Een bekende maar zeldzame beer

De bamboe beer (of ook wel reuzenpanda genoemd) met zijn warme zwart/witte vacht is een prachtige bewoner van zuidwest China. Zoals de meeste mensen wel weten is dat de panda een bedreigde diersoort is wat leeft van bamboe en vlees van de menukaart heeft geschrapt. Het is dan ook van belang dat we meer van de panda te weten komen, om de beer met zijn markante oog vlekken te behouden in de bamboe bossen en misschien wel dichter bij huis.

De leefwijze van de reuzenpanda

Twee derde van de dag brengen ze door met het zoeken naar voedsel, de rest van de tijd rusten ze. Panda’s leven solitair en moeten zich alleen redden zonder hulp van anderen. Wat je niet verwacht is dat ze heel goed kunnen klimmen, mits er gevaar dreigt van roofdieren, zoals bruine beren, wilde honden of luipaarden. Ze zoeken dan hun toevlucht in de eerste de beste boom tot het gevaar weer geweken is. Als een panda moe geworden is en even wil uitrusten doen ze dat op de plek waar ze op dat moment zijn, en niet op een vaste rustplaats. Het bamboebos is ondoordringbaar, maar het dichte onderhout is doorsneden met tunnels waarin de panda zich snel en stilletjes beweegt. Door zijn bijzonder dicht behaarde en waterafstotende vacht kan de panda goed tegen vocht en koude weer invloeden.

Mensen en de reuzenpanda

Hoe kan het ook anders, vroeger was het de mens die het niet kon laten om de panda te doden. Tegenwoordig zijn er andere factoren voor het uitsterven van de soort verantwoordelijk. Het afsterven van bamboe bossen door natuurlijke processen en dat de gebieden ver uit elkaar liggen en gescheiden worden door grasland en akkerbouw. Ter bescherming van de panda wordt de jacht zwaar bestraft om het aantal panda’s weer te vergroten. Ook zijn er speciale reservaten ingesteld die voldoende ruimte bieden voor 500 tot 600 dieren. Dierentuinen zijn zeer betrokken met fokken van de soort in gevangenschap, waarna het uitzetten van de jongen in ongestoorde gebieden de populatie weer moet doen stijgen.

Wat eten we vandaag

Dat de panda tot de groep roofdieren behoort is voor velen iets nieuws, maar bestaat zijn maaltijd uitsluitend uit bladeren en stengels van frisse jonge scheuten van verschillende soorten bamboe. Helaas heeft bamboe een lage voedingswaarde, waardoor de panda er gemiddeld zo’n 10 tot 20 kg per dag van nodig heeft. Tijdens de jaargetijden wordt het voedsel aangevuld met andere planten en eieren. Omdat de panda bij het zoeken zijn ogen niet gebruikt, is zijn gezichtsvermogen zwak ontwikkeld.

Het ouderschap

Voor het nageslacht komen de dieren kort bij elkaar om te paren. Na ongeveer vijf maanden komt het enige jong in een nest van bamboe ter wereld. Als er twee worden geboren, wat zeldzaam is, overleeft er slechts een van de jongen. Net als bij andere beren van die omvang is het pasgeboren jong bijzonder klein, ongeveer 15 cm lang en 100 gram zwaar. Het onbehaarde hulpeloze jong wat ook nog eens blind is kan 18 maanden op de goede zorg van zijn moeder rekenen.

Leuke weetjes

  • Dat de panda de sterkste kiezen heeft van alle roofdieren.
  • Dat de panda 16 uur besteed aan eten, omdat hij met zijn korte roofdierdarmen alleen de inhoud van de plantencellen en niet de cel wanden kan verteren.
  • Dat de panda in de westelijke wereld onbekend was tot dat de Franse natuuronderzoeker Pere David hem in 1869 ontdekte.
  • Dat de panda het symbool van het Wold Wildlife is.
  • Dat de panda heel goed kan horen en vijanden bijna geen kans krijgen.
  • Dat de panda geen winterslaap houdt maar beschutting zoekt in grotten of holle bomen.

Conclusie

Laat de dieren leven zoals het ook voor ons bedoeld is, alleen zonder politiek en dwang.
© 2008 - 2024 Artline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda: een bijzonder dierDe Reuzenpanda is een heel speciaal dier die alleen in China nog in het wild voorkomt. De panda heeft een heel herkenbaa…
Boekrecensie: Reuzenpanda (reeks Dieren in gevaar)recensieBoekrecensie: Reuzenpanda (reeks Dieren in gevaar)In de reeks Dieren in gevaar kun je van alles lezen over zeldzame diersoorten. Waar ze leven en waarom ze met uitsterven…
Panda-diplomatie: hoe zit dat?Panda-diplomatie: hoe zit dat?China leent reuzenpanda's uit aan andere landen. Een ander woord voor de handel in panda's wordt ook wel panda-diplomati…
Bedreigde diersoorten en de oorzakenBedreigde diersoorten en de oorzakenOp aarde leven vele verschillende diersoorten, maar een aantal daarvan wordt ernstig in hun voorbestaan bedreigd. Belang…

De Surinaamse padHet meest bizarre dier op deze planeet is de Surinaamse pad (Surinam toad). Het beest heeft geen tanden, geen tong, geen…
Dumbo Octopus (Grimpoteuthis)Met zijn opvallende flaporen lijkt de Grimpoteuthis bijzonder sterk op Disney’s olifant Dumbo, vandaar dat hij vaak dumb…
Bronnen en referenties
  • Wnf.nl
Artline (10 artikelen)
Laatste update: 18-02-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.