lesstof’ te verwerken. Hij vergeet niets. Dingen onthouden, kunnen paarden goed. Pak hem na een tijdje weer op en ga rustig verder met waar je gebleven was. Vaak gaat het dan nog beter dan dat je elke dag traint!

Grondwerk

Iets wat vaak gezegd wordt in de westernwereld is, dat als je paard op de grond geen respect voor je heeft, hij dat in het zadel ook niet zal hebben. Bij grondwerk heeft je paard geen last van een ruiter die hem onbewust uit balans kan brengen en kan hij zich helemaal concentreren op zijn eigen lichaam en op jou als leider. Zodra je naast je paard staat, kun je leren hoe hij met jou communiceert en wat zijn lichaamstaal is. Zo kan je makkelijker een eigen taal met je paard aanleren en voor je het weet, werk je als een team. Hoewel mensen en paarden niet dezelfde taal spreken, kun je wel met je stem laten weten of hij iets goed doet. Door je stem hoog en licht te maken, zal het paard geruststellen. Een aai of een klopje versterkt dit gevoel en dan zal dit overkomen als een beloning voor zijn goede werk.
© 2017 - 2024 Dien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden - Veilig buitenrijdenPaardrijden - Veilig buitenrijdenEen buitenrit met je eigen paard, verzorgpaard of gehuurde paard is iets om van te genieten. Het is heerlijk om wat rond…
Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Angst en paardrijden gaan op het eerste zicht moeilijk samen. Toch hebben heel wat ruiters last van angst op hun paard.…
Paarden trainen volgens het Freestyle-systeemPaarden trainen volgens het Freestyle-systeemWaarmee begint de training van een paard? Hoe denkt een paard en hoe leg je een brede basis voor het paard en ruiter om…
Natural Horsemanship, paardenfluisteren voor gevorderdenNatural Horsemanship is een ‘natuurlijke’ manier van paarden trainen. Dit betekent dat er geen geweld, angst en mechanis…

De American Paint horse en zijn prachtige vlekkenDe American Paint horse en zijn prachtige vlekkenIn 1962 werd er in Amerika voor het eerst een voorstel gedaan voor het officieel maken van het paardenras: de Paint hors…
De Groenlandse walvis: eigenaardigheden en bijzonderhedenDe Groenlandse walvis: eigenaardigheden en bijzonderhedenDe Groenlandse walvis komt rond het uiterste noorden van de aarde voor. Hij zwemt namelijk rondom de poolcirkel. Zijn di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://www.paardenbegrijpen.nl/
Dien (5 artikelen)
Laatste update: 02-03-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.