Leuke weetjes over de bijzondere reuzenmanta

Leuke weetjes over de bijzondere reuzenmanta De reuzenmanta is een enorme vis die zich grotendeels horizontaal in het water verplaatst. De bovenkant van zijn lichaam heeft een andere verschijning dan de onderkant. Dit is ontstaan vanwege de evolutie van het zeedier. Hij komt in gebieden voor waar de watertemperatuur hoger ligt dan gemiddeld. Dit zijn grotendeels gebieden die ten zuiden van de evenaar liggen. De rog heeft verschillende kleine zeedieren op het menu. Ondanks dat het dier enorm is heeft hij de mogelijkheid om tijdens de jacht zich snel voort te bewegen. Waar komt de reuzenmanta voor? Wat eet deze rog en hoe lang kan hij worden?

Weetjes over de reuzenmanta


Taxonomie

De reuzenmanta is de grootste roggensoort ter wereld. Hij staat ook wel bekend als de "giant oceanic manta ray". Zijn wetenschappelijke benaming is "Manta birostris" (afgekort: "M.birostris"). Hij valt onder de familie van adelaarsroggen. Tevens behoort hij tot de onderfamilie duivelsroggen en behoort hij tot de zogenaamde kraakbeenvissen. Kraakbeenvissen zijn vissen met een skelet bestaande uit kraakbeen. Er bestaan namelijk ook zogenaamde "beenvisachtigen". De meeste van deze groep hebben een skelet dat uit bot bestaat. De manta is uniek vanwege zijn bijzondere gedaante en voortbeweging. Zijn voortbeweging lijkt op een vogel die zijn vleugels op en neer beweegt. Om op deze manier vooruit te komen is zijn lichaam geheel gestroomlijnd.

Bijzondere uiterlijk

De grootste soort kan een spanwijdte van zeven meter bereiken. Tevens hebben de grootste exemplaren bijna een lengte van tien meter en kunnen ze een gewicht bereiken van maximaal drie ton. Soms kan het acht jaar duren voordat het dier stopt met groeien en volwassen is. De mantarog is echter bij zijn geboorte al geheel ontwikkeld. Bij overige soorten is dit niet zo. De bovenkant van zijn lichaam heeft een zwart/blauwe kleur. Dit staat sterk in contrast met de kleur van de onderkant van zijn lichaam. Deze is namelijk wit van kleur. Hierdoor valt de reuzenmanta minder op ondanks dat het dier enorm is. De bovenkant van zijn lichaam heeft een grovere structuur dan de onderkant. Aan de achterkant heeft hij een lange dunne staart. Deze staart is niet puntig zoals de duivelsrog, een naastverwante roggensoort.

Het leefgebied van de reuzenmanta

De reuzenmanta komt op plekken in de oceaan voor waar er een tropische, subtropische of een milde temperatuur heerst. Dit zijn de oceanen die zich rond de evenaar bevinden. Nabij Australië maakt hij net als andere vissoorten gebruik van de overvloed aan voedsel rondom het Groot Barrièrerif. Hiernaast is de mantarog in de Zuidelijke Oceaan te vinden, namelijk nabij de kust van Zuid-Afrika. Het dier leeft óók rondom de Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan. Elders is het zeedier onder andere langs de kust van Hawaï en de Filipijnen te vinden.

Voedsel

Zijn dieet bestaat uit plankton en kleine vissoorten. Plankton is een verzamelnaam voor een hoop aantal minuscule organismen die zich in het water bevinden. De meeste plankton drijft passief mee met met de verschillende stromingen van de oceaan. Omdat hij ongeveer hetzelfde dieet heeft als dat van walvishaaien, is er een grote kans dat de zeedieren elkaar treffen. Soms wordt de reuzenmanta zelf opgegeten door een orka of haai. Orka's behoren tot de grootste roofdieren op aarde en hebben maar liefst vierhonderd kilo voedsel per dag nodig. Om van deze verschillende roofdieren af te komen kunnen ze hard in het water zwemmen. Hiernaast hebben ze de mogelijkheid om een moment boven water te komen. Onderzoekers vermoeden namelijk dat ze een sprong uit het water maken wanneer zij achtervolgd worden.

Bron: Bphelan, PixabayBron: Bphelan, Pixabay

Natuurlijke vijanden

De reuzenmanta heeft maar een aantal natuurlijke vijanden, namelijk de mens en een aantal haaiensoorten. Haaien vallen het dier aan omdat het wezen een onderdeel is van zijn dieet. De mens heeft het grootste aandeel in het laten verdwijnen van zijn natuurlijke leefomgeving. Als gevolg hiervan slinkt de populatie nabij drukbevolkte gebieden.

Bedreiging door roofdieren

De haaiensoorten die een bedreiging vormen zijn onder andere de witte haai en tijgerhaai. De meeste andere roofdieren zijn simpelweg te klein om een bedreiging te kunnen vormen. Ironisch genoeg zijn roggen familie van de haai.

Bedreiging door de mens

Koraalriffen zorgen voor een overvloed aan voedsel. Deze koraalriffen worden echter vanwege de schade aan het milieu ernstig bedreigd. Een voorbeeld hiervan is de vervuiling en afbraak van het Groot Barrièrerif. Hiernaast kunnen duikplekken het leefgebied van de reuzenmanta verkleinen. Vissers zijn ook een grote bedreiging voor het zeedier.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De duivelsrog, een enorme roggensoortDe duivelsrog, een enorme roggensoortDe duivelsrog is een familienaam van meerdere rogsoorten. De grote duivelsrog is een rog die enorm kan worden. Ondanks z…
De mooiste snorkelbestemmingenDe mooiste snorkelbestemmingenIedereen kent wel het Great Barrier Reef als populaire duik- en snorkelbestemming. Er zijn echter vele andere mooie, nog…
Prachtige gebieden aan zee en hun verleidelijke koraalriffenPrachtige gebieden aan zee en hun verleidelijke koraalriffen71 procent van het aardoppervlak bestaat uit oceanen waarin ontzettend veel vissen, inktvissen, zeehonden, haaien en kwa…
Het dierenrijk gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk gewervelde dieren ingedeeldHet dierenrijk bestaat uit allerlei afdelingen, klassen en soorten. Dieren zijn ten eerste te verdelen in twee groepen:…

Het indrukwekkende reukvermogen van de bruine beerHet indrukwekkende reukvermogen van de bruine beerDe bruine beer heeft een behoorlijk reukvermogen. Zijn reukvermogen is zelfs sterker dan de meeste andere diersoorten. D…
Natuur in Nederland, herstel en afbraakNatuur in Nederland, herstel en afbraakHet Wereld Natuur Fonds heeft in 2015 een zeer gedetailleerd en gedegen rapport het licht laten zien met als titel Natuu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: http://opencage.info/pics/large_17002.asp
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Reuzenmanta
 • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Manta_ray
 • http://www.reizendoejezo.nu/manta_roggen_spotten.html
 • http://www.reizendoejezo.nu/dieren_spotten_azie.html
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Giant_oceanic_manta_ray
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kraakbeenvissen
 • http://www.columbusmagazine.nl/afrika/egypte/sinai/reisreporter/fotos/196250.html
 • http://www.roofdieren.info/content/zee/dolfijn/orka.php
 • Afbeelding bron 1: Ken2754@Yokohama, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Bphelan, Pixabay
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 25-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.