Verzorging van de Bonsai Carmona microphylla
Bonsai..Letterlijk vertaald betekent het; Boom in pot. Het is de kunst om een boom in een pot te kweken. Een boom in het klein. Alle kenmerken van een volwassen, langlevende, oude door de natuur geteisterde boom, horen in deze mini-versie aanwezig te zijn. Oorspronkelijk zijn het buitenbomen. Bonsai Carmona is een binnen-bonsai. Een huiskamer bonsai.
Bonsai cultuur
De bonsai heeft zijn weg gevonden via Egypte naar China. Door de vele contacten tussen China en Japan is de bonsai cultuur in Japan geïntroduceerd. De Japanners hebben de bonsai kunst vervolmaakt en vanuit Japan heeft de bonsai zijn bekendheid over de hele wereld gekregen. Het kweken en houden van de Bonsai is een hele oude kunst.
Voor de Japanners, vertegenwoordigt bonsai een samensmelten van oude geloven met de Oostelijke filosofieën van de harmonie tussen de mens, de ziel en de aarde.
Bonsai is geen gewone potplant, maar wordt gekweekt om zijn karakteristieke schoonheid van de natuurlijke boomvorm. Het gaat om de harmonie van boom met de pot en de bodembedekking (het mos op de grond bijvoorbeeld). Het kweken van bonsai is een poging om een natuurlijke boom in miniatuur te scheppen met een stukje omgeving. Het is een kunstvorm, waarbij de bomen in de natuur als voorbeeld dienen. Als je kijkt naar de bonsai, moet je eigenlijk een oude vrijstaande boom zien, maar dan in het klein. De bonsai vertegenwoordigt de harmonie met de natuur en gezondheid.
Bonsai soorten
Vaak wordt gedacht dat voor het kweken van bonsai speciale boomsoorten nodig zijn. Dit is niet het geval. vele bomen en struiken, die in de Nederlandse natuur voorkomen, zijn geschikt.
Zo is bijvoorbeeld de esdoorn geweldig als bonsai. Met zijn mooie rode herfstkleuren, geweldig om te zien. Ook de wisseling van seizoenen is bij een buiten-bonsai geweldig om weer te kunnen meemaken.
Bonsai bomen zijn van oorsprong echte buitenbomen. Evenals gewone bomen horen ze buiten, in de tuin of op het balkon. Er zijn echter ook (sub)tropische soorten, die binnenshuis te houden zijn. Een veel voorkomende bonsai voor binnencultuur is de Carmona microphylla. Met zijn donkergroene bladeren en kleine witte bloemetjes een veel gevraagde bonsai. Deze bonsai wordt ook wel Fukien thee boom genoemd.
Een bonsai houden
De technieken, die nodig zijn om een bonsai te kweken, zijn door iedereen te leren. Een bonsai echter vereist veel zorg; constante zorg. Bonsai kweken is daarom geen weekend -hobby. Bonsai kweken hoeft geen dure hobby te zijn. In een tuincentrum kunt u meestal wel een mooie bonsai vinden en materialen genoeg voor de verzorging en het houden en of kweken van een bonsai.
Als u een bonsai wilt gaan aanschaffen, let dan goed op de volgende punten;
- Bij een bonsai gaat het niet om de soort maar om de toegepaste techniek (de kunst van het kweken en verzorgen),
- Een bonsai dient karakter te hebben en een mooi geheel te vormen met de schaal of de pot (ja ook de schaal waarin hij staat moet in harmonie zijn met de bonsai),
- Een goede bonsai is goed doorgeworteld. Neem hem even uit de pot en let op een compacte kluit en gezonde wortels,
- Een bonsai is een gewone boom en behoeft geen speciale bonsai -zaken zoals bijvoorbeeld speciale bonsaimest,
- Iedere boom/plant stelt zijn eigen eisen aan grondsoort en standplaats, verdiep je in wat deze bonsai nodig heeft.
Bonsai Carmona
Deze bonsai komt oorspronkelijk uit Zuidoost China. Een boom die het hele jaar door groene bladeren blijft houden. Deze boom komt uit de provincie Fuijan, waar hij dan ook naar vernoemd is. Fukien thee boom of de Carmona microphylla.
Deze bonsai heeft glanzende donkergroen kleine bladeren en wellicht is dat ook één van de redenen waarom hij zo geliefd is als bonsai. Een andere reden zal zijn de kleine witte bloemetjes die bijna het hele jaar door verschijnen. Deze bloemetjes kunnen zelfs rode besjes geven. Het is een binnen-bonsai die geen temperaturen onder de 15 graden verdraagt. Het is geen gemakkelijke bonsai om te houden.
Verzorging van de Bonsai Carmona
De verzorging van deze bonsai zal worden beschreven in de volgende onderdelen; het geven van water, voeding of bemesting, het verpotten van deze bonsai, snoeien en de standplaats van deze bonsai. Allereerst de standplaats.
Standplaats van de bonsai Carmona
Deze bonsai hoort binnen te staan. Hij verdraagt geen temperatuur lager dan 15 graden. Maar ook sterke en plotselinge temperatuurschommelingen zijn niet goed voor deze bonsai. Hij kan dan zijn bladeren gaan verliezen. Heeft ook een vrij hoge luchtvochtigheid nodig. Een lichte plek is belangrijk, zonlicht mag wel maar niet in de volle middagzon, let ook weer op die temperatuursverschillen. Zonlicht in de ochtend of wat later in de avond is perfect. Deze bonsai houdt ook niet van tocht. Zet hem niet naast een open raam of deur. Hij kan in de zomer wel naar buiten maar dus niet in de volle zon en op een beschutte plaats, uit de wind.
Watergeven
Geef de bonsai water zodra de grond begint uit te drogen. Wacht met de volgende watergift tot de boom het water heeft opgenomen, meestal is dit toch wel om de dag. Maar hier zijn geen regels voor aan te geven. Kijk naar de boom, hier is het groene vingers gevoel belangrijk. Kijk hoe je bonsai er uit ziet. Laat de wortels nooit uitdrogen. Water mag nooit in de pot blijven staan, maar meestal zijn de schalen waarin in bonsai staat daar ook wel op gemaakt.
Het liefst water wat geen, of weinig, kalk bevat. Heeft u hard water, laat het dan een paar dagen in de gieter staan zodat het kalk naar beneden zakt. De plant kan er wel tegen, maar het geeft een lelijke witte aanslag.
Ook voor het sproeien van de bladeren, voor de luchtvochtigheid, is het belangrijk geen hard water te gebruiken. Er kunnen vlekken op de bladeren achterblijven. Eventueel kan de luchtvochtigheid worden verhoogd door er een fonteintje naast te zetten, een schaaltje water, of een waterverdamper (luchtbevochtiger) in huis neer te zetten.
Sproei de plant regelmatig en als het warm is tot wel twee / drie keer per dag.
Bemesting
Het is nodig om de plant vloeibare voeding te geven. Meng dit volgens de gebruiksaanwijzing door het water heen.
Speciale bonsai voeding mag maar is niet noodzakelijk. Net als de voeding van andere planten en bomen is het gehalte aan voedingstoffen belangrijk en de samenstelling en hoeveelheden waarin die aanwezig zijn in de voeding.
Voor het groeien is stikstof belangrijk. De P, of fosfor, is belangrijk voor het ontwikkelen van bloemen (en eventueel de rode besjes). En de K in de meststof (kalium) is voor het afharden van de plant in de winter belangrijk.
Goede meststof voor de bonsai Carmona heeft niet te hoog N (stikstof) gehalte, het hele jaar door. Bij voeding met een te hoge waarde aan stikstof (N) zullen er minder bloemen ontstaan.
Eens in de twee weken bemesten is genoeg, of de halve dosis iedere week als de groei hoog is dus in de zomer en voorjaar. In de winter mag de bemesting minder zijn.
Heeft u de bonsai in nieuwe grond gezet, wacht dan met de bemesting, in de nieuwe grond zitten voldoende voedingstoffen voor zeker een maand.
Verpotten
Eens in de drie jaar verpotten. Snoei dan ook de wortels in. Ongeveer 30 % kun je wegnemen van de wortels. Kijk daarbij natuurlijk ook naar de vorm van de schaal. Een grote wortel in de verkeerde richting zal later problemen kunnen geven. Geef geen mest tot er zich nieuwe groei ontwikkeld heeft en houdt de grond wel vochtig, maar zeker niet te nat tot twee weken na het verpotten (om zo kans op rotten en ziektes te minimaliseren).
Snoeien en Leiden
Alle scheuten die buiten het silhouet van de boom komen en de (basis)vorm kunnen verstoren, kunnen weg gehaald worden. De boom kan goed tegen snoeien, als het maar niet te grote snoeiwonden zijn. Snoeien kan op elk moment in het jaar.
Behalve wegsnoeien van storende takken is ook het leiden van takken belangrijk. Over technieken om een mooie vorm te kweken en takken in de juiste vorm te leiden, kan een heel artikel worden geschreven. Wie weet mijn volgende artikel. Het belangrijkste is, om de nieuwe takken in de juiste vorm te buigen als ze nog jong zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een draadje (ijzerdraad met een plastic laag erom heen, stroomdraad) aan de twijg te bevestigen wat deze twijg dwingt verticaal (of in welke vorm dan ook) te groeien. En zo te zorgen dat de twijg past bij de vorm van deze bonsai.
Kortom, behalve dat ik nog meer artikelen zal moeten gaan schrijven, hoop ik dat dit artikel u een basis geeft voor een goede verzorging van uw bonsai. En, let op, het is bijna waar; praten tegen de plant helpt. De aandacht zorgt voor het leren zien van wat uw bonsai nodig heeft. Veel plezier met uw bonsai Carmona!