Kamerplant lithops: levende steentjes
Lithops, of in Nederland beter bekend als levende steentjes, zijn kleine plantjes in de vorm van steentjes. Er zijn ruim 200 soorten in allerlei kleuren en vormen. De verzorging van de levende steentjes die oorspronkelijk uit Afrika komen is eigenlijk heel simpel, maar door het menselijke instinct om een plant te willen verzorgen is het levend plantje ook lastig in zijn verzorging. Een groot deel van het jaar moet je het plantje namelijk met rust laten.
Groeiseizoenen van Lithops
Om het levend steentje goed te verzorgen is het belangrijk om te weten dat de plant heel duidelijk groeit in stappen en in elk seizoen heeft de plant weer andere verzorging nodig. Normaal gesproken komen de seizoenen overeen met de seizoenen in de natuur, maar omdat de planten binnen gekweekt zijn kan het zijn dat je plantje niet helemaal gelijk loopt met de natuur. Normaal in de zomer is het plantje in rust en gebeurt er eigenlijk niets. Het plantje groeit niet en verandert ook niet. Aan het einde van de zomer zal er tussen de twee steentjes een gleuf ontstaan en komt er een bloem tevoorschijn. Alleen planten ouder dan drie jaar hebben bloemen. Na de bloei verschijnt er uit de gleuf een nieuw paar met steentjes. In de winter groeit de plant nog steeds en beginnen de oude blaadjes te verschrompelen. Dit lijkt een beetje op vervellen. De oude steentjes maken ruimte voor de nieuwe blaadjes. In de lente zullen de oude steentjes helemaal verschrompeld zijn en zullen de nieuwe steentjes nog een klein beetje groeien. Dan gaat de plant weer in rust en begint het hele proces opnieuw.
Water geven aan de levende steentjes
Bij het water geven is het belangrijk te letten op de seizoenen. Kijk goed hoe je plantje eruit ziet en in welk seizoen je plantje zich bevindt. Tijdens het zomerseizoen heeft het plantje geen water nodig. Water geven tijdens de rustperiode zal voor rotting zorgen, want het plantje gebruikt het water niet. Als het plantje begint te bloeien of als er nieuwe steentjes beginnen te vormen kan er weer begonnen worden met water geven. Als je heel zeker weet dat het plantje aan het einde van zijn rustperiode zit kan een scheutje water de levende steentjes een flinke groeispurt geven. In de natuur begint de groei van de lithops ook na de eerste regenbui na de zomer. In de winter als de oude steentjes beginnen te verschrompelen is er geen water nodig. De nieuwe steentjes gebruiken het water uit de oude steentjes. Als er water gegeven wordt raken beide blaadjes in de war en zullen zowel de oude als de nieuwe blaadjes afsterven en dan is de plant niet meer te redden. Als de oude steentjes helemaal verschrompeld zijn in de lente kan er weer begonnen worden met water geven. Doe dit tot het buiten warmer begint te worden en het tijd is voor de zomerrust. Laat na het water geven de grond volledig opdrogen voordat er opnieuw water gegeven wordt. Sommige lithops krijgen nooit regen in de natuur en leven alleen van mist. De levende steentjes zullen dus eerder dood gaan van te veel water dan van te weinig water. Wees dus voorzichtig met water geven. Als de nieuwe steentjes beginnen uit te drogen is er nog genoeg tijd om het plantje te redden met water. Bij te veel water is het plantje echter niet meer te redden.
Plaats voor de lithops
De lithops houden van een plek met veel licht en de plantjes kunnen zelfs tegen volle zon. Het is wel belangrijk om het plantje na aankoop te laten wennen aan de zon. Begin bijvoorbeeld met twee uurtjes volle zon en bouw dit per dag een beetje uit. Een beetje luchtbeweging vinden de plantjes fijn, maar tocht vinden de levende steentjes niet prettig. Gebruikt een potje met gaatjes in de bodem zodat er geen water in het potje blijft staan. Het potje moet ook minstens 5 centimeter diep zijn zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Levende steentjes kunnen niet tegen kou en staan dus het beste in de woonkamer of in een andere warme kamer.