De Dexter, een mini rund

De Dexter, een mini rund Het is het kleinste Europese runderras: de Dexter. Dit ras is niet zo heel erg bekend en wordt in Nederland voornamelijk gehouden als hobbydier. Net als de Schotse Hooglander zijn ze niet veeleisend, maar toch is het belangrijk om eerst wat te weten te komen over het ras voordat er tot aanschaf over wordt gegaan. De Dexter koe komt oorspronkelijk uit Ierland. Het ras dankt zijn naam aan de heer Dexter, die begonnen is met het fokken van dit kleine soort. De eerste Dexters kwamen in de jaren '60 naar Nederland. Hier worden ze voornamelijk als hobbydier gehouden. Dexters zijn geen zeldzaam landbouwhuisdierras. Vooral in Groot Brittanië zijn er veel aanwezig.

Kenmerken

De Dexter is met een schofthoogte van 80 tot 110 cm het kleinste Europese runderras. Een volwassen vrouwtje (koe) weegt tot ongeveer 250 kilo, een volwassen mannetje (stier) kan wel tot 450 kilo wegen. Ze komen alleen voor in effen kleuren: zwart, rood en bruin (leverkleur). De dieren hebben kleine horens, bij de koe groeien deze opzij - naar boven en bij een stier groeien deze opzij - naar voren. De Dexter is geschikt als melk- en als vleeskoe, maar in Nederland worden ze alleen als grazers en voor de hobby gebruikt.

Er bestaan kortbenige en langbenige dexters. Kortbenige dieren zijn dragers van het bulldog-gen. Dit gen zorgt voor misvormde kalveren die altijd dood geboren worden. Het risico van misvormingen is groot als men kortbenige dieren met elkaar kruist. Langbenige Dexters hebben dit gen niet.

Zelf Dexters houden

De Dexter is een sober ras dat makkelijk gehouden kan worden. Ze hebben voldoende aan gras en hooi en kunnen het hele jaar door buiten lopen. Ze ontwikkelen zelf een wintervacht. Wel hebben ze graag een beschutte plek, bijvoorbeeld een schuilstalletje, zodat ze in erg natte perioden wel droog kunnen liggen. Natuurlijk hebben zij ook altijd vers en schoon drinkwater nodig. De Dexter is makkelijk tam te maken en daarom ook geschikt voor kinderboerderijen of zorgboerderijen.

Het is een geschikt ras om mee te fokken. Je kunt hiervoor een stier aanschaffen of gebruik maken van kunstmatige inseminatie. De koe staat bekend als goede moeder. Ze kalven makkelijk af en hebben hier vrijwel nooit hulp bij nodig. Zodra het kalf geboren is zal ze die op een beschutte plek onderbrengen. De geboorte van tweelingen komt trouwens ook voor. De koeien produceren voldoende melk voor twee tot drie kalveren en laten ook kalveren van andere koeien toe om te drinken.

Stamboekvereniging

In Nederland hebben de houders van Dexter-runderen zich verenigd in Stamboekvereniging Holland Dexter. Deze vereniging voert in Nederland en België de stamboekregistratie uit. Er zijn circa 90 leden (hobbyboeren) en ongeveer 300 ingeschreven dieren. Het doel van de vereniging is om de zuiverheid van het ras te waarborgen. Verder verspreiden zij kennis over het Dexter-rund. De bekendste plek waar zij dit doen is in een weiland langs de Dorpsgracht in Giethoorn. Hier lopen een aantal Dexter koeien en heeft de vereniging een informatiebord over het ras geplaatst.
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterrenbeeld Stier (Taurus)Het sterrenbeeld Stier is een teken uit de astrologie dat wordt gekenmerkt door een persoonlijkheid vol van vastberadenh…
De Stier of TaurusDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Stier, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon in het…
Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Welke sterrenbeelden passen het best bij elkaar?Liefde en overeenkomsten hebben met iemand anders is iets waar iedereen naar streeft. Er wordt door bijna iedereen over…

Bevers - wat weten we over zeBevers - wat weten we over zeDe bever is, naast de capybara, het grootste knaagdier ter wereld. Hun hele leven lang zijn ze bezig met het bouwen van…
Het Damhert in NederlandHet Damhert in NederlandWaarschijnlijk is dit voor veel mensen het meest bekende hert, het damhert. Ze worden vanwege hun 'bambi uiterlijk' veel…
Bronnen en referenties
  • www.nl.wikipedia.org
  • www.hollanddexter.nl
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.