Leuke weetjes over de bijzondere reuzenmanta
De reuzenmanta is een enorme vis die zich grotendeels horizontaal in het water verplaatst. De bovenkant van zijn lichaam heeft een andere verschijning dan de onderkant. Dit is ontstaan vanwege de evolutie van het zeedier. Hij komt in gebieden voor waar de watertemperatuur hoger ligt dan gemiddeld. Dit zijn grotendeels gebieden die ten zuiden van de evenaar liggen. De rog heeft verschillende kleine zeedieren op het menu. Ondanks dat het dier enorm is heeft hij de mogelijkheid om tijdens de jacht zich snel voort te bewegen. Waar komt de reuzenmanta voor? Wat eet deze rog en hoe lang kan hij worden?
Weetjes over de reuzenmanta
Taxonomie
De reuzenmanta is de grootste roggensoort ter wereld. Hij staat ook wel bekend als de "giant oceanic manta ray". Zijn wetenschappelijke benaming is "Manta birostris" (afgekort: "M.birostris"). Hij valt onder de familie van adelaarsroggen. Tevens behoort hij tot de onderfamilie duivelsroggen en behoort hij tot de zogenaamde kraakbeenvissen. Kraakbeenvissen zijn vissen met een skelet bestaande uit kraakbeen. Er bestaan namelijk ook zogenaamde "beenvisachtigen". De meeste van deze groep hebben een skelet dat uit bot bestaat. De manta is uniek vanwege zijn bijzondere gedaante en voortbeweging. Zijn voortbeweging lijkt op een vogel die zijn vleugels op en neer beweegt. Om op deze manier vooruit te komen is zijn lichaam geheel gestroomlijnd.
Bijzondere uiterlijk
De grootste soort kan een spanwijdte van zeven meter bereiken. Tevens hebben de grootste exemplaren bijna een lengte van tien meter en kunnen ze een gewicht bereiken van maximaal drie ton. Soms kan het acht jaar duren voordat het dier stopt met groeien en volwassen is. De mantarog is echter bij zijn geboorte al geheel ontwikkeld. Bij overige soorten is dit niet zo. De bovenkant van zijn lichaam heeft een zwart/blauwe kleur. Dit staat sterk in contrast met de kleur van de onderkant van zijn lichaam. Deze is namelijk wit van kleur. Hierdoor valt de reuzenmanta minder op ondanks dat het dier enorm is. De bovenkant van zijn lichaam heeft een grovere structuur dan de onderkant. Aan de achterkant heeft hij een lange dunne staart. Deze staart is niet puntig zoals de duivelsrog, een naastverwante roggensoort.
Het leefgebied van de reuzenmanta
De reuzenmanta komt op plekken in de oceaan voor waar er een tropische, subtropische of een milde temperatuur heerst. Dit zijn de oceanen die zich rond de evenaar bevinden. Nabij Australië maakt hij net als andere vissoorten gebruik van de overvloed aan voedsel rondom het Groot Barrièrerif. Hiernaast is de mantarog in de Zuidelijke Oceaan te vinden, namelijk nabij de kust van Zuid-Afrika. Het dier leeft óók rondom de Malediven, een eilandengroep in de Indische Oceaan. Elders is het zeedier onder andere langs de kust van Hawaï en de Filipijnen te vinden.
Voedsel
Zijn dieet bestaat uit plankton en kleine vissoorten. Plankton is een verzamelnaam voor een hoop aantal minuscule organismen die zich in het water bevinden. De meeste plankton drijft passief mee met met de verschillende stromingen van de oceaan. Omdat hij ongeveer hetzelfde dieet heeft als dat van walvishaaien, is er een grote kans dat de zeedieren elkaar treffen. Soms wordt de reuzenmanta zelf opgegeten door een orka of haai. Orka's behoren tot de grootste roofdieren op aarde en hebben maar liefst vierhonderd kilo voedsel per dag nodig. Om van deze verschillende roofdieren af te komen kunnen ze hard in het water zwemmen. Hiernaast hebben ze de mogelijkheid om een moment boven water te komen. Onderzoekers vermoeden namelijk dat ze een sprong uit het water maken wanneer zij achtervolgd worden.
Bron: Bphelan, Pixabay Natuurlijke vijanden
De reuzenmanta heeft maar een aantal natuurlijke vijanden, namelijk de mens en een aantal haaiensoorten. Haaien vallen het dier aan omdat het wezen een onderdeel is van zijn dieet. De mens heeft het grootste aandeel in het laten verdwijnen van zijn natuurlijke leefomgeving. Als gevolg hiervan slinkt de populatie nabij drukbevolkte gebieden.
Bedreiging door roofdieren
De haaiensoorten die een bedreiging vormen zijn onder andere de witte haai en tijgerhaai. De meeste andere roofdieren zijn simpelweg te klein om een bedreiging te kunnen vormen. Ironisch genoeg zijn roggen familie van de haai.
Bedreiging door de mens
Koraalriffen zorgen voor een overvloed aan voedsel. Deze koraalriffen worden echter vanwege de schade aan het milieu ernstig bedreigd. Een voorbeeld hiervan is de vervuiling en afbraak van het Groot Barrièrerif. Hiernaast kunnen duikplekken het leefgebied van de reuzenmanta verkleinen. Vissers zijn ook een grote bedreiging voor het zeedier.