Hond kopen? Do's and Don'ts

Je besluit een hond te kopen en dan? Er zijn veel dingen die je dan moet uitzoeken en regeling. Welke hondenras? Welke fokker? Teef of reu? Waar moet je zoeken voor antwoorden? Er komt veel op je af. Wat belangrijk is is dat je de tijd neemt om dit allemaal uit te zoeken zo dat je later niet voor teleurstellingen kom te staan. Wat je zeker niet moet doen is impulsief gelijk de eerste beste puppy kopen en zeker niet bij en broodfokker kopen. Je wil een puppy van een betrouwbare fokker. Het gaat er om dat je een hond krijgt die je in gezondheid, tien jaar of langer, gezelschap houdt.

Kies het juiste ras

Het is belangrijk dat je uitzoekt welk ras bij jouw karakter past. Bij het aanschaffen van een hond moet je rekening houden met de ruimte die je thuis hebt, een appartement is niet geschikt voor een grote hond die veel energie heeft. Als je iemand ben die veel wandelt en de hond mee wil nemen op deze wandelingen dan moet je geen klein schoothondje nemen. Sommige honden zijn zeer dominant terwijl andere honden dat juist niet zijn. De ene hond moet je weinig borstelen terwijl de ander juist veel geborsteld moet worden. (Deze laatste categorie zal ook vaker naar een trimsalon moeten.)

Door bij een fokker langs te gaan krijg je snel een goede indruk van hoe een bepaald ras is. Op de websites van rasverenigingen kan je veel informatie opdoen over de verschillende rassen en ook je kennis verbeteren over het ras. Internet biedt hierin veel mogelijkheden. Zorg echter wel dat je op een betrouwbare site je informatie zoekt. Nog een makkelijke manier om indrukken op te doen van verschillende rassen is door een kijkje te nemen bij een hondenshow. Als je op de site van Raad van Beheer kijkt dan vind je een overzicht van alle shows in Nederland. Op een show zijn veel verschillende rassen te zien. De meeste mensen die hun hond showen zijn trots op hun hond en willen je graag vertellen over hun ras. Veel fokkers hebben ook hun eigen website waar ze veel over hun ras vertellen. Op zo`n website kun je ook zien of de fokker puppy's beschikbaar heeft of voor wanneer het volgende nest gepland staat.

Natuurlijk kan je ook een niet rashond kopen, maar let op! Zorg dat je weet wat voor honden de vader en moeder zijn. Zo kan je inschatten wat de karakter van de hond zal worden en hoe groot de hond ongeveer gaat worden. Niet ra honden kunnen net zo lief zijn als rashonden. Meestal zijn niet rashonden goedkoper dan rashonden. Bij niet rashonden moet je goed oppassen voor broodfokkers.

Reu of teef

De meeste mensen weten gelijk al of ze een reu of teef willen. Het is een persoonlijke keus. Reuen worden meestal iets groter en zwaarder dan teven. Wat je ook kiest; denk ook na over sterilisatie. Veel mensen denken dat de hond beter af is als ze een keer vader of moeder zijn geworden, maar dit is een missconceptie. Veelal wordt er gedacht dat honden de oerdrift kennen om zich voort te planten. Een hond kent deze behoefte niet en voelt zich niet minder dan een hond die zich wel voortplant. Het is beter om de eventuele keuze voor sterilisatie te overleggen met je dierenarts. Voor jezelf en de hond is het een voordeel als ZIJ niet loops word en HIJ niet achter loopse teefjes aangaat.

Waar koop ik mijn hond?

Er zijn veel plekken waar honden te koop aan geboden worden. Denk aan marktplaats, kranten en honden websites. Wat je niet wilt doen is een hond kopen van een broodfokker. Je wilt een gezonde hond mee naar huis krijgen. Het beste kan je een fokker op zoeken en meerdere keren langs gaan voordat je je puppy meeneemt naar huis. Goede fokkers willen jou ook graag kennen. Ze willen immers dat hun puppy’s bij betrouwbare eigenaren terecht komen. Zulke fokkers zijn bereid om je te helpen, ook na de aanschaf van je puppy. Deze fokkers zullen je ook een schriftelijke garantie mee geven dat je puppy gezond is en vrij van de meeste erfelijke ziektes. Koop niet bij de eerste beste fokker die je bezoekt. Vraag altijd of je alle dieren mag zien. Een goede fokker is trots op zijn honden en zal er geen moeite mee hebben om alle honden even te laten zien. Het kan zijn dat jij met de eerste fokker die je bezoekt al een klik hebt. Een goed advies hier is om alsnog andere fokkers te bezoeken. Je kan altijd achteraf beslissen om het toch bij je eerste keuze te houden.

Een raspuppy is relatief duur. Een fokker heeft er veel tijd, energie en geld in gestoken om een raszuiver en gezond te fokken. De teven krijgen vaak maar twee of drie nestjes in hun hele leven. Ze gaan naar shows om te zorgen dat hun fokhonden raszuiver zijn. Hun honden worden dan ook getest op erfelijke ziektes. Ze willen dit niet door fokken. Dit alles betekent dat ze het niet voor het geld doen maar dat het hun hobby is. Verdienen doen ze zeker niet. Een raspup kost meestal drie tot vier keer zo veel als wat je op de verkoopsites ziet. Een goede fokker verkoop meestal zijn puppy's niet op deze verkoop sites. Ze hebben vaak een wachtlijst voor hun puppy's. Er staat op de site van de verschillende rasverenigingen ook een lijst van fokkers die puppy's hebben.

Je kan ook kiezen om een herplaatser te kopen. Bij fokkers zijn dit honden die bij hun terug zijn gekomen. Dit kan om verschillende reden zijn. Een goede fokker wil er voor zorgen dat zijn puppy's, ook nadat ze verkocht zijn, nooit in een asiel terecht komen. Is er een probleem dan nemen ze de puppy terug. Het kan zijn dat de nieuwe eigenaar niet meer voor het hondje kan zorgen. Of dat men zich toch vergist heeft in het hebben van een hond. In ieder geval zal de fokker zorgen dat de hond gezond is voordat deze aangeboden wordt voor herplaatsing. In het asiel zijn ook honden die een thuis zoeken. Het asiel zal ook zorgen voor een gezonde hond. Vaak is de hond dan ook al gesteriliseerd. Bij herplaatsers uit het asiel weet je niet hoe het karakter is van de hond. Vraag dan ook of je de hond op proef mee kan nemen of uitgebreid kennis mag maken met de hele gezin bij het asiel. Deze honden kunnen ook je heel veel plezier geven en je leven verrijken.

Broodfokkers

Wat zijn broodfokkers? Dat zijn mensen die honden fokken alleen voor het geld. Ze zijn niet bezig met het welzijn van hun honden maar bezig voor het geld dat ze er mee verdienen. Vaak hebben ze meerdere rassen in te kleine hokken. De teven worden elke loopsheid gedekt en ze hebben vaak gezondheidsproblemen. Bij deze mensen mag je niet alle dieren zien. Vaak krijg je alleen de puppy's te zien en een teef (niet per se de moeder). Je krijg garantie tot aan de deur. Daarna willen ze niks meer van je horen. Een lusteloze puppy of een puppy met vieze ogen of loopneus moet je nooit mee nemen. Hoe lief je de puppy ook vindt er is grote kans dat je puppy je veel geld gaat kosten. Nestvlooien is nog zo'n rare gedachte. Vlooien zijn vlooien en zouden niet voorkomen bij honden die daar regelmatig op worden gecontroleerd en behandeld. Een goede fokker zal een puppy nooit meegeven als die ziek is of wat mankeert, een broodfokker wel. Let dus op! Wat in eerste instantie een goedkope puppy lijkt, kan nog wel eens een dure puppy worden.

Puppy benodigdheden

Voor dat je puppy naar huis neem is het verstandig om alles in huis te hebben. Denk aan een slaapplek, (bench of mand) voerbakken, riem en voer. Ook is het handig om wormkuur en spul om vlooien te behandelen in huis te hebben. Een goede fokker zal ook het nodige met je mee geven, zo als voer voor de eerste weken en een deken of speeltje uit het nest voor de geur. Vaak krijg je nog veel meer mee voor je nieuwe aanwinst. Je zal ook spullen nodig hebben voor het zindelijk krijgen van je puppy. Als je je puppy thuis heb zorg dat er iemand de eerste tijd thuis is. Het is voor de puppy best spannend en eng. Maak snel een afspraak met je dierenarts. Die kan je puppy checken op ziektes of problemen. Een goede fokker zal je ook vragen om dit te doen. Neem de eerste dagen de tijd om een band te creëren met je puppy. Dit geeft een maatje voor het leven.

Hondentraining

Om optimaal van je hond te genieten is het belangrijk dat je je hond traint. Er is een grote aanbod van trainingscentra en dergelijke. Zoek en training die bij jouw en je hond past. Veel honden schools bieden een puppy cursus aan waar in je puppy de basis commando's leert. Daarna kan je kijken of je nog verder ga met trainen en welke training je gaat doen. Deze training zorgen er voor dat je op een leuke manier bezig ben met je hond zo dat je een hond krijg die thuis ook luistert. Er is een groot aanbod van hondensporten voor zowel de grote actieve hond als de kleinere rassen. Kijk eerst eens bij een hondenschool naar een aantal verschillende cursussen om een indruk te krijgen van wat er bij jouw en je hond past.

In conclusie

Je kan zien dat er veel voor werk is als je een hond wil kopen. Maar als je dit doet dan heb je uiteindelijk en hond die de komende 10 tot 15 jaar (soms nog langer) gaat verrijken. Dan is al dit voorwerk de moeite waard geweest. Wat misschien duur leek te zijn in de aanschaf is dan niet zo duur. Ook als je een niet rashond gaat kopen zorgt dit voorwerk dat je en hond koopt die gezond is en bij je past. Je kan dan onbezorgd beginnen aan een leven met een hond.
© 2014 - 2024 Ivrugteveen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Een hond kopen, waar let je op?Een hond kopen, waar let je op?Als je eenmaal hebt besloten om een hond in huis te nemen, dan breekt er een spannende tijd aan. Je gaat een hond uitzoe…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…

Zoogdieren: insectenetersZoogdieren: insectenetersDe orde van insectenetende zoogdieren wordt gevormd door de bekende egel en mol, maar ook de minder bekende solenodons e…
Zoogdieren: buideldierenZoogdieren: buideldierenBuideldieren zijn er in allerlei soorten en maten. De bekendste zijn kangoeroes en koala's, maar er zijn nog veel meer s…
Ivrugteveen (1 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.