Konijnenras de groot Lotharinger

Het konijnenras de Lotharinger is een zeer interessant ras. Er is binnen de Lotharinger groep een verdeling, de kleine en de grote Lotharinger. Met de vlektekening is dit dier een zeer mooie verschijning. Met een zacht aardig karakter is het ook perfect als gezelschapsdier voor zowel kinderen als volwassenen.

Inleiding

De groot Lotharinger of ook wel reuze vlinder genoemd in de volksmond. Is sinds 1907 erkend in ons land, de kleine vlinder is pas sinds 1978 erkend. Dit ras is een intermediair verervend ras met de factor voor vlektekening, dus na de formule voor kleur komen de factoren voor de tekening.

Herkomst

De herkomst van dit ras is onduidelijk. Gevlekte landkonijnen zijn reeds sedert 1500 bekend. Uit kruisingen van deze gevlekte landkonijnen met o.a. Vlaamse reuzen, fokte men in Lotharingen een nut konijn, ook in Frankrijk en België hielt men zich met deze fok bezig. Het zijn de Duitse fokkers geweest die het ras op een hoog peil brachten. Tot op heden hebben de Duitsers topdieren in dit ras.

Type en bouw

In type en bouw is de Lotharinger een echt groot ras. De bouw toont in veel opzichten overeenkomst met de Vlaamse reus. Alleen is de Lotharinger iets kleiner het minimum gewicht bedraagt 5 kg en de minimum oorlengte 16 cm. Het gewicht is dus 1 kg lager en de oorlengte 1 cm korter. We streven echter naar een groot en zwaar dier en er zijn geen maximum grenzen.

Tekening

De tekening kunnen we opdelen in twee groepen de koptekening en de lichaamstekening.

Koptekening

De koptekening bestaat uit een gekleurde snuit de z.g. vlinder, deze omzoomt de onderkaak. Op het midden van de snuit vormt zich de doorn, deze geeft het lichaam van de vlinder aan. Rondom de ogen liggen de oogringen en behoren cirkelvormig te zijn, maar meestal zijn ze wat onregelmatig getekend. Onder de oogringen bevinden zich de wang stippen. Deze moeten vrij staan van de oogringen en bevinden zich rond de lange tastharen op de wang. De oren zijn gekleurd vaan aan de kop tot aan de top en moeten vrij zijn van witte haren.

Lichaamstekening

De lichaamstekening bestaat uit de z.g. aalstreep dit is een gekleurde streep met een breedte van ca. 3 cm. De streep begint direct achter de oren en loop ononderbroken door tot aan de staart punt. De zijde tekening is een minder nauwkeurig beschreven tekening beeld. Een ideale betekening bestaat uit vijf tot acht vrijstaande ronde vlekken met een midden lijn van ongeveer 3 cm, het minimum is drie vlekken.

De kleurslagen

Hoewel de Lotharinger in principe in elke kleur te fokken is, door middel van het kruisen met een Vlaamse reus; zijn er maar acht kleurslagen die erkent worden. De kleurslag driekleur zwart wordt bij de klein Lotharinger niet erkend om verwarring met de Rijnlander te vermijden.

  • zwart
  • blauw
  • geel
  • havanna
  • isabella
  • madagascar
  • driekleur zwart
  • driekleur blauw

Driekleur

De driekleur factor is afkomstig van de Japanner. De genetische formule van een Lotharinger zwart is AbjCDgK. Het tekening beeld wordt gevormd door zwarte en roodgele kleuren op de zuiver witte ondergrond. Alle tekeningsbeelden moeten de kleuren zwart en geel laten zien, behalve de wangstippen, deze hoeven niet tweekleurig te zijn. De ene wangstip mag geel zijn, de andere moet dan zwart zijn, bv. twee gele of twee zwarte wangstippen sluiten het dier uit van bekroning. Bij de Lotharinger driekleur blauw, is het zwart verdund tot blauw en het geel is ook fletser geworden. De driekleur Lotharinger is een kleurslag die gefokt is met behulp van een Rijnlander.

Populariteit van de kleuren

De meest gefokte kleur is zwart, in deze kleur zitten meestal de topdieren. De blauwe kleur komt op de tweede plaats en laat soms ook beste dieren zien. In madagascar en isabella zien we de laatste jaren slechts een gering aantal dieren. De kleurslag havanna zit duidelijk in een opmars.
© 2014 - 2024 Bloggerke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vlinder en zijn levenscyclusVlinders zijn er in soorten en maten. En in heel uiteenlopende kleuren. Op de mens heeft de vlinder altijd een goede inv…
Vlinder  Klein geaderd witjeVlinder Klein geaderd witjeDe Pieris napi, het klein geaderd witje, is een algemeen voorkomende vlinder in heel Nederland. Hij dartelt boven de gev…

Paardensport: hulpen voor schouderbinnenwaarts bij dressuurSchouderbinnenwaarts is een dressuuroefening die over drie hoefslagen gereden wordt. Deze oefening wordt vanaf de klasse…
Dodemansduim  Koraal in Zeeland en op de WaddeneilandenDodemansduim Koraal in Zeeland en op de WaddeneilandenDodemansduim is een koraalsoort die voorkomt in de Nederlandse wateren. Vooral in de Zeeuwse deltagebied treffen duikers…
Bloggerke (13 artikelen)
Laatste update: 24-09-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.