Afrikaanse Wilde hond

Afrikaanse Wilde hond De Afrikaanse wilde hond werd lang beschouwd als zeer onwenselijke diersoort en is daarom bestreden totdat hij bijna uitstierf. Tegenwoordig denken we iets anders over het omgaan met mededieren en zien we de Afrikaanse wilde hond als de enige Afrikaanse vleeseter die daadwerkelijk met uitsterven wordt bedreigd. Er zijn in totaal ongeveer 4000 wilde honden (2014) die voornamelijk in Zimbabwe en Botswana rondstruinen. Wilde honden zijn thans onderwerp van dierbehoudprogramma´s. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Jonge Afrikaanse wilde honden / Bron: Mosztics Attila, Wikimedia Commons (Publiek domein)Jonge Afrikaanse wilde honden / Bron: Mosztics Attila, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud


Kenmerken Afrikaanse wilde hond

Een wilde hond is net zo groot als een Duitse herdershond. Het is een dier dat sociaal leeft. Hij heeft grote oren en gele, bruine en zwarte vlekken als vacht. Zijn staart is vrijwel altijd wit. De Afrikaanse wilde hond jaagt in groepen. Men sluit een dier in om het uiteindelijk te pakken te krijgen. De honden zijn snel en hebben een groot uithoudingsvermogen. Een jacht van een groep wilde honden loopt zelden als mislukking af, terwijl leeuwen en zelfs cheeta's en luipaarden nog wel eens het onderspit moeten delven en tijdelijk hun meerdere moeten erkennen in een koedoe, zebra of impala, als deze met hun krachtige achterpoten het roofdier een ferme klap verkopen.

Verspreidingsgebied Afrikaanse wilde hond / Bron: Sanbec, Wikimedia Commons (GFDL)Verspreidingsgebied Afrikaanse wilde hond / Bron: Sanbec, Wikimedia Commons (GFDL)

Jaaggedrag

Wilde honden jagen op een grote diversiteit aan dieren. De grootte van een dier is meestal die van een impala en daar valt ook een buffeljong onder. De honden kunnen een dier kilometerslang opjagen alvorens tot de daadwerkelijk kill over te gaan. Het dier wat slachtoffer is zal snel sterven, sneller dan bij een leeuw want dat dier begint al met eten als de gevallen prooi nog leeft. De Afrikaanse wilde hond jaagt op impala´s, koedoes en wildebeesten of blauwe gnoes maar ze kunnen ook een giraffe of zebra doden. De wilde hond is zeer aanhoudend in zijn aanval; deze kan uren duren. Zijn uithoudingsvermogen is zijn sterkste punt, hoewel hij ook een sprintje kan trekken en snelheden van 60 km/h kan bereiken. Als een wilde hond een slachtoffer op de grond heeft gekregen sterft deze sneller dan wanneer een luipaard of leeuw een dier heeft gevangen. De wilde hond begint een ander dier op te eten terwijl het nog leeft, zoals ook de leeuw doet. Dat is voor de meeste safarigangers niet echt een prettig gezicht.

Bedreigd

Soms jaagt de wilde hond op vee. Dat is de reden dat op hem wordt gejaagd door boeren. Hierdoor wordt de Afrikaanse wilde hond met uitsterven bedreigd. De schattingen over zijn aantallen lopen uiteen van 2500 tot 4000. De Afrikaanse wilde hond is het meest bedreigde roofdier van Afrika.

Een troep Afrikaanse wilde honden / Bron: Bart Swanson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een troep Afrikaanse wilde honden / Bron: Bart Swanson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Sociale structuur

Wilde honden houden er een sociaal leven op na. Een roedel is gegroepeerd om één paar van reu en teef, mannetjes- en vrouwtjeshond. De overige vrouwtjes voeren hun taak uit in het verzorgen van de jongen van de dominante moeder. De troep kent een sterke hiërarchie. Sommige honden kunnen zich onderdanig opstellen door te bedelen om een deel van de buit.

De Latijnse naam van wilde hond is lycaon pictus. Lycaon is de naam van een Grieks mythologisch figuur; een weerwolf

Nomaden

Wilde honden zijn nomaden; ze trekken rond van de ene plek naar de andere en hebben geen vast territoriumgebied. Daarom kun je tijdens een safari er nooit vanuit gaan dat je deze dieren ziet; het is altijd een verrassing. Ze leven in territoriumverband maar hun leefgebied kan zich uitstrekken van 200km2 tot 2000km2.

Agressief

Wilde honden zijn van alle roofdieren het meest effectief in hun jagen. Ze kunnen als groep in principe een luipaard aanvallen en opeten, zo sterk zijn ze samen. Een groep wilde honden kan al snel uit 15 tot 20 stuks bestaan en daar is geen luipaard tegen opgewassen. Het enige wat een luipaard dan kan doen is in een boom klimmen; dat kunnen wilde honden niet.
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Probleemgedrag bij Honden: trekken aan de lijnIn ieder bos en aan ieder strand is het te zien: baasjes die voort worden getrokken door hun hond. Heeft u een klein hon…
Verhuizen met een hondVerhuizen met een hondVerhuizen betekend meestal veel doen in een korte tijd. Als u een hond heeft denkt u dan ook van te voren na over hoe u…
Clicker voor hondenDe zogenaamde "clickermethode" is een manier van training geven aan je hond welke alsmaar aan populariteit wint.

Burchell´s zebra of steppezebraBurchell´s zebra of steppezebraIn Botswana is de zebra het nationale symbool, ondanks dat hier ook genoeg luipaarden en leeuwen rondlopen. Ook het nati…
Zoogdieren: zeekoeien en slurfdierenZoogdieren: zeekoeien en slurfdierenSlurfdieren en zeekoeien zijn twee ordes van zoogdieren die aan elkaar verwant zijn, al zullen ze elkaar niet tegenkomen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fred Schwohl, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_wilde_hond
  • Boek: Paul Murray, Zimbabwe, The Bradt Travel Guide
  • Gids; TK van Tubu Tree Camp, Botswana
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Afbeelding bron 1: Mosztics Attila, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Sanbec, Wikimedia Commons (GFDL)
  • Afbeelding bron 3: Bart Swanson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-11-2023
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.