De roofdieren van Madagaskar: Madagaskarcivetkatten

Alle Carnivora op Madagaskar behoren tot de Eupleridae of Madagaskarcivetkatten. Een relatief nieuwe soort is de Salanoia durrelli, die in 2010 werd ontdekt. De diversiteit aan roofdieren is in Madagaskar relatief laag. Buiten de Carnivora zijn er nog meer roofdieren aanwezig op het eiland, zoals roofvogels en uilen, ongewervelde en omnivoren. Roofdieren worden bedreigd door de ‘bushmeat crisis’ en het verlies van habitat.

Carnivoren

Van alle dieren die op het moment in het wild op Madagaskar leven, behoren er maar 9 tot de orde van de Carnivora. Dit is relatief weinig. Er zijn echter ook roofdieren die niet tot de carnivoren behoren, bijvoorbeeld roofvogels en uilen. Daarbij zijn er zoogdieren die omnivoor zijn, en dus ook als roofdier kunnen optreden.

Diversiteit

Alle carnivoren van Madagaskar behoren tot de familie van de Eupleridae, of de Madagaskarcivetkatten. Dit komt neer op een lage diversiteit in families. Dit is in lijn met andere soortgroepen in Madagaskar. Hoewel er veel soorten zijn, zijn er weinig families.

Carnivoren: Madagaskarcivetkatten

De Madagaskarcivetkatten zijn pas recent als familie aangemerkt. Voorheen werden de dieren in andere groepen ingedeeld. Na DNA-onderzoek is men er echter achter gekomen dat de dieren een eigen familie vormen. De volgende dieren horen tot de Madagaskarcivetkatten

Fretkat (fossa, Cryptoprocta ferox)
De fretkat is het grootste roofdier van Madagaskar. Het dier wordt tot 90 centimeter lang, met een even lange staart. Het is een slank, bruin dier met een korte, donkerbruin tot roodbruine vacht. De fossa leeft in bossen, zowel in regenwoud als in droge bossen. De fossa laat zich doorgaans niet zien, alleen in Kirindy komt hij dicht bij mensen.

Mierencivetkat (falanoek, Eupleres goudotii)

De mierencivetkat lijkt op een mangoest, maar hij is nauwer verwant aan de fossa. Hij wordt 55 centimeter lang, met een staart tot 25 centimeter. Dit roofdier heeft een aparte manier om zich voort te bewegen, hij hopt met kleine sprongetjes door het bos. Het dier leeft in regenwouden in het oosten tot noordwesten van Madagaskar.

Fanaloka (Fossa fossana)

De fanaloka is 45 centimeter met een staart tot 20 centimeter lang. Hij heeft een grijsbruine vacht. Het is het enige dier uit het geslacht Fossa, maar is nauwer verwant aan de mierencivetkat dan aan de fossa. Het dier is nachtactief en jaagt voornamelijk op kleine gewervelden.

Ringstaartmangoest (Galidia elegans)

De ringstaartmangoeste is een roofdier van nog geen 40 centimeter, en minder dan een kilo zwaar. Hij is vooral ’s ochtends en ’s avonds actief. Hij leeft alleen of in kleine groepen en jaagt vooral op de bosbodem. Hij kan echter ook heel goed klimmen.

Vijfstreepmangoest (Galidictis fasciata)

De vijfstreepmangoest left in de bossen in het oosten van Madagaskar. Hij is lichtbruin tot grijs, met brede donkere strepen. Er zijn twee ondersoorten bekent, de Galidictis fasciata striata heeft vijf strepen en een witte staart, de Galidictis fasciata fasciata acht tot tien strepen en een bruine staart.

Grandidiermangoest (Galidictis grandidieri) De grandidiermangoest is nauw verwant aan de vijfstreepmangoest. Hij is iets groter en heeft acht strepen. Dit dier wordt wel een van de meest zeldzame roofdieren ter wereld genoemd. Ze komen maar op een smalle strook in het westen van Madagaskar voor, en hebben hiermee een zeer klein verspreidingsgebied.

Smalstreepmangoest (boky boky, Mungotictis decemlineata)

De smalstreepmangoest is een klein roofdier dat in het westen en zuid-westen van Madagaskar voorkomt. Ze leven in familieverband, en zijn niet mensenschuw. Boky boky’s, zoals de lokale naam luid, zijn zowel tijdens de dag als tijdens de nacht actief. Hij eet voornamelijk insecten, maar ook eieren en kleine zoogdieren.

Bruine mangoest (Salanoia concolor)

Over de bruine mangoest is niet veel bekend. Hij is endemisch voor het noordwesten van Madagaskar en is dagactief. Ze slapen in holen of in holle bomen tijdens de nacht. Bruine mangoestes zijn erg gevoelig voor menselijke verstoring.

Salanoia durrelli

Salanoia durrelli werd in 2010 ontdekt. Hij lijkt sterk op de bruine mangoest, en is nauw verwant. Het dier leeft in natte gebieden, en eet waarschijnlijk schelpdieren en kleine vertebraten.

Bedreigingen

Alle roofdieren in Madagaskar worden bedreigd. Er zijn twee grote bedreigingen. De bushmeat crisis is op Madagaskar overal aanwezig. Dieren worden bejaagt als voedsel. Veel roofdieren krijgen maar enkele jongen per jaar, en er zijn typisch weinig roofdieren per oppervlakte aanwezig. Hierdoor heeft de jacht een grote impact.

Tweeduizend jaar geleden kwamen de eerste mensen op het eiland. Honderd jaar geleden was het nog voornamelijk bos. Tegenwoordig is een groot deel van het natuurlijke gebied van de dieren niet meer intact. Dit is een serieuze dreiging voor het voortbestaan van deze dieren.

Andere jagers

Behalve deze dieren zijn er nog andere dieren die vlees op het menu hebben staan. Er zijn tal van ongewervelde, spinnen bijvoorbeeld. Verder zijn er verschillende soorten roofvogels. Veel maki’s genieten van een vleessnack wanneer ze de kans krijgen en de tenrecs eten ook regelmatig vlees.
© 2014 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemde dieren op MadagaskarOp Madagaskar komen tal van vreemde dieren voor. Dit artikel behandelt 10 van de vreemdste dieren waarvan op het moment…
Artis - katachtigen in de Amsterdamse dierentuinArtis - katachtigen in de Amsterdamse dierentuinRoofdieren spreken tot de verbeelding. Dierentuin Artis in Amsterdam heeft altijd katachtigen in haar collectie gehad. A…
Mangoest, lief Afrikaans roofdiertjeMangoest, lief Afrikaans roofdiertjeDe mangoest is een populaire diersoort. De mangoest of stokstaartje is vooral bekend geworden na de BBC-serie 'Meerkat M…
Kirindywoud en Kirindy Mitea Nationaal Park, MadagaskarIn het westen van Madagaskar ligt een gebied dat Kirindy heet. Dit is een van de laatste stukken droog tropisch bos dat…

De maki’s: halfapen van MadagaskarHoewel maki’s sterk op apen lijken, zijn het in feite geen apen. Het zijn half-apen, dit betekent dat ze wel onder de pr…
Bronnen en referenties
  • VirginiaTech department of fis hand wildlife conservation (2006) Behavioral and ecological interactions of fossa, raptors, and lemurs in southeastern Madagascar: A multiple-predator approach, http://fishwild.vt.edu/faculty/karpanty/madagascar_research.html
  • http://www.iucnredlist.org
  • Wikipedia.org
  • www.redorbit.com
  • Langrand, O., Mayburg, B.U., birds of prey and owls in Madagascar: their distribution, status and conservation
  • Bradt, H. (2011) Madagascar, Bradt guides, ISBN-13: 978 1 84162 341 2
  • Garbutt, N., Bradt, H., Schuurman, D., Roff, J., de Beer, L., Austin, D. (2008) Madagascar Wildlife, Bradt guides, ISBN-13: 978 1 84162 245 3
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.