De faraomier willen we niet in de keuken

De faraomier willen we niet in de keuken Help, mieren op het aanrecht, mieren in de voorraadla en mieren in de snoepjestrommel. Zelfs in de lolly waar een plastic omheen zit gedraaid (salmiak knots) kruipen mieren rond. De lolly is al een flink stuk minder en de mieren kruipen gewoon door het holle plastic stokje! Het zijn niet de zwarte mieren die buiten lopen. Neen, het zijn piepkleine mieren met een zacht rossige kop, eenzelfde gekleurd middenstuk en een beetje een donker achterlijf. Zes lange lichte poten en twee lange lichte voelsprieten bij de kop. Help, hoe krijg ik ze weg?

Faraomier (Monomorium pharaonis L.)

Een kleine mier geeft het vermoeden dat het de faraomier is. Wanneer mierenlokdoosjes niet helpen is het zeker de faraomier. De Nederlandse naam is faraomier, de wetenschappelijke naam is Monomorium pharaonis Linnaeus. Faraomieren zijn exoten. Ze komen uit het buitenland en dan met name uit de tropen. De faraomier leeft het liefst in een warme omgeving. Door de groeiende import uit tropische gebieden is de faraomier rond 1900 in Nederland terecht gekomen. Pas nadat de centrale verwarming gemeengoed werd, kon de mier overleven en zich voortplanten. De tropische is een mier die voorkomt in woningen, ziekenhuizen en hotels, omdat het een warmte liefhebber is. In de keuken is het warm, in de buurt van het aanrecht is vaak voedsel voor de faraomier te vinden en zijn er genoeg plekken om te schuilen. De nesten zullen dan ook niet ver van aanrecht, CV of oven te vinden zijn.

Alleseter

De faraomier is een alleseter. Wat er maar in de keuken te vinden is. Zoals:
  • brood;
  • meel;
  • suiker;
  • vlees;
  • hondenvoer;
  • groenten;
  • snoepgoed.

Uiterlijk

In een nest van de faraomier, leven koninginnen, werksters, mannetjes en larven. De koninginnen zijn 3,5 millimeter tot bijna vijf millimeter groot. Het zijn de grootste faraomieren. De koningin is rossig geel van kleur met een zwartgekleurd achterlijf. De poten en voelsprieten zijn ook rossig geel gekleurd en de kop vertoont ook veel zwart met de rossig gele kleur erdoor. De werksters mieren zijn 2,2 millimeter tot 2,6 millimeter groot. Ook hier is de rossig gele kleur aanwezig maar het achterlijf is voor de helft zwart en de andere helft rossig geel. De kop is rossig geel. De mannetjes zijn 2,8 millimeter tot 3,1 millimeter groot en zijn donkerbruin tot zwartachtig gekleurd. De poten zijn bleekgeel gekleurd met een zwarte aanzet bij het lijfje in de buurt. De mannetjes faraomier zijn gevleugeld. De faraomieren hebben geen herkenning van nestgenoten waardoor kolonies dicht bij elkaar kunnen liggen.

Van ei tot volwassen faraomier

Van ei tot volwassen faraomier duurt bij een temperatuur van 27 graden en een vochtigheid van 80% ongeveer 1,5 maand. In het larvestadium zijn de larven wit en pootloos. Om tot een volwassen faraomier te groeien zijn de omstandigheden in een keuken waar gekookt wordt, ideaal. De koninginnenmier produceert in het leven zo’n 350 eieren die verzorgd worden door de werkstermier. De rondzwervende werksters die het voedsel zoeken zijn de mieren die ons de hinder geven in de keuken.

Kolonie van een faraomier

Per volk hebben de faraomieren meerdere nesten. Omdat ze geen moeite hebben met andere volken in de buurt (geen herkenning van nestgenoten) kan het hebben van faraomieren in de keuken volledig uit de hand lopen. Per nest kunnen namelijk wel 400 koninginnen zijn die in circa negen maanden (zo lang leven de koninginnen) ongeveer 350 eieren leggen. Na het uitkomen van de eitjes worden deze verzorgd door de werksters en de mannetjes zorgen voor de verdediging van het nest en voor het groter worden van een nest. Een plaag voor de mens!

Waarom bestrijden

De faraomier als alleseter kan bacteriën en parasieten overbrengen. Van een rottend stukje vlees naar het eten wat op borden klaar staat om naar de eettafel te brengen. In ziekenhuizen klimmen ze in elektronische apparatuur en eten van open wonden. Wanneer we niet weten en niet kunnen zien dat het voedsel besmet is, en na acht uur behoorlijk ziek worden, is het eten besmet geweest. Een voedselvergiftiging kan het gevolg zijn. Flink beroerd zijn, misselijk, buikkrampen, overgeven en diarree. In ziekenhuizen zijn ze hier absoluut niet blij mee want de al zieke mens heeft al een verlaagde weerstand.

Hoe te bestrijden

Een mierenlokdoos voor de faraomier is sinds 2007 niet meer te koop. De gewone mierlokdozen werken niet voor de faraomier. Er zijn voor de particulier geen bestrijdingsmiddelen te koop. Bij een faraomieren plaag is het noodzaak om een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen.

Wat zelf te doen

Maar ook preventie is erg belangrijk:
  • controleer bij warmtebronnen op kleine mieren.
  • eventueel de temperatuur ongunstig maken. De faraomier houdt van een temperatuur rond de 30 ° Celsius. Houd de temperatuur lager en laat de keuken geregeld doortochten wanneer dit mogelijk is.
  • houd de hygiëne op peil. Geen resten op het aanrecht, verrot fruit van de fruitschaal en altijd het fruit eerst afspoelen. Plaats deksels op groene en zwarte afvalbakken in de keukenla. Bewaar voedsel als brood, vlees, meel, beschuit en suiker in afgesloten potten.
  • sluit deksels goed op de potjes!
  • wacht niet te lang met het inschakelen van een bestrijdingsbedrijf bij het vermoeden van faraomieren of vreemde kleine mieren.
© 2014 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mieren in je huis, hoe kom je er van af?Last van mieren, wie kent het niet. In de zomer komt het voor dat de bewoners van een nest mieren een gaatje je huis in…
Voedselvergiftiging: beter voorkomen dan genezenMensen die voedselvergiftiging hebben gehad, weten hoe lastig het kan zijn. Misselijk zijn en last van je maag hebben is…
Mieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren bestrijden: goede middeltjes tegen een mierenplaagMieren in de tuin of rondom het huis zorgen voor geen al te grote hinder, maar toch zijn ze enorm vervelend. Deze kleine…
Voedselvergiftiging: voorzorgsmaatregelen en behandelingVoedselvergiftiging is een van de meest voorkomende bedreigingen van de gezondheid ter wereld. Het meest voorkomende gev…

Rhinopneumonie, ziektebeeld, voorkomen en genezenRhinopneumonie, ook wel bekend als Rhino of EHV1 & 4 is bij bijna elke paardeneigenaar wel bekend. Zo goed als elk jaar…
Blauwe vlinders in Nederland en BelgiëBlauwe vlinders in Nederland en BelgiëTwee blauwe vlinders fladderen op een mooie warme zomerdag op het terras. Na goed observeren blijkt dat de ene blauwe vl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: https://nl.wikipedia.org/wiki/Faraomier#/media/File:Monomorium_pharaonis.jpg
  • http://beestjeskwijt.nl/nieuws/kruipende-insecten/faraomier
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Faraomier
  • Afbeelding bron 1: J-E Nystrom (Janke at en.wikipedia), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Van Wesepoel, 22-10-2019
Bestaan er dan geen huishoudmiddeltjes om deze faraomieren te bestrijden?
Alvast bedankt voor Uw goede raad. Reactie infoteur, 22-10-2019
Neen, bij mij weten niet. ik heb toen een aantal middeltjes geprobeerd die wel hielpen tegen de gewone mier. De ouderwetse stuiver op looppaden en sorry dat ik zeg; het mierenlokdoosje. Hielp niet. het enige wat hielp was de kruimels weghalen voor het slapen gaan. Na enige volharding hierin, waren ze verdwenen.Of ze anders ook weg zouden gaan blijft de vraag. Ze waren weg.

Groet, Ria.

Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.