Een paard kan wel paardrijden

Een paard kan wel paardrijden, een ruiter moet het leren. Alle oefeningen bewegingen en gangen zijn aanwezig in elk gezond paard met drie gangen. Iedere Shetlander kan een piaffe doen en elke Shire kan een uitgestrekte draf. Een Arabier kan changementen springen en een Fjord kan appuyeren. Het is de uitvoering die het verschil maakt. Een appyuement uitgevoerd door een dressuurpaard is vaak eleganter om te zien dan die van een Fjord.

Help! Welke hulpen?

Maar beide paarden beheersen de beweging op zich uit zichzelf. Een paard beleren houdt in dat het paard leert welke hulpen er zijn en dat hij moet gehoorzamen aan die hulpen. Het enige dat een ruiter dan nog moet doen is het paard niet in de weg zitten. Een jong paard heeft moeite om zijn balans te vinden met een ruiter. De ruiter moet er voor zorgen dat hij zijn paard volgt in de beweging en er recht boven blijft. De training die volgt op het zadelmak maken is er op gericht het paard sterker te maken. Een volte gebruik je om het paard te trainen, niet om het paard te leren gebogen te gaan op de volte. Een paard dat voorwaarts gaat met een ruiter die in balans zit, heeft niet veel moeite gebogen te gaan op een volte. Ook een jong paard kan op een volte gaan met een beetje stelling en buiging, als het voorwaarts gaat en aan de hulpen is.

Scheef door de bocht

Wat is er dan mis met al die paarden die bijvoorbeeld wel linksom, maar niet rechtsom op een volte kunnen lopen? Ze hebben last van een ruiter die zijn paard niet heeft geleerd te gehoorzamen aan een beenhulp. Of die zijn paard heeft afgeleerd te gehoorzamen aan een beenhulp. Als de ruiter het paard niet voorwaarts rijdt, kan hij het ook niet op de juiste manier een volte laten lopen. Het paard lost het volte probleem zelf op en loopt zo als hij dat het beste vindt. Niet de meest rijtechnisch perfecte oplossing overigens. Een paard heeft meestal een voorkeur voor een kant, maar de meeste scheve paarden hebben gewoon last van een ruiter die niet recht op zijn paard zit. Scheef zitten geeft scheve hulpen, dus het paard kan er maar weinig aan doen. Hij gehoorzaamt gewoon zijn ruiter! De scheve ruiter wil echter wel dat zijn paard naar twee kanten buigt. Hij gaat dus de volte gebruiken om zijn paard te leren buigen naar twee kanten. Eindeloos rondjes op de volte rijden is het resultaat. Als het paard geluk heeft mag hij ook een keer de andere kant op, maar de “stijve” kant wordt meestal extra getraind.

Scheef zitten is scheef rijden

Op een volte gaan rijden begint meestal met een ruiter die zijn binnenschouder laat zakken. De ruiter helt over naar binnen met de schouders en brengt tegelijkertijd de heupen naar buiten om niet van zijn paard te vallen. Zo geeft hij twee verschillende signalen. "val naar binnen" en "loop naar buiten". Het paard reageert meestal door naar binnen te vallen over de schouder zoals de ruiter aangeeft. Dat was niet de bedoeling dus de ruiter houdt de binnenteugel tegen de hals omdat het paard naar binnen valt. Hij stuurt weg met de buitenteugel om weer op de grote volte te geraken. En begint daar weer van voren af aan met zijn training. Het paard doet braaf wat zijn baas zegt en valt weer over de binnenschouder op de volte naar binnen. Zolang de ruiter zich niet bewust is van zijn eigen scheve zit, kan het paard geen behoorlijke wending maken. De meeste paarden zijn braaf en willen het graag goed doen zodat ze zich in wonderlijke bochten wringen om de ruiter toch te geven wat hij kennelijk wil. Sommige paarden negeren de ruiter gewoon en maken een rondje zoals ze gewend zijn. Andere paarden raken in de war en beginnen te protesteren. Die ontwikkelen "ondeugden" zoals weglopen of staken. Dat deze ondeugden aangeleerd zijn mag duidelijk zijn.

De andere kant op dan maar

Als een kant niet goed gaat, dan is er ook een kant die wel goed lijkt te gaan. Daar lijkt het paard een mooie grote volte te lopen. Controle hiervoor is het rijden op een grote volte bij A of C, maar dan wel op de binnenhoefslag. Een scheef paard zal hier graag de hoefslag opzoeken om de aanleuning van de wand niet te missen.
© 2014 - 2025 Nanetvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Tips om goedkoop paard te rijden, of een paard te houdenPaardrijden is een dure sport, enkele tips om goedkoop een paard te kunnen onderhouden, of te kunnen paardrijden kunt u…
Het belang van een goed passend zadelEr zijn veel mensen die dol zijn op paardrijden. Helaas weten lang niet al deze mensen hoe belangrijk het is om met een…

Recht door de bochtRecht door de bochtEen paard kan wel paardrijden, het is de ruiter die het moet leren. Een ruiter die scheef zit, vertelt zijn paard dat hi…
Nanetvd (6 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.