Informatie over spiegelkarpers

Informatie over spiegelkarpers De spiegelkarper is een veelvoorkomende zoetwatervis welke we op diverse plekken in Europa kunnen aantreffen, zo ook in Nederlandse wateren. De spiegelkarper behoort tot de familie Eigenlijke karpers, de Cyprinidae. De karpers zijn in diverse soorten wateren aan te treffen en kunnen al voorkomen in wateren met een diepte van 50 cm. In Nederland komt zowel de wilde variant voor als de gekweekte variant.

Informatie over spiegelkarpers

De spiegelkarper wordt gezien als een heuse sportvis vanwege zijn grootte, uithoudingsvermogen en kracht. Fanatieke karpervissers hebben een grote voorkeur voor het vangen van spiegelkarpers ten opzichte van de "normale" schubkarper. Iedere spiegelkarper is immers uniek en heeft zijn eigen tekening in de vorm van schubben op de zijkant van de vis.

Een spiegelkarper kan een maximale lengte bereiken van +/- 120 cm, wat in de meeste gevallen niet wordt gehaald en staakt bij een lengte van +/- 100 cm. De maximale leeftijd van een karper ligt op +/- 50 jarige leeftijd.

Voeding van spiegelkarpers

Voeding van een spiegelkarper is gelijk aan dat van een normale karper. De spiegelkarper maakt voornamelijk gebruik van zijn reukvermogen om voedsel op te zoeken. Het zijn echte bodemeters en wroeten graag in de modder op zoek naar lekkere hapjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan larven van insecten, wormpjes en kreeftjes. Daarnaast is een spiegelkarper verzot op slakken, van groot tot klein, waarvan de schelp volledig wordt vermalen en via de kieuwdeksels weer naar buiten wordt gebracht.

Kwekerij voor spiegelkarpers

Er zijn verschillende kwekerijen voor spiegelkarpers in Europa te vinden. Een zeer bekende kwekerij is viskweekcentrum Valkenswaard, welke beschikt over ruim 11 hectare aan kweekvijvers. In een speciaal broedhuis worden de vissoorten voortgeplant, waaronder de spiegelkarper. Vervolgens worden deze als larven uitgezet in de vijvers, waarbij op het begin slechts gebruik wordt gemaakt van natuurlijke voeding in de vorm van plankton. Wanneer de larven zich ontwikkelen tot kleine visjes worden deze bijgevoerd met visvoer.

Spiegelkarper in aquariumSpiegelkarper in aquarium

Spiegelkarper in de vijver of in een aquarium houden

Menig karpervissen is zo verzot op de spiegelkarper, dat deze niets liever willen dan eigen spiegelkarpertjes in de vijver houden of van jongs af aan laten opgroeien in een aquarium. Dit behoort dan ook goed tot de mogelijkheden, mits het aquarium of de vijver voldoende ruimte bied. Voor een vijver gelden dezelfde regels welke van toepassing zijn voor een Koivijver. Immers gaat het om dezelfde vissoort, welke uit zal groeien tot dezelfde lengte, dezelfde eigenschappen heeft qua voeding, waterkwaliteit en ruimte.

Voor een vijver dient hierbij een minimale grootte aangehouden te worden van 10,000 liter, met een diepte van 150 cm. Een aquarium is per definitie niet geschikt voor volwassen spiegelkarpers. Jonge karpertjes daarentegen kunnen er prima in worden opgegroeid. Zorg er wel voor dat voldoende filtering van toepassing is in het aquarium, karpers zijn namelijk enorme vervuilers.

Waar koop ik een spiegelkarper?

Spiegelkarpers worden op diverse plekken aangeboden. Vaak via online websites verkopen particulieren kleine karpertjes. Dit is niet in alle gevallen volledig betrouwbaar. Ook kan het zomaar zijn dat de particulier de karpertjes zelf heeft gevangen in de natuur, onder de minimummaat, wat verboden is. Daarnaast loop je een groot risico dat de karpertjes parasieten of bacteriën bij zich dragen welke vervolgens in je vijver terecht komen. Het beste kun je de spiegelkarpertjes aankopen bij een betrouwbare winkel, een vijverwinkel of Koiwinkel, welke de karpertjes heeft aangekocht bij een kwekerij.

Lees verder

© 2015 - 2020 Anteur, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koikarpers: De geschiedenis van de KoiDe Japanse koi wordt ook wel Nishikigoi of brokaatkarper genoemd. Alle soorten koi stammen af van de zwarte vis die de n…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…
Kopen op afbetalingKopen op afbetalingJe hebt even geen geld, maar wilt toch die mooie televisie of nieuwe computer kopen. Dus koop je het op afbetaling. Een…

De Nationale TuigpaardendagDe Nationale TuigpaardendagVoor tuigpaardliefhebbers is het hét hoogtepunt van het jaar: de Nationale Tuigpaardendag. Elk jaar op een zaterdag midd…
Paardenrassen: CamargueHet moeraspaard dat onder water graast. Een stevig gebouwde pony met een lange geschiedenis. Temperamentvol, wendbaar en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zimpenfish, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.viskweekcentrum.nl/
  • http://www.sportvisserijnederland.nl/vis-water/vissoorten/32/spiegelkarper.html?tab=1
  • http://www.dpi.nsw.gov.au/fisheries/pests-diseases/freshwater-pests/species/carp/general-information

Reageer op het artikel "Informatie over spiegelkarpers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Anteur
Gepubliceerd: 03-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!