Het verzorgen van de Begonia maculata (stippenplant)

Het verzorgen van de Begonia maculata (stippenplant) De Begonia maculata is een opvallende plant, die zijn oorsprong kent in Brazilië. De bladeren hebben witte stippen en een rode onderkant. De bijnaam polkadotplant is dan ook snel verklaard. Deze unieke verschijning is een waar pronkstuk in elk interieur. Met de stippenplant haal je een waar stukje jungle in huis. Zorg voor een vochtige aarde en een plaats in halfschaduw. Wanneer je de plant goed verzorgt, kun je zelfs beloond worden met witte bloemetjes! De begonia maculata is ook prima geschikt om te stekken.

Oorsprong Begonia maculata

Deze opvallende plant kent zijn oorsprong in de tropische regenwouden van Brazilië. Dit verklaart dan ook meteen dat de Begonia maculata van een warmere omgeving en vochtige aarde houdt. Er zijn zeker duizend soorten begonia’s, de polkadotplant komt dus uit een grote familie. Oorspronkelijk kwamen ze voor in warme, vochtige, bosrijke omgevingen.

Diverse bijnamen voor polkadotplant door een opvallend uiterlijk

De bladeren hebben een bijzondere look. De achterkant is rood/paars en aan de voorkant zijn witte (bijna zilveren) stippen zichtbaar. Het contrast van deze kleuren zorgt voor een opvallende verschijning. Deze eye-catcher steelt ongetwijfeld de show in elke ruimte. Daarnaast heeft deze plant luchtzuiverende eigenschappen. Schadelijke stoffen worden afgebroken en uit CO2 wordt zuurstof gemaakt.

Officieel is de naam van deze plant Begonia maculata. Echter worden de namen stippenplant, polkadotplant en polkadot begonia ook veel gebruikt. Deze bijnamen zijn uiteraard gebaseerd op de opvallende bladeren.

Witte bloemetjes bij goed verzorgen van de stippenplant

Zoals gezegd houdt deze vrolijke plant van vochtige aarde. Pas echter op dat er niet continu een laagje water blijft staan en sproei geen water direct op de bladeren. Wanneer de aarde te nat blijft, worden de bladeren geel en bruin en zullen deze eraf vallen. Met het plaatsen van een binnenpot in een sierpot, kan het overtollige water weglopen. Hiermee verklein je de kans op wortelrot.

Voor de zomermaanden is het advies om twee keer per week water te geven. In de winterperiode volstaat eenmaal per week. Controleer af en toe even of de aarde niet helemaal opgedroogd is.Tevens luidt het advies om geregeld plantenvoeding aan het water toe te voegen. Eenmaal per maand zou voldoende moeten zijn.

Wanneer de stippenplant goed verzorgd wordt, kunnen er zelfs witte bloemetjes ontstaan!

Beste plaats voor de Begonia maculata

Wanneer je de ideale plek voor deze kamerplant uitkiest, vermijd dan direct zonlicht. De bladeren kunnen hierdoor schade oplopen. Kies voor een halfschaduwplek. Een afstand van een meter vanaf het raam moet geen probleem zijn. De Begonia maculata houdt van een beetje warmte en heeft een minimale temperatuur nodig van 15 graden. Het beste moment voor het verpotten is in het voorjaar of direct na de aankoop. Gebruik een pot die minstens vijftien procent groter is.

Begonia maculata stekken

De Begonia maculata kun je stekken, waardoor er nieuwe planten ontstaan. Dit werkt het beste met een dikkere stengel die al meerdere vertakkingen heeft. Deze knip je eraf, en plaats je in water. Ververs dit water minstens eens per twee weken en zet het stekje op een lichte plaats (maar geen direct zonlicht). Op een gegeven moment zullen er wortels ontstaan. Dit kan een maand tot anderhalve maand duren. Wanneer er genoeg wortels zijn, kan het stekje in de grond worden gezet om verder te groeien.
© 2019 - 2024 Kristelschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Begonia of Begoniaceae, een hele zomer bloemenvreugdeBegonia of Begoniaceae, een hele zomer bloemenvreugdeDe Begonia/Begoniaceae is een zeer uitgebreid geslacht. Voor de tuin zijn twee groepen belangrijk: de perkbegonia’s en d…
Zomerplanten - begonia, margriet en petuniaZomerplanten - begonia, margriet en petuniaOm in de lente en de zomer de tuin op te vrolijken is er een verscheidenheid van plantensoorten om uit te kiezen. De beg…
Bloeiende kamerplantenBloeiende kamerplantenNiets ziet er zo gezellig uit als een bloeiende kamerplant in je huis.Ze geven niet alleen sfeer aan je huis, maar ook h…
Rasbora maculata - DwergrasboraRasbora maculata - DwergrasboraMet zijn 2,5 centimeter is de dwergrasbora (Rasbora maculata) een van de kleinste aquariumvissen. Het spreekt daarom voo…

De mediterrane Bougainvillea in Nederland en BelgiëDe mediterrane Bougainvillea in Nederland en BelgiëDe Bougainvillea (Nederlandse naam bougainville), is een klimmer die we tegen muren en gebouwen kunnen aantreffen in de…
De hybride Cymbidium: een orchidee met een zee van bloemenDe hybride Cymbidium: een orchidee met een zee van bloemenDe Cymbidium is een orchidee voor in de huiskamer of op het terras in de zomermaanden. Het is een vrij hoge plant met la…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kristelschrijft
  • https://www.wonenenco.nl/uitgelicht-stippenplant-begonia-malculata-wightii/?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
  • https://www.nsmbl.nl/plant-van-de-week-de-begonia-maculata-ofwel-de-stippenplant/
  • https://greenlifestylestore.nl/store/kamerplanten/stippenplant-begonia-maculata-incl-deep-forest-pot/
  • https://www.elho.com/nl/planten/begonia-maculate-stippenplant/
  • https://edencollection.nl/plant/begonia-maculata-stippenplant/
  • https://www.chariko.nl/blog/2018/05/24/verzorgen-en-stekken-van-een-begonia-maculata-stippenbegonia/
  • https://www.linspiration.nl/2018/08/16/hoe-stek-je-de-polkadot-begonia/
Kristelschrijft (87 artikelen)
Laatste update: 16-10-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.