De Dexter, een mini rund

De Dexter koe komt oorspronkelijk uit Ierland. Het ras dankt zijn naam aan de heer Dexter, die begonnen is met het fokken van dit kleine soort. De eerste Dexters kwamen in de jaren '60 naar Nederland. Hier worden ze voornamelijk als hobbydier gehouden. Dexters zijn geen zeldzaam landbouwhuisdierras. Vooral in Groot Brittaniƫ zijn er veel aanwezig.
Kenmerken
De Dexter is met een schofthoogte van 80 tot 110 cm het kleinste Europese runderras. Een volwassen vrouwtje (koe) weegt tot ongeveer 250 kilo, een volwassen mannetje (stier) kan wel tot 450 kilo wegen. Ze komen alleen voor in effen kleuren: zwart, rood en bruin (leverkleur). De dieren hebben kleine horens, bij de koe groeien deze opzij - naar boven en bij een stier groeien deze opzij - naar voren. De Dexter is geschikt als melk- en als vleeskoe, maar in Nederland worden ze alleen als grazers en voor de hobby gebruikt.Er bestaan kortbenige en langbenige dexters. Kortbenige dieren zijn dragers van het bulldog-gen. Dit gen zorgt voor misvormde kalveren die altijd dood geboren worden. Het risico van misvormingen is groot als men kortbenige dieren met elkaar kruist. Langbenige Dexters hebben dit gen niet.
Zelf Dexters houden
De Dexter is een sober ras dat makkelijk gehouden kan worden. Ze hebben voldoende aan gras en hooi en kunnen het hele jaar door buiten lopen. Ze ontwikkelen zelf een wintervacht. Wel hebben ze graag een beschutte plek, bijvoorbeeld een schuilstalletje, zodat ze in erg natte perioden wel droog kunnen liggen. Natuurlijk hebben zij ook altijd vers en schoon drinkwater nodig. De Dexter is makkelijk tam te maken en daarom ook geschikt voor kinderboerderijen of zorgboerderijen.Het is een geschikt ras om mee te fokken. Je kunt hiervoor een stier aanschaffen of gebruik maken van kunstmatige inseminatie. De koe staat bekend als goede moeder. Ze kalven makkelijk af en hebben hier vrijwel nooit hulp bij nodig. Zodra het kalf geboren is zal ze die op een beschutte plek onderbrengen. De geboorte van tweelingen komt trouwens ook voor. De koeien produceren voldoende melk voor twee tot drie kalveren en laten ook kalveren van andere koeien toe om te drinken.
