Reuzenbalsemien of Himalaya balsemien

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoudsopgave:
- Een vreemdeling zeker
- De bloei van de reuzenbalsemien
- Springzaad
- Het sterven van de reuzenbalsemien
- Eetbare delen van de reuzenbalsemien
- Europese introductie
Een vreemdeling zeker
De reuzenbalsemien hoort oorspronkelijk niet in ons deel van de wereld maar hij zit niet veel andere planten in de weg. De reuzenbalsemien is goed geïntegreerd in het Nederlandse landschap. Bovendien is het een aangename plant om naar te kijken. Daarnaast zitten er eetbare delen aan deze plant. Reuzebalsemien kan een verrijking van je culinaire creaties worden.De bloei van de reuzenbalsemien
De reuzenbalsemien bloeit van juni tot oktober. In goede omstandigheden kan de plant bijna 3 meter hoog worden. Daarmee is het waarschijnlijk de grootste eenjarige plant van Nederland. Hij wordt bestuift door bijen en hommels. Nadat de bloem is uitgebloeid ontstaat er een zaadlob die 4 tot 20 zaadjes kan bevatten. Een reuzenbalsemien maakt elk jaar 800 zaadjes. Daardoor kan de plant flink voortwoekeren. Hij groeit het liefst aan de rand van een bos.Springzaad
Het plantengeslacht impatiens is een springzaad, net zoals het vlijtig liesje. Dat houdt in dat de zaadlob steeds groter groeit, tot hij knapt. Wanneer de zaadlob twee centimeter groot is staat hij op springen. De zaadlob gaat open als je het zachtjes aanraakt met je vinger. De zaadjes springen in het rond.Het sterven van de reuzenbalsemien
De wortel van de reuzenbalsemien is erg kort. Je kunt hem makkelijk uit de grond trekken. De balsemien sterft in de winter helemaal af. Er is in het koude seizoen niets van de plant zichtbaar. In het voorjaar groeit er uit het krachtige zaad een nieuwe plant. De plant neemt vanaf medio mei de natuurlijke vegetatie over. In de praktijk betekent dat hij brandnetels en hondsdraf overgroeit. De reuzenbalsemien groeit over de brandnetels heen.Eetbare delen van de reuzenbalsemien
Deze zaadjes zijn het eetbare onderdeel van de plant. Ze smaken een beetje nootachtig, De zaadjes kunnen worden gebruikt om koekjes mee te bakken. Je kunt ze gebruiken als vervanger van sesamzaad. De springzaadjes kun je ook door een curry doen. Het is lekker om de balsemienzaadjes door gebakken zilvervliesrijst te doen. Doe ze wel op het laatst erbij; ze hoeven niet lang mee te bakken. De jonge blaadjes kun je ook eten. De rest van de plant is niet eetbaar. Jonge blaadjes kun je blancheren en vervolgens klein snijden. Daarnaast kun je ze rauw opeten en door een salade mengen. Ook kun je de jonge blaadjes de laatste minuut meebakken in een groentewokmix.De reuzenbalsemien is een mooie plant. Zijn bloemen zijn vrolijk van kleur. Wanneer hij twee meter hoog is dan biedt het een imposant gezicht.