Parelli: The Squeeze Game

Parelli: The Squeeze Game The Squeeze Game is de laatste van de Seven Games van Parelli. Hierbij leer je het paard rustig te blijven in kleine en nauwe ruimtes. Als je dit goed onder de knie hebt, zullen jij en je paard er enorm veel baat bij hebben.

Parelli: The Squeeze Game

Paarden zijn van nature claustrofobisch, dit komt omdat het een prooidier is. Een kleine nauwe ruimte staat voor een prooidier gelijk aan gevaar. Een paard zal dus gauw bang worden als hij in het nauw wordt gedreven. Met The Squeeze Game leer je je paard rustig te blijven in kleine omgevingen en ruimtes. Je leert het paard zijn natuurlijke gevoelens te onderdrukken en jou te vertrouwen door te doen wat hem gevraagd wordt.

Send, Allow, Bring Back

Bij The Squeeze Game is het belangrijk om de Send, Allow en Bring Back van The Circling Game goed onder de knie te hebben. Het spel maakt namelijk gebruikt van dezelfde techniek, alleen dan in een rechte lijn in plaats van op een cirkel. Om The Squeeze Game te kunnen spelen, heb je een hek nodig. Je gaat zelf op een paar meter afstand van het hek staan en vraagt het paard om tussen jou en het hek door te lopen. Voor sommige paarden kan zelfs dit al moeilijk zijn, als dat zo is kun je het beste de ruimte tussen jou en het hek groter maken. Zodra het paard door de opening is, vraag je hem om te draaien. Zo kan hij de andere kant op door de opening gaan.

De ruimte kleiner maken

Als het paard uiteindelijk vertrouwd is aan de ruimte, kun je proberen om de ruimte een grote stap kleiner te maken. Je stuurt het paard weer tussen jou en het hek door. Als het weer te nauw is voor het paard kun je weer een stapje naar achter doen. Op deze manier kun je doorgaan tot de kleinst mogelijke afstand. Het is natuurlijk weer belangrijk om het paard twee kanten op door de ruimte te sturen. Het maakt in principe niet uit in welke gang dit gebeurt, zolang het maar op een vaste manier gebeurt. Het paard moet niet gefocust zijn op de nauwe doorgang, hij moet jou vertrouwen en op een rustige manier de doorgang passeren.

Toepassingen van The Squeeze Game

Dit spel is ook erg handig voor paarden die moeilijk op een trailer gaan. Als je het spel goed kan uitvoeren en het paard is vertrouwd met nauwe doorgangen, dan kun je dezelfde techniek proberen toe te passen op het trailerladen. Hierbij probeer je het paard de trailer in te sturen in plaats van hem erin te trekken of duwen. Dit is voor het paard een stuk relaxter. Het kan ook heel handig zijn als je een smalle doorgang moet passeren als je bijvoorbeeld op buitenrit bent of misschien zijn er smalle doorgangen op stal? Het paard zal hier nu veel makkelijker doorheen gaan.

Waarom als laatste spel?

De reden dat The Squeeze Game als laatste komt, is omdat het paard jou volledig moet vertrouwen. Hij moet zich op zijn gemak kunnen voelen bij jou, zodat hij rustig door de doorgang kan gaan. Dit vereist heel erg veel geduld, voor sommige paarden kan het weken duren voordat ze The Squeeze Game goed uitvoeren. Je moet nooit te snel willen en altijd blij zijn met elke poging die het paard doet. Onthoudt goed dat een paard van nature claustrofobisch is en dat hij liever vlucht dan door de nauwe ruimte heen te gaan. Probeer dit spel absoluut nog niet uit voordat je alle andere spellen goed onder de knie hebt. Je hebt een hele sterke band met het paard nodig om dit goed uit te kunnen voeren. Als je dit spel probeert zonder sterke band, zul je meer kwaad dan goed doen. Je drijft het paard dan in nauwe ruimtes zonder dat hij jou vertrouwt. Dit wil je natuurlijk niet.

Sterke band

Iedereen kan voor zichzelf nagaan of zijn of haar band met het paard sterk genoeg is voor dit spel. Als je twijfelt over de band, dan is het slimmer om nog niet aan dit spel te beginnen. Zorg dan eerst dat de band sterker wordt, bijvoorbeeld door alle andere spellen zoveel mogelijk te doen en uit te breiden. Uiteindelijk heb je veel baat bij dit spel als het goed uitgevoerd kan worden. In vervelende situaties blijft het paard dan rustig in plaats van paniekerig. Dat is natuurlijk veiliger en fijner voor jullie beiden.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
De “Seven Games” van Parelli: leerzame spelletjesThe Seven Games van Parelli zijn zeven grondwerkoefeningen die zeer leerzaam zijn voor mens en paard. Het paard leert di…
Seven games van Parelli - paarden trainenSeven games van Parelli - paarden trainenIedere paardenliefhebber droomt van een hechte band met zijn (bijrijd)paard. De seven games van Parelli bieden een manie…
Parelli: The Friendly GameParelli: The Friendly Game‘The Friendly Game’ is het eerste spel van The Seven Games van Parelli. Hierbij gaat het om de eerste indruk. Als jij ze…

Kritiek op Parelli Natural HorsemanshipIn de paardensport is er op elke methode wel kritiek, als het niet over de manier van rijden gaat, dan gaat het wel over…
Parelli: The Sideways Game met paardenParelli: The Sideways Game met paardenBij dit spel leer je het paard bewegen op een manier die niet natuurlijk is. Heb jij ooit een vluchtend paard gezien dat…
Bronnen en referenties
  • Parelli.com
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.