Paardenrassen: Camargue
Het moeraspaard dat onder water graast. Een stevig gebouwde pony met een lange geschiedenis. Temperamentvol, wendbaar en gehard. Daardoor erg geschikt om vechtstieren te hoeden, waarvoor hij wordt ingezet. Het ras is niet zo groot maar geschikt om door (kleine) volwassenen gereden te worden en vernoemd naar zijn geboorteplaats, de Camargue in Frankrijk.
Geschiedenis
De camargue is al als ras(type) herkenbaar teruggevonden op grotschilderingen (bij Lascaux en Niaux) van 15.000 jaar oud. Ze stammen waarschijnlijk af van het primitieve diluviale paard. Er is een tijd geweest dat er Berber in gekruist is, dit is ook te herkennen aan de hoofdvorm, daarnaast is er tussen 600 en 800 n.Chr. waarschijnlijk Arabische volbloed en Barbarijs ingekruisd, maar daarna is er geen bloed van buitenaf meer bijgekomen dat een blijvende invloed heeft gehad op de populatie, ondanks dat er in de 19e eeuw nog ander bloed ingebracht is. Het is er bij selecties in de periode erna weer verwijderd.
Uiterlijk
Camargue's zijn vrijwel altijd schimmels, ze worden zwart of vos geboren (meestal zwart) en kleuren in de loop van hun leven wit, een enkeling mist het schimmelgen en blijft dus zwart of vos. Hierdoor hebben ze een donkere huid en is hij niet gevoelig voor verbranding. Het zijn grove kleine paardjes met een stokmaat tussen de 1,35 en 1.47. Ze hebben een groot hoofd met een recht profiel, zware kaken, uitdrukkingsvolle ogen, korte brede oren en een breed voorhoofd. Ook hebben ze dikke lange manen en een korte rug. Samen met hun krachtige achterhand, diepe borst en stevige benen en gewrichten, zijn ze ook geschikt om door volwassenen gereden te worden. De pony's hebben relatief grote harde hoeven passend bij het moerasland waar ze in leven. Net als een hoop pony's die dicht bij de natuur staan, worden ze laat volwassen maar worden wel over het algemene zeer oud.
Karakter
De Camargue is een temperamentvolle pony, dapper en vol vrijheidszin, maar alsnog erg geneigd naar het samenwerken met de mens, waardoor vechtstieren gehoed kunnen worden. Daar is namelijk veel lef voor nodig vanuit het paard bekeken. Ze zijn niet schrikachtig
Gebruiksdoelen
Camargues zijn dus traditioneel ingezet als stierenhoeder, maar ook als algemeen transportmiddel en tegenwoordig worden ze ook veel ingezet voor TREC, een reiswedstrijd. Ook in de springsport en dressuur doen ze het tegenwoordig niet verkeerd en ook in de Endurance wordt er tot 120km met ze gereden.
Overige
Deze pony's zijn één van de weinige rassen die onder water grazen. Ze hebben een zeer vaste tred waardoor ze zichzelf maar ook hun berijders veilig door de moeraslanden kunnen loodsen. Nog altijd worden ze ingezet om bij plaatsen te komen waar de auto het laat afweten. Hun stap is goed, hun draf is kort en springerig, maar hun galop is juist wel weer comfortabel en ze kunnen deze gang ook soepel lange tijd vasthouden. Het is een zeer sober ras. Ieder jaar worden de kuddes bijeen gedreven en worden de veulens en hengsten die niet aan de eisen voldoen uit de kuddes gehaald, waardoor de kwaliteit van het ras nog altijd beter wordt.
© 2015 - 2024 Mizora, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camargue paardenIn het zuiden van Frankrijk vind je zwarte stieren, flamingo’s en ... Camargue paarden! Deze kleine witte beauty’s zijn…
Vogelreizen naar FrankrijkAl jarenlang is Frankrijk een van de populairste vakantielanden voor Nederlanders. Maar wist u dat het voor vogelaars oo…
Wat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Kosten van een eigen paardHet is de wens van velen, een eigen paard... Maar wat zijn de kosten van een eigen paard? Is het wel haalbaar? alles op…
Informatie over spiegelkarpersDe spiegelkarper is een veelvoorkomende zoetwatervis welke we op diverse plekken in Europa kunnen aantreffen, zo ook in…
Paardenrassen: Shetland PonyOogaanschijnlijk verwant aan de teddybeer: klein, donzig en razendsnel. Het racegen van de Engelse Volbloed komt bij een…
Bronnen en referenties
- Paardenfan 2
- http://camarguepaarden.info/
- De paardenrassen encyclopedia (Susan McBane)
- Paarden & Pony's (Tamsin Pickeral)