Reuzenbalsemien of Himalaya balsemien

Reuzenbalsemien of Himalaya balsemien De reuzenbalsemien is een wilde plant die in Nederland tegenwoordig in elk natuurgebied te vinden is. Het is familie van het vlijtig Liesje, komt oorspronkelijk uit Azië en zijn Latijnse naam is impatiens glandulifera. De plant kan ruim 2 meter hoog worden. Hij is daarmee veel groter dan het vlijtig Liesje. De reuzenbalsemien komt voor aan de randen van bossen en aan oevers. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Een vreemdeling zeker

De reuzenbalsemien hoort oorspronkelijk niet in ons deel van de wereld maar hij zit niet veel andere planten in de weg. De reuzenbalsemien is goed geïntegreerd in het Nederlandse landschap. Bovendien is het een aangename plant om naar te kijken. Daarnaast zitten er eetbare delen aan deze plant. Reuzebalsemien kan een verrijking van je culinaire creaties worden.

De bloei van de reuzenbalsemien

De reuzenbalsemien bloeit van juni tot oktober. In goede omstandigheden kan de plant bijna 3 meter hoog worden. Daarmee is het waarschijnlijk de grootste eenjarige plant van Nederland. Hij wordt bestuift door bijen en hommels. Nadat de bloem is uitgebloeid ontstaat er een zaadlob die 4 tot 20 zaadjes kan bevatten. Een reuzenbalsemien maakt elk jaar 800 zaadjes. Daardoor kan de plant flink voortwoekeren. Hij groeit het liefst aan de rand van een bos.

Springzaad

Het plantengeslacht impatiens is een springzaad, net zoals het vlijtig liesje. Dat houdt in dat de zaadlob steeds groter groeit, tot hij knapt. Wanneer de zaadlob twee centimeter groot is staat hij op springen. De zaadlob gaat open als je het zachtjes aanraakt met je vinger. De zaadjes springen in het rond.

Het sterven van de reuzenbalsemien

De wortel van de reuzenbalsemien is erg kort. Je kunt hem makkelijk uit de grond trekken. De balsemien sterft in de winter helemaal af. Er is in het koude seizoen niets van de plant zichtbaar. In het voorjaar groeit er uit het krachtige zaad een nieuwe plant. De plant neemt vanaf medio mei de natuurlijke vegetatie over. In de praktijk betekent dat hij brandnetels en hondsdraf overgroeit. De reuzenbalsemien groeit over de brandnetels heen.

Eetbare delen van de reuzenbalsemien

Deze zaadjes zijn het eetbare onderdeel van de plant. Ze smaken een beetje nootachtig, De zaadjes kunnen worden gebruikt om koekjes mee te bakken. Je kunt ze gebruiken als vervanger van sesamzaad. De springzaadjes kun je ook door een curry doen. Het is lekker om de balsemienzaadjes door gebakken zilvervliesrijst te doen. Doe ze wel op het laatst erbij; ze hoeven niet lang mee te bakken. De jonge blaadjes kun je ook eten. De rest van de plant is niet eetbaar. Jonge blaadjes kun je blancheren en vervolgens klein snijden. Daarnaast kun je ze rauw opeten en door een salade mengen. Ook kun je de jonge blaadjes de laatste minuut meebakken in een groentewokmix.

De reuzenbalsemien is een mooie plant. Zijn bloemen zijn vrolijk van kleur. Wanneer hij twee meter hoog is dan biedt het een imposant gezicht.

Europese introductie

In Engeland wordt de plant Himalaya balsam of policeman´s helmet genoemd. De bloem lijkt een beetje op de helm van een Engelse politieagent. In 1839 werd de reuzenbalsemien voor het eerst in Engeland ingevoerd als sierplant. Hij werd vanuit Engeland over Europa verspreid. Een decennium later was de plant verwilderd in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland. De reuzenbalsemien tiert welig in dit deel van Europa.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlijtig liesje of Impatiens: hele zomer kleur in de tuinVlijtig liesje of Impatiens: hele zomer kleur in de tuinImpatiens walleriana is het oorspronkelijke vlijtig liesje en komt uit Oost-Afrika. Al vele eeuwen wordt vlijtig liesje…
Springzaad, ongeduldig plantjeZelfverspreiding (Autochorie). Een vreemd woord waar je veel kan onder verstaan. Ik heb het hier over de manier waarop e…
Balsemien voor springerige mensen?Als we door de nauwe, schaduwrijke straatjes van Chatillon en Diois in de Franse Drômestreek flaneren, vinden we niet al…
De geneeskracht van klein springzaadDe geneeskracht van klein springzaadKlein springzaad kun je tegenkomen in heel Azië, Midden en West-Europa en zelfs de oostkust van Canada en Noord-Amerika.…

Hortensia, ook eetbaar?Hortensia, ook eetbaar?Hortensias zijn niet direct de herboristenplanten bij uitstek. Toch blijken die ouderwetse struiken onvermoede mogelijkh…
Zegekruid of Nicandra physalodesZegekruid! Een plant uit de familie van de Nachtschadeachtigen heeft zijn naam niet gestolen. Deze Zuid-Amerikaanse eenj…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Summa, Pixabay
  • http://www.gardenorganic.org.uk/organicweeds/weed_information/weed.php?id=96
  • http://www.weed-killer.net/himalayan-balsam.html
  • http://www.eatweeds.co.uk/himalayan-balsam-seed-curry-recipe
  • http://www.eatweeds.co.uk/wild-seed-crackers
  • http://www.selfsufficientish.com/main/2009/10/30/himalayan-balsam-impatiens-glandulifera-food-for-free-dave-hamilton/
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.