De jachtkrabspin, de grootste spin ter wereld

De jachtkrabspin, de grootste spin ter wereld De jachtkrabspin is de grootste spinnensoort die op aarde voorkomt. Anders dan andere spinnensoorten, creëert hij geen spinnenwebben. In plaats daarvan jaagt hij op een unieke wijze. Hij valt namelijk zijn prooi aan met een rennende en springende beweging. Deze manier van jagen wordt slechts in grotten toegepast. Sommige spinnen zijn zeer diep in dit soort grotten te vinden. Deze soort is blind, omdat hun ogen geen functie hebben.

Jachtkrabspin


De ontdekking van de jachtkrabspin

De jachtkrabspin is in 2001 ontdekt door een Duitse wetenschapper. Hij heeft deze spin "Heteropoda maxima" genoemd. De "Heteropoda maxima" behoort tot de familie "Sparassidae". In het Engels staat het dier bekend als de "giant huntsman spider" of "giant crab spider". De wetenschapper heeft de spinnensoort ontdekt rondom de ingang van grotten.

Grotten in Laos

De grotten waar de spinnen zich bevinden zijn moeilijk te bereiken. De grotten liggen namelijk in een onherbergzaam gebied. Dit gebied ligt in het (sub)tropische Laos. Het komt hierdoor maar zelden voor dat het dier met mensen in contact komt. Andere soorten krabspinnen zijn hierdoor veel eerder ontdekt. Het regenwoud waar hij voorkomt, ligt in het noorden van Laos. De wetenschappers die het dier hier ontdekt hebben, waren verbaasd over zijn enorme formaat. Vanwege diverse redenen kan hij zo groot worden.

Verschillende factoren die zijn grootte bepalen

De jachtkrabspin komt in verschillende lengtes voor. Gemiddeld wordt hij ongeveer dertien centimeter lang. Het vrouwelijk geslacht is gemiddeld net wat groter dan het mannelijk geslacht. Hiernaast is zijn leefomgeving een meewegende factor. De grootste spinnen komen namelijk in grotten voor. Deze soort kan een lengte bereiken van maximaal dertig centimeter. Zijn benaming is mede bepaald vanwege zijn enorme formaat.

De oorsprong van zijn benaming

De naam "jachtkrabspin" is mede afgeleid van het uiterlijk van zijn poten. Hij heeft namelijk lange poten die lijken op krabbenpoten. Deze zijn op dezelfde wijze gebogen en bevatten donkere strepen. De desbetreffende strepen zijn zwart- of donkerbruin van kleur. Hiernaast heet hij "jachtkrabspin" vanwege zijn manier van jagen. Hij jaagt namelijk op zijn prooi. Spinnen zoals de krabspin zijn een stuk passiever. De krabspin wacht namelijk rustig af en slaat toe wanneer zijn prooi binnen bereik is.

Een actieve manier van jagen

De meeste spinnensoorten maken een spinnenweb om hun prooi te kunnen vangen. Hierbij gebruiken ze hun spinklier om een web te creëren. Hierdoor hoeven zij niet actief op jacht te gaan. Ondanks dat de jachtkrabspin een spinklier heeft, gebruikt hij zijn spinklier amper. In plaats hiervan, jaagt hij op een bijzondere wijze op zijn prooi.

Zijn unieke jachtmethode

Tijdens de jacht, maakt de spin een rennende en springende beweging. Dankzij zijn flexibiliteit en snelheid, kan hij een meter vooruit springen. Tijdens de aanval gebruikt hij zijn gif om zijn prooi te verlammen. Een beet van deze giftige spin kan zeer pijnlijk zijn. Desondanks is de hoeveelheid gif die hij bij zich draagt, niet levensbedreigend voor mensen. Dit is bepaald door de evolutie en zijn leefomgeving. De kleine diersoorten waar hij op jaagt, kunnen met een minimale hoeveelheid gedood worden. Hij jaagt hoofdzakelijk op motten en andere insecten.

De evolutie van de jachtkrabspin

De evolutie zorgt ervoor dat diersoorten op verschillende manieren zich ontwikkelen. Op dezelfde wijze zijn er verschillende soorten spinnen ontstaan. Deze verschillen kunnen bevorderlijk zijn voor de overlevingskansen van het organisme. Zelfs binnen een enkele soort, zijn er verschillen te zien. Bij de (jacht)krabspin valt dit extra op, vanwege de zeer uiteenlopende kenmerken. De diversiteit aan aantal ogen, valt hierbij het meest op.

Divers aantal ogen

Het aantal ogen dat een jachtkrabspin heeft, kan variabel zijn. Spinnen hebben normaal gesproken acht ogen. Omdat de jachtkrabspin voornamelijk in grotten voorkomt, hebben deze ogen geen functie. Er zijn hierdoor soorten ontstaan met minder ogen dan hun voorgangers. Wetenschappers hebben spinnen ontdekt die blind zijn of slechts twee ogen hebben. Deze spinnen leven diep verscholen in grotten. Zij maken hierdoor geen daglicht mee. Een tekort aan daglicht zorgt ervoor dat deze spinnen compleet blind zijn. Gemiddeld is de blinde soort kleiner, dan de spinnen die meerdere ogen hebben.
© 2015 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst voor spinnenAngst voor spinnenAngst voor spinnen: de meeste mensen vinden spinnen helemaal niks. Ze heben er angst voor en gaan ze het liefst uit de w…
Spinnen, eng of fasinerend?Spinnen, eng of fasinerend?Bent u bang voor spinnen? Heeft u geen rust voordat het beest door iemand is vermorzeld? Verdiep u er dan in een spin wo…
Arachnofobie / spinnenfobieSpinnenfobie is een veel voorkomende fobie waar veel mensen last van hebben. Als men echter op een moment komt dat men z…
De spinnen in Nederland: alles over de spinDe spinnen in Nederland: alles over de spinDe spin en spinachtige spreekt tot de verbeelding. Naar schatting 70.000 spinnen zijn er over de hele wereld beschreven.…

Voeding bij paarden: ruwvoerDe hoeveelheid ruwvoer die een paard nodig heeft, verschilt per paard. Dit is afhankelijk van hoe energierijk (VEP) het…
De prachtige kostbare ijsbeerDe mooie ijsbeer, ze leven alleen op de noordpool. Ze zijn erg mooi wit en stammen af van de grizzlyberen. Ze zijn erg k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Petra & Wilfried, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Giant_huntsman_spider
  • http://www.livescience.com/41428-huntsman-spider.html
  • http://opishposh.com/worlds-largest-spiders-the-10-biggest-spiders-in-the-world/
  • http://www.vildaphoto.net/photo/42614
  • http://www.animalcorner.co.uk/venanimals/ven_spidhunt.html
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 26-12-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.