Aanleg en onderhoud van een buitenbak

Aanleg en onderhoud van een buitenbak Als het gaat om de aanleg van een buitenbak zitten er altijd veel haken en ogen aan. Je hebt niet alleen te maken met de aanschaf, maar ook met wetgeving, bodemtype, gebruiksdoel etc etc. Zaak is om je goed te laten informeren voordat je de eerste stappen neemt.

Regels voor aanleg

Elke gemeente heeft haar eigen beleid, het is belangrijk om je goed te laten informeren voordat je aan de aanleg begint van een bak. In veel gevallen zit je aan veel regels gebonden maar bij de meeste gemeenten zitten er voldoende “mazen in de wet”. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een uitlooppaddock aan te vragen. De meeste gemeenten maken hier geen probleem over. Wel is het zo dat een buitenbak met vergunning meer oplevert zodra de grond wordt verkocht.

Verder verschilt het per gemeente of het toe is gestaan om een hek om een paddock heen te plaatsen of niet. Het type bodem is ook bepalend, in veel gevallen mag je wel een zandbodem storten of houtsnippers gebruiken maar bijv. geen polyvlokken etc. Dreinage is bijna altijd niet toegestaan omdat het dan overduidelijk gaat om een rijbak. Verlichting bij een bak paddock aanvragen kan ook problemen opleveren om dezelfde reden.

In sommige gemeenten wordt er niet actief gekeken naar of een bak wordt gebouwd, of paddock. In dit geval is er meestal een regelgeving dat, zolang de buurt geen last heeft van de bak of paddock er niks aan de hand is. Het loont echter wel om eerst bij de buurt langs te gaan voor handtekeningen en toestemming. Zodra dit wordt getoond aan de gemeente zijn ze gelijk een stuk makkelijker bij de aanvraag van een paddock of bak.

Externe factoren

Er zijn veel factoren waar men rekening mee moet houden bij het aanleggen van een bak of paddock. Om te beginnen moet de bak natuurlijk niet te zwaar of te glad zijn om blessures te voorkomen, maar ook het gebruik van een bak als paddock heeft een negatief effect op de levensduur van de bak. Zelfs bij regelmatig slepen. Let ook goed op of er in de omgeving sprake is van archeologisch onderzoek. Als je de bak wilt bouwen op archeologische grond, maak je borst maar nat. Vaak is dit niet mogelijk of is eerst bodemonderzoek nodig. In andere gevallen hangt het er van af hoe diep je graaft voor de aanleg van de bak.

Buiten deze punten om is het ook van belang om te weten met wat voor type bodem je te maken hebt, dit kan bepalend zijn voor hoe diep je moet graven om een goede bak te krijgen. Ook is de grondwaterpijl van belang en het gebruiksdoel van de bak. Zoals al eerder genoemd verkort het gebruik als paddock de levensduur van de bak, maar als de bak als spring of menbak gebruikt gaat worden kan het van belang zijn om rekening te houden met het type grond dat men wilt storten.

Vooral met oog op het bodemtype en grondwaterstand kan het lonend zijn om een grondbewerker uit de omgeving in te huren. Zij kunnen je meestal goed adviseren m.b.t. de bodem en het type bak en toplaag nodig is.

Bodemtypes

Er zijn veel verschillende bodemsoorten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Buiten het feit om dat de toplaag vanzelfsprekend verschillend kan zijn hebben bepaalde toplagen ook een specifieke onderlaag nodig.
Let wel, afhankelijk van de bodemsoort is er mogelijk een milieucertificaat nodig. Dit moet op aanvraag getoond kunnen worden.

Zandsoorten

Er is stopzand, stierenzand en dreinagezand. Stopzand is een fijne korrel, wordt snel vochtig maar is goed te gebruiken op een drogere grond. Wel is het risico op verstuiven hoger dus de bodem moet wel licht vochtig gehouden worden. Grove korrel, ofwel stierenzand houdt het midden van stopzand en dreinagezand. Dreinagezand is een hele grove zandkorrel, de bak blijft over het algemeen netjes droog maar juist om die reden verstuift het zand wel veel sneller.

Tapijtsnippers

Een bak met tapijtsnippers heeft veel voordelen. Zolang er geen overmatige regenval is kan de bak over het algemeen het hele jaar door gebruikt worden. Daarnaast is het onderhoudsarm, neemt vocht goed op en laat door, dus verstuiving is ook minimaal, het verteert niet en is slijtvast. Verder is de vering goed en is het ook nog millieuveilig. Wel is het van belang dat elke 3 a 4 jaar een aanvulling plaatsvindt.

Polyvlokken

Polyvlokken zijn een goed alternatief voor tapijtsnippers. Ook deze bodem is veerkrachtig, verteert niet, neemt goed vocht op en verstuiving is laag. Verder is het milieuvriendelijk en biedt een stabiele bodem.

Kokosvezel

Kokosvezels kunnen we vinden in de dressuurbak op Stad en Lande. Het werkt goed drainerend, verstevigd de bodem en maakt deze veerkrachtiger. Verder is het milieuvriendelijk en relatief goedkoop omdat het maar 1x per 5 a 6 jaar vervangen moet worden. Wel is het van belang dat de kokosvezels goed vermengd worden met de bodem.

Houtsnippers

Houtsnippers geven stabiliteit en neemt goed vocht op. De herkomst van de snippers bepaalt de levensduur maar over het algemeen gaat deze bodem snel rotten en wordt glad en vochtig. Na een jaar moet de toplaag meestal afgevoerd en vervangen worden.

Megatop

Megatop is gevriesdroogd hout. De kans op schimmelen is lager en het neemt niet alleen vocht op, het stoot ook af bij droog weer, op die manier blijft de zandlaag licht vochtig en stabiel. Megatop heeft ook een langere levensduur omdat rotting niet tot nauwelijks een probleem is.

Agterberg

Veel dure stallen laten een Agterberg bodem leggen voor hun buitenbak. Dit is een enorme investering omdat Agterberg (Geomix of Geofibremix) goede dreinage vereist. De plek van de bak moet diep uitgegraven worden waarbij er eerst een drainagesysteem aangelegd wordt in sleuven in de ondergrond, vervolgens komt er een puin en/of lavasteen overheen om vervolgens het zand gemengd met Agterberg eroverheen gestort wordt. Voordelen van een dergelijke rijbak is dat het makkelijk te egaliseren is, stevig en waterdoorlatend. Wel is het van belang dat deze bodem regelmatig besproeid wordt. Op Agterberg kan het hele jaar gereden worden.

Onderhoud

Naast het vanzelfsprekende slepen van een bak is het van belang om afval en mest te verwijderen, dit doet geen enkele bodem goed. Het regelmatig omkeren of aanvullen van de bodem is van belang net zoals zorgen voor goede drainage of juist het vochtig houden van de bak. Een goede methode om drainage te bevorderen is door de bak hoger te leggen als het omliggende land.
© 2014 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanleggen van een buitenbak voor paardenIedere paardenhouder wil het gehele jaar door een goed berijdbare paardenbak. Het aanleggen van een rijbak vergt de nodi…
Zelf een buitenbak aanleggenZelf een buitenbak aanleggenDe paardensport is enorm populair in Nederland. Steeds meer mensen houden hun paarden aan huis. Om thuis te kunnen train…
Verlichting buitenbak voor paardenIn het najaar en de winter wordt het al snel donker en om uw paard ook dan goed te kunnen trainen is een lichtvoorzienin…
De aanleg van een vijverDe aanleg van een vijverUitgebreid werkstuk over alle aspecten van de aanleg van een vijver. Er wordt gekeken naar het doel, de materialen, de a…

De nerts: een marterachtig roofdierDe nerts: een marterachtig roofdierDe nerts, ook wel moerasotter genoemd, is een roofdier dat ernstig wordt bedreigd. Samen met de otter en hermelijn behoo…
De zintuigen van een paardDe zintuigen van een paardHoe ervaart het paard de wereld? Als bestuurder op de openbare weg, is het niet altijd gemakkelijk om je in te beelden h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bhakti2, Pixabay
  • Bokt.nl
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 30-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.