De 10 belangrijkste dingen tijdens grondwerk met paarden

De 10 belangrijkste dingen tijdens grondwerk met paarden Een paard is een groot en machtig dier. Toch is het zeer goed mogelijk om met een paard van allerlei dingen te ondernemen. U kunt poetsen, rijden, wandelen en nog veel meer. Een paard zal zich niet altijd meteen zo gedragen zoals u dat wil. U kunt dan grondwerk met hem gaan doen om te zorgen dat hij meer respect voor u krijgt.

U moet altijd en overal de leider zijn

Uw paard leert altijd wanneer u met hem bezig bent. Als hij in de stal staat, als u met hem wandelt maar ook elke keer als u met hem rijdt. Een paard voelt zeer goed aan hoe u uw voelt. Pas dus op wanneer u angstig of ongeduldig bent, dit gedrag kan op uw paard overgaan. Als u bang bent om een hindernis te springen is de kans groter dat het misgaat dan wanneer u er een zeer goed gevoel bij hebt.

Gedraag u consequent

Blijf tegen uw paard altijd direct en vriendelijk, maar ook zeker consequent. Het zal soms zeker moeilijk zijn wanneer uw paard u heel lief vragend aankijkt. Uw nee blijft echter nee! Maak nooit een 'Ach deze keer dan omdat jij me zo lief aankijkt' van uw nee. Een leider in de kudde zal ook altijd dezelfde regels handhaven.

Maak van elke plaats een oefenterrein

Maak van elke gelegenheid die u heeft gebruik om met uw paard te oefenen. Op stal, in het bos en in de weide. Voor sommige oefeningen zoals stilstaan en volgen heeft u geen speciaal oefenterrein met een bepaalde ondergrond, omheining nodig.

Geef uw paard aandacht

Geef al uw aandacht aan uw paard wanneer u aan het trainen bent. Het is niet goed om van uw paard te verlangen dat hij zich volop concentreert wanneer u zelf met uw telefoon bezig bent. Ook praten met andere ruiters, mensen langs de kant moet tijdens het oefenen zo veel mogelijk vermeden worden.

Ga enge dingen niet uit de weg

Verlies nooit de hoop dat iets niet zal lukken. Het komt regelmatig voor dat wanneer een paard doodsbang is voor koeien men gewoon alle paadjes waarop koeien staan vermijdt. Probeer dit niet te doen! Probeer op de een of andere manier uw paard te overtuigen dat koeien toch echt niet eng zijn. Ga bijvoorbeeld buiten rijden met een ander paard dat niet bang is voor koeien of vraag aan een boer in de buurt of u een keer langs kunt komen met uw paard.

Zoek naar contact

Zoek naar het punt dat u precies genoeg contact hebt met uw paard. Laat echter nooit toe dat uw paard zich gaat schuren met zijn snuit tegen uw aan. Dit is een teken dat uw paard zich de leider voelt over u...dit is natuurlijk nooit de bedoeling! Het kan ook zijn dat hij jeuk heeft na het rijden van het hoofdstel, laat hem dan niet tegen u aan schuren maar kriebel hem eventueel op het hoofd.

Laat uw paard u nooit inhalen

Sta nooit toe dat u als mens wordt ingehaald door een paard. U begeleidt het paard, het paard begeleidt u niet! Ook naast u lopen is in het begin van de training zeker niet slim. In een kudde lopen dieren die lager in rang staan ook schuin achter hun begeleider aan. Komt uw paard te dichtbij dan zet hem stil en laat hem een paar stappen naar achteren lopen. Wanneer dit niet werkt is het ook een optie om uw been naar achteren te zwaaien, dit dwingt op een paardenmanier respect af. Ook het tempo moet altijd door u bepaald worden, ga nooit snel lopen omdat uw paard dit zo graag wil.

Draag handschoenen als uw paard te sterk is

Wanneer uw paard nog weinig respect voor u heeft kan het verstandig zijn om handschoenen aan te doen. Een paard weegt vaak toch wel zo'n 500 kilo. Als hij flink hard gaat trekken zal het touw flink gaan schuren op de binnenkant van uw hand.

Verlies nooit uw geduld

Verlies nooit uw geduld als u met uw paard bezig bent. Ga nooit schreeuwen, aan het touw trekken of slaan met een touw/zweep. Het zal altijd een gevecht worden dat u toch niet wint. Stop ook nooit op het slechtste moment in de training, uw paard zal leren dat hij mag stoppen met werken wanneer hij lastig doet. Hoe rustiger en beheerster u blijft hoe makkelijker uw paard u zal gehoorzamen.

Ga nooit een strijd aan die u toch niet wint

Een paard is altijd sterker dan u! Wanneer u zeker weet dat het paard een bepaalde oefening zeker niet kan kunt u er beter ook nog niet aan beginnen. Ga dan kleinere stapjes oefenen die wel haalbaar zijn. Wanneer dingen niet lukken zullen jullie allebei gefrustreerd raken en zal uw paard moeilijk gaan doen. Ga deze strijd niet aan! Wacht tot uw paard weer rustiger is en ga vervolgens verder met een simpeler iets.
© 2015 - 2022 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grondwerk met je paard: Schrik- en obstakeltrainingSchrik- en obstakeltraining is een goede training voor zowel jonge als ouderen paarden. Het maakt hen bekend met vreemd…
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
Veilig omgaan met paarden - touwhalstersTouwhalsters vind je tegenwoordig in bijna elke ruitersportzaak. Ze zijn -zoals de naam al doet vermoeden- gemaakt van t…
Grondwerk met paarden: 10 slechte gedragingenGrondwerk met paarden: 10 slechte gedragingenElk paard doet wel eens een dag moeilijk. Het zijn tenslotte ook net als mensen levende wezens, iedereen heeft wel eens…

Duitse paardenrassen: HannoveraanEr zijn veel verschillende rassen paarden die gebruikt kunnen worden in de sport. Eén van de meest geliefde rassen voor…
Kat of hond uit een dierenasiel halen?Kat of hond uit een dierenasiel halen?Zoek je een kat of een hond? Katten en honden zijn al eeuwenlang geliefde huisdieren. Bij de Egyptenaren werden katten z…
Bronnen en referenties
  • http://www.divozaforum.com/divoza-forum/Alles-over-je-paard/11628-Wat-betekent-eigenlijk-het-wrijven-van-het-paard-zijn-hoofd-tegen-je.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.