Parelli: The Friendly Game

Parelli: The Friendly Game ‘The Friendly Game’ is het eerste spel van The Seven Games van Parelli. Hierbij gaat het om de eerste indruk. Als jij zelf een nieuw iemand ontmoet, hoe zou jij diegene dan benaderen om een goede positieve eerste indruk achter te laten? Hetzelfde geldt voor paarden.

Parelli: The Friendly Game

Wat zijn 'The Seven Games'?

The Seven Games van Parelli zijn zeven spelletjes die je met je paard kan doen om een betere band te krijgen. De eerste drie spelletjes zijn de ‘Principle games’, dit is eigenlijk de basis van de spellen. Als je deze spellen niet goed onder de knie hebt, kun je de anderen nooit goed uitvoeren. Deze spelletjes kun je op verschillende delen van je paard doen, zoals het hoofd, de buik en benen. Ook de manier waarop je je paard vasthoudt kan verschillen, zo kun je het paard los hebben staan maar ook vasthebben aan een lang touw. In het begin zal je de spellen alleen doen op de logische plekken bij een paard, later kun je dit uitbreiden naar gevoeligere plekken.

“It’s like learning the alphabet. Once you have every letter mastered, you can build complete words and sentences and have intelligent conversations. Just imagine what your conversations would be like if you never mastered the letter A or O. All the words containing those letters would be unavailable to you. Wouldn’t that make your communications far more limited? Each one of the Seven Games is a vital part of your horsemanship alphabet, so don’t cut corners. Each game builds on the one before it, so it makes perfect sense to the horse.” – Pat Parelli

Zones van een paard

Met The Seven Games wordt vaak ook gebruik gemaakt van de ‘Zones’ van een paard.
  • Zone 1: Dit is de neus van het paard.
  • Delicate zone: Dit is het gebied om de ogen van het paard, dit is een erg gevoelig gedeelte en je zal dit gedeelte ook heel rustig en met veel zorg moeten behandelen
  • Zone 2: De nek van het paard.
  • Zone 3: Een gedeelte van de voorhand van het paard tot de achterbenen.
  • Zone 4: De achterhand van het paard, dus de kont en de achterbenen.
  • Zone 5: De staart van het paard.

Miscommunicatie tussen paard en mens

Het paard wordt gezien als een object om te gebruiken voor je eigen plezier. Op deze manier vertrouwt het paard je niet, het is een vluchtdier en zal daarom zijn instincten gebruiken om te ontkomen aan het ‘slechte’ baasje. Het paard ziet jou als ‘vijand’. Bij alles wat het paard verkeerd doet in de ogen van de eigenaar, wordt het afgestraft. In feite reageert het paard alleen maar instinctief. Eigenaren herkennen dit niet als instinct, maar het wordt gezien als vervelend gedrag en daarom wordt het paard gestraft. Door het gebrek aan kennis van de eigenaar, krijg je miscommunicaties tussen paard en mens.

The Friendly Game is een spel om het paard te laten weten dat jij hem geen pijn wil doen en dat je hem te vriend wil houden. Het is het belangrijkste spel van The Seven Games. Je kunt het spel spelen met een leadrope, je blote handen, een zweep, een carrot stick of andere hulpmiddelen. Je kunt in principe alles gebruiken.

Hoe werkt het?

Je begint bij de neus van je paard en werkt zo naar achter. Je moet je paard overal kunnen aanraken en aaien zonder dat hij dit vervelend vindt. Een andere manier is beginnen bij de plekken waarvan je zeker weet dat je paard het goed vindt dat je hem aanraakt. Daarna ga je door naar de plekken waar hij het minder fijn vindt. Deze plekken onthoud je, je kunt ze ook noteren. Je kunt deze plekken gebruiken om te kijken hoe ver je al gevorderd bent. Het spel is goed uitgevoerd als je je paard overal kan aanraken zonder defensief of agressief te worden. Hoe lang dit duurt is bij elk paard verschillend, dit kan verschillen van minuten tot uren of zelfs dagen.

Belangrijk is dat je dit spel blijft spelen met je paard, gebruik verschillende materialen. Je kunt bijvoorbeeld een plastic zak aan je carrot stick knopen en je paard daarmee aaien. Het is ook erg belangrijk dat je je eigen lichaamstaal in de gaten houdt, zolang jij relaxed en rustig bent, is je paard dat ook. Als jij je bang of zwak gaat opstellen dan zal het paard daar misbruik van maken. Let ook op de lichaamstaal van het paard, zodra hij tekenen van rust begint te tonen kun je rustig een stap verder gaan. Als je The Friendly Game goed kan uitvoeren, dan heb je het vertrouwen van een paard al voor een heel groot deel gewonnen. Vanuit dit punt kun je steeds verder gaan.

Tips voor een goede eerste indruk

  • Pak het halstertouw of de leadrope aan het eind vast en niet strak bij het halster. Neem een relaxte houding aan en kijk niet naar het paard en vraag hem niks. Het halstertouw gewoon rustig vasthouden en het paard zal meteen verschil merken.
  • Geef het paard een zachte en lieve blik. Een relaxte houding en een glimlach doen wonderen. Direct oogcontact is erg confronterend voor een paard, de meeste paarden zullen wegkijken. Als een paard zeker is en jou vertrouwt, dan zal hij jou recht aankijken.
  • Realiseer je dat de meeste dingen die je doet eigenlijk al The Friendly Game zijn. Denk aan voeren, verzorgen, aandacht geven enz.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Horsemen: Pat ParelliPat Parelli, een bijzonder paardenman. Eén van de grote namen binnen de natural horsemanship cultuur. Behalve zijn succe…
Seven games van Parelli - paarden trainenSeven games van Parelli - paarden trainenIedere paardenliefhebber droomt van een hechte band met zijn (bijrijd)paard. De seven games van Parelli bieden een manie…
De “Seven Games” van Parelli: leerzame spelletjesThe Seven Games van Parelli zijn zeven grondwerkoefeningen die zeer leerzaam zijn voor mens en paard. Het paard leert di…
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…

Parelli: The YoYo Game met paardenParelli: The YoYo Game met paardenThe YoYo Game is het vierde spel in de serie van Parelli. Hierbij leer je het paard te bewegen in een rechte lijn.
Parelli: The Driving GameParelli: The Driving GameMet 'The Driving Game' leer je je paard dat hij moet toegeven aan een ‘suggestie’, zonder hem fysiek aan te raken. Hierb…
Bronnen en referenties
  • Parelli.com
Ghostattack (69 artikelen)
Laatste update: 03-06-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.