De blobfish of fathead

De blobfish of fathead heeft zijn naam niet gestolen. Dit bizarre zeedier bestaat namelijk uit een enorm blubberig hoofd op een klein lichaampje. Wie hem één keer heeft gezien vergeet hem nooit meer.

Leefgebied

De blobfish leeft op grote dieptes van de zee van Australië en Tasmanië. Op deze plaatsen is de druk groter dan aan het wateroppervlak waardoor de habitat van de blobfish amper voor mensen bereikbaar is.

Dit betekent dat er louter iets over deze vis bekend is. Wat we over zijn gedrag kennen, zijn gedrag zijn louter veronderstellingen van wetenschappers die zich baseren op de lichaamsbouw van dit zeedier.

Uiterlijk

De blobfish of fathead (Genus Psychrolutes) behoort tot de scorpaeniform vissen (ook gekend onder de naam Scleroparei of Dactylopteriform). Deze naam verwijst naar de bizarre vorm van de neus en de wangen. Het is net deze neus die de blobfish dat karakteristieke trieste uitzicht geeft. Waartoe de neus dient is voorlopig nog onbekend.

Voortbeweging

Het is een dikke gelei-achtige massa waarvan de dichtheid nauwelijks groter is van die van water. Daardoor kan de vis op het water drijven zonder zijn energie te verspillen aan zwemmen. Zwemmen zou trouwens te moeilijk zijn gezien de blobfish bijna geen spieren heeft.

Voedsel

Door zijn plompe vorm en zijn gebrek aan spieren blijft ook eten redelijk moeilijk. In feite hapt de blobfish gewoon naar alles wat voorbijdrijft.

Soorten

Op dit moment zijn er dertien soorten bekend. Zes ervan leven enkel in de noordelijke hemisfeer, zes alleen in de zuidelijke hemisfeer en één soort in beide hemisferen.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De duivelsrog, een enorme roggensoortDe duivelsrog, een enorme roggensoortDe duivelsrog is een familienaam van meerdere rogsoorten. De grote duivelsrog is een rog die enorm kan worden. Ondanks z…
Leuke weetjes over de bijzondere reuzenmantaLeuke weetjes over de bijzondere reuzenmantaDe reuzenmanta is een enorme vis die zich grotendeels horizontaal in het water verplaatst. De bovenkant van zijn lichaam…
Regenboogvissen - MelanotaeniidaeRegenboogvissen - MelanotaeniidaeDe Regenboogvissen-familie, Melanotaeniidae, omvat 61 soorten, waarmee het een vrij kleine vissenfamilie is. Ze komen da…
Paling (zeedier)De paling (Anguilla anguilla) is een zeedier dat leeft in rivieren, meren en vijvers in Europa. Ze komen echter allemaal…

Dumbo Octopus (Grimpoteuthis)Met zijn opvallende flaporen lijkt de Grimpoteuthis bijzonder sterk op Disney’s olifant Dumbo, vandaar dat hij vaak dumb…
De Portugese PointerDe Portugese naam voor dit hondenras is Perdigueiro. Perdiz, betekent patrijs en Perdigueiro betekent patrijshond. Dit h…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 15-06-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.