Wat is het verschil tussen een duizendpoot en miljoenpoot?

Wat is het verschil tussen een duizendpoot en miljoenpoot? De duizendpoot en miljoenpoot lijken veel op elkaar. Het zijn beide geleedpotigen en hebben een groot aantal poten. Vaak worden zij onterecht insecten genoemd. Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen deze twee diersoorten. Zij variëren bijvoorbeeld in lengte. Beide geleedpotigen hebben een lichaam dat bestaat uit meerdere segmenten. Deze segmenten kan men gebruiken om het aantal poten te berekenen. Het aantal poten per segment verschilt echter per diersoort.

Het verschil tussen een duizendpoot en miljoenpoot


De benamingen

Voor het classificeren van de duizendpoot en miljoenpoot worden er verschillende benamingen gebruikt. Sommige van deze benamingen hebben te maken met het aantal poten dat deze dieren hebben. Hiernaast wordt er gekeken naar hun genetische afkomst en overige kenmerken.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

De geleedpotigen

De duizendpoot en miljoenpoot behoren allebei tot de geleedpotigen. Dit zijn dieren waarbij het skelet zich aan de buitenzijde bevindt. Hierdoor bestaat de binnenkant van hun lichaam slechts uit zacht weefsel en is de buitenkant vrij stevig. Hun lichaam is opgedeeld in meerdere delen. Deze delen staan ook wel bekend als "segmenten". Door deze verschillende segmenten hebben zij de mogelijkheid om tijdens het lopen scherpe bochten te kunnen maken. Miljoenpoten zijn te herkennen aan hun ronde lichaam. Duizendpoten hebben daarentegen een platte lichaamsvorm.

De duizendpotigen

De duizendpoten en miljoenpoten vallen allebei onder de zogenaamde duizendpotigen. De wetenschappelijke benaming voor een miljoenpoot is 'Diplopoda'. De duizendpoot staat ook wel bekend als de 'Chilopoda'. De voorouder van deze dieren bestond al zo'n 340 miljoen jaar geleden. Deze diersoort staat bekend als de 'Arthropleura' en kon een lengte bereiken van meer dan twee meter. De huidige soorten hebben een sterk gevarieerd aantal poten.

Aantal poten

Een duizendpoot heeft geen duizend poten, ondanks dat zijn naam dit doet vermoeden. De Engelse benaming voor duizendpoot (centipede) stamt af van het Latijnse woord 'centum' (honderd) en 'ped' (poot). Dit aantal staat een stuk dichter bij de werkelijkheid. Een soortgelijke misleiding geldt ook voor de miljoenpoot. Een miljoenpoot heeft echter wél een aanzienlijk groter aantal poten dan een duizendpoot.

Bron: GLady, PixabayBron: GLady, Pixabay
De poten van een duizendpoot
Het maximaal aantal poten dat een duizendpoot kan hebben is tweehonderd. De meeste duizendpoten hebben echter 35 paar benen (zeventig in totaal). Sommige exemplaren hebben zelfs "maar" dertig poten. Om het aantal poten van een duizendpoot te berekenen kan men het aantal lichaamssegmenten tellen. Ieder lichaamssegment van dit dier bevat namelijk één paar poten. Ze kunnen hiermee een hogere snelheid behalen dan miljoenpoten.

Bron: WikiImages, PixabayBron: WikiImages, Pixabay
De poten van een miljoenpoot
Elk lichaamssegment van een miljoenpoot bevat twee paar poten (vier poten in totaal). Dit is twee maal zoveel per segment als duizendpoten. Hierdoor vallen zijn poten extra veel op ten opzichte van zijn overige uiterlijke kenmerken. De meeste miljoenpoten hebben tussen de tachtig en vierhonderd poten. De zogenaamde "Illacme plenipes" heeft de meeste aantal poten ten opzichte van alle andere soorten. Gemiddeld heeft deze soort namelijk meer dan zeshonderd poten. In 1926 heeft men zelfs een miljoenpoot gevonden met maar liefst 750 poten.

Verschil in lichaamslengte

Naast het verschil in het aantal poten, verschillen zij in lengte. De grootste miljoenpoot die men ontdekt heeft had bijvoorbeeld een lengte van 38,50 centimeter. Deze soort komt in Afrika voor en staat bekend als de "Archispirostreptus gigas". De "Scolopendra gigantea" is een duizendpoot die zo'n dertig centimeter lang kan worden. Er zijn zelfs vermoedens dat er mogelijk een grotere duizendpootsoort bestaat die zelfs een lengte van 60 centimeter kan bereiken. De exemplaren die in warme gebieden leven zijn meestal het grootst.

Leefgebied

De grootste duizendpootsoorten van zo'n zestig centimeter zouden zich vermoedelijk op de Galápagoseilanden schuil houden.
Miljoenenpoten leven grotendeels op de bodem of onder grond en kunnen maximaal ongeveer tien jaar worden. Sommige duizendpoten zijn echter óók onder boomschors te vinden.
© 2016 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De arthropleura, een gigantische prehistorische miljoenpootDe arthropleura, een gigantische prehistorische miljoenpootDe arthropleura was een enorme geleedpotige uit de prehistorie. Vanwege zijn formaat was de kans klein dat hij ten prooi…
Prehistorische reuzen: ArthropleuraVoor mensen die niet zo'n fan zijn van kruipende beestjes zouden de insecten van tegenwoordig best wat minder groot moge…
Miljoenpoten houden en kweken in de hobbyMiljoenpoten houden en kweken in de hobbyMiljoenpoten kunnen ook als huisdier gehouden worden. Iedereen zal nu denken, jaja, je hebt toch niks aan die kleine die…
Troglobite, het beestje dat nog nooit licht heeft gezienEen beestje wat nooit zonlicht heeft gezien, nog nooit de oppervlakte heeft gezien, en miljoenen jaren evolutie waardoor…

Leven met extreme temperaturen: waterbeer en grondeekhoornWanneer men kijkt naar de temperatuur, dan zijn er nauwelijks dieren die een lichaamstemperatuur kunnen krijgen van onde…
De kleuren in de dierenwereldDe kleuren in de dierenwereldIn de natuur zien we veelal donkere onopvallende kleuren zoals grijs of bruin. Echter zijn er ook dieren die enorm opval…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Millipede, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Miljoenpoten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geleedpotigen
  • https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061119025406AABpS6B
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Duizendpoten
  • http://gvikenya.wildlifedirect.org/2011/01/23/the-largest-millipede-in-the-world/
  • http://www.kennislink.nl/publicaties/kleine-kruiper-kan-gigantisch-zijn
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: GLady, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: WikiImages, Pixabay
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 22-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.