Het belang van een goed passend zadel

Er zijn veel mensen die dol zijn op paardrijden. Helaas weten lang niet al deze mensen hoe belangrijk het is om met een goed passend zadel te rijden. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden, bespaart dit zowel paard als ruiter een heleboel leed. Met een goed zadel is het paard beter te rijden en heeft meer plezier in het rijden. Bij de ruiter kan een goed passend zadel ten goede komen aan de houding en zit. In Nederland is paardrijden een erg populaire sport. Een deel van deze ruiters en amazones heeft een eigen paard. Anderen rijden op een manege of hebben een verzorg - of bijrijdpaard. Natuurlijk bestaat het omgaan met paarden en pony's niet alleen uit het rijden zelf. Ook de verzorging van het paard is erg belangrijk. Voordat men te paard gaat, wordt het paard gezadeld. Hierbij is het erg belangrijk dat dit op een goede manier gebeurt. Wanneer dit niet het geval is, krijgt het paard last van zijn/haar rug. Wat vooral belangrijk is, is dat het zadel perfect past. Zadels zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat de ruiter beter op een paard kan zitten en om de paardenrug tijdens het rijden te beschermen. Helaas komen dierenartsen en fysiotherapeuten regelmatig paarden tegen met problemen aan de rug als gevolg van een slecht passend zadel.

Onderdelen van het zadel

Een zadel bestaat uit de volgende onderdelen:
 • Kamer
 • Lepel
 • Boom
 • Beugelriemen
 • Singelriemen
 • Zweetbladen
 • Kussens
 • Knielappen en kniewrongen
Onder het zadel wordt meestal een zadeldek of sjabrak gelegd. Dit helpt om zweet te absorberen en schuren tegen te gaan. Ook ligt er soms een gelpad of bontje onder het zadel.

Soorten zadels

Er zijn verschillende soorten zadels. Er zijn zadels die gemaakt zijn van leer, maar ook zadels die gemaakt zijn van kunststof. Een aantal zadelsoorten zijn het veelzijdigheidszadel, het springzadel, het dressuurzadel, het westernzadel en het dameszadel.

Een passend zadel

De meeste paarden worden bereden vanaf ongeveer hun 3e levensjaar. Echter zijn paarden dan nog niet uitgegroeid. Tot gemiddeld hun 5e levensjaar blijven paarden groeien. De rug verandert dan dus ook. Ook na het 5e levensjaar kan de rug nog veranderen. Een zadel wat bij het inrijden goed paste, kan na een tijdje dus misschien niet meer goed liggen. Ook kan het zo zijn dat het zadel vanaf het begin af aan al niet goed past. Bij een zadel wat niet goed past, kan een paard erg veel last van zijn of haar rug krijgen. Het zadel kan drukkingen en pijn veroorzaken en op den duur zal het rijden steeds slechter gaan. Veel voorkomende problemen bij een slecht passend zadel zijn o.a. een paard dat wegloopt bij het opzadelen, het paard drukt zijn rug weg bij het rijden, de rugspieren bij de schouder trekken weg, het paard loopt tijdens het rijden houterig maar in de wei soepel, het paard protesteert veel. Ook de ruiter kan problemen krijgen wanneer een zadel niet goed ligt of niet fijn zit voor de ruiter. De ruiter kan problemen met zijn balans krijgen en pijn in de heupen en rug.

Het tegengaan van problemen

Om ervoor te zorgen dat een zadel goed past en problemen tegen te gaan, moet er gelet worden op de volgende zaken:
 • De bouw van het paard
 • De bewegingen van het paard
 • De ruiter en zijn/haar rijkunst
Samen met iemand die er veel verstand van heeft, zoals een goede zadelmaker, kan er gezocht worden naar het perfecte zadel voor ruiter en paard. Er wordt dan gelet op de kwaliteit van het zadel, de boombreedte, hoe het zadel ligt tijdens het bewegen, de vrijheid van de wervelkolom en de schoft enz.

Het belang van een goed passend zadel is dus erg groot. Wanneer een zadel goed ligt, kun je in harmonie en vertrouwen paardrijden. Ook voor het paard is dit natuurlijk veel plezieriger. De ruiter kan evenwichtiger zitten en het paard kan soepeler en vrijer bewegen. Wanneer het zadel niet goed ligt kan dit zelfs zorgen voor gedragsveranderingen van het paard. Het is zeker aan te raden om bij het passen van zadels altijd om advies te vragen van een of meerdere deskundigen. Hierdoor kun je een heleboel problemen besparen bij zowel jezelf als het paard. Koop of gebruik daarom nooit een zadel zonder dat je zeker weet dat het perfect past. Een goed passend zadel is het begin van een paardensportcarrière.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De barebackpad; comfortabel zonder zadelEen barebackpad is een hulpmiddel dat je kan gebruiken bij het rijden van je paard. In feite is het 'gewoon' een soort d…
Paardrijden: schoeisel, jodhpurs, chaps en gaithersPaardrijden: schoeisel, jodhpurs, chaps en gaithersOm op een prettige manier paard te kunnen rijden heb je passend en geschikt schoeisel nodig. Naast de bekende rijlaars,…
Paardrijles geven aan kinderenPaardrijles geven aan kinderenPaardrijles wordt meeste gegeven op maneges. Er zijn vaak speciale groepen voor kinderen die willen beginnen met paardri…
Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden, welke kleding en spullen heb je nodig?Paardrijden is een populaire sport. Veel jonge meiden willen op paardrijden of zouden wel een eigen paard of pony willen…
Alles over muizenplagenAlles over muizenplagenÉén enkele muis kan gemakkelijk een plaag veroorzaken. Veel panden kampen dan ook met grote muizenoverlast. Deze beestje…
Bronnen en referenties
 • http://www.equilotus.be/zadels.php http://nl.wikipedia.org/wiki/Zadel_%28dier%29
N123 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 31-07-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.