Bloeiende kamerplanten

Bloeiende kamerplanten Niets ziet er zo gezellig uit als een bloeiende kamerplant in je huis.Ze geven niet alleen sfeer aan je huis, maar ook heel veel kleur. Door veredeling komen er ook steeds mee mooiere en bijzondere kleuren van planten er bij. Soms lijken de kleuren wel onwerkelijk. Hieronder ga ik de meest populaire bloeiende kamerplanten beschrijven.

Phalaenopsis (vlinder orchidee)

Een van de meest populaire bloeiende planten is momenteel de Phalaenopsis of te wel de vlinder orchidee. Er bestaan ongeveer 40 soorten Phalaenopsis. Van nature komen ze in Zuidoost-Azië voor. Vooral de hybriden soorten zijn erg sterk. Dit zijn soorten die zijn gekruist met wilde soorten. De orchideebehoort tot een van de sterkste planten voor in de huiskamer. Als je een orchidee koopt koop er dan niet een bij handelaren op straat. Wanneer de temperatuur lager is dan 15 graden, krijgen ze kouschade. De grote bloemknoppen vallen er dan vanaf. Een orchidee is makkelijk te verzorgen. Zet de plant op een lichte plaats maar niet in de volle zon (in het raam op het noorden). Dompel de pot en plant onder in lauw water. De volgende dompelbeurt krijgt de plant wanneer de potgrond helemaal is uitgedroogd. Als je een keertje geen tijd hebt om de plant water te geven, geen nood! De orchidee heeft erg dikke wortels waar veel vocht in zit. Dus een keertje geen water is geen ramp. Een orchidee kan wel 9 maanden lang achter elkaar bloeien door steeds nieuwe stengels aan te maken. Een stengel kan wel 4 tot 6 weken bloeien.

Anthurium (flamingoplant)

De Anthurium is een mooie en volle plant met mooie glanzende bladeren en zogenaamde schutbladen. Zo een schutblad is de bloem van de Anthurium. De Anthurium heeft vele soorten en kleuren. De kleuren variëren van rood, oranje, roze of wit. Maar meestal zie de kleuren rood en roze, vandaar ook de naam Flamingoplant. De Anthurium is een stevige plant die wel wat verwaarlozing kunnen verdragen. Zet de plant licht maar niet in de volle zon. Geef geregeld water maar niet te veel. Anthuriums zijn tropische planten, dus temperaturen onder de 15 graden kunnen ze niet verdragen. De Anthurium is een giftige plant, dus let op met dieren en kleine kinderen.

Spathiphyllum (lepelplant)

Net zoals de Anthurium heeft de Spathiphyllum een schutblad als bloem. Deze bloem is lepelvormig, vandaar de naam lepelplant. De Spathiphyllum heeft mooie grote bladeren die vrij dun zijn. Ze beschadigen daarom ook vrij snel als je er bijvoorbeeld tegen aan loopt. Een Spathiphyllum doet goed het zowel op lichte als donkere plaats. Maar op een donkere plaats zal de plant bloemloos blijven. De plant heeft namelijk het licht nodig om zijn bloemen te ontwikkelen. Wel vraagt de plant vooral inde zomer om wat meer water. Laat de aarde niet uitdrogen. Als de plant een keertje te droog heeft gestaan herstelt hij zich wel weer, maar je zult wel een tijdje schade blijven als de plant te droog is geweest.

Begonia

Je hebt twee verschillende soorten Begonia's. De bladbegonia en de bloeiende begonia. Er bestaan ongeveer 1000 soorten begonia's, maar dit zijn de twee hoofd categoriën. De bladbegonia is vooral mooi om zijn blad. Het blad is meestal opgebouwd uit de volgende kleuren:roze, karmijn, zilver, groen en roodbruin. De bloemetjes die er aan komen zijn wit erg klein en staan op een steeltje.

Van de gewone bloeiende Begonia heb je ook erg veel kleuren en soorten. Je hebt enkelbloemige en dubbelbloemige verwanten. Met een mooi glad blad of een gekarteld blad. Ze hebben allemaal een ding gemeen: de verzorging is hetzelfde. Begonia's bloeien zelfs in de winter. Zet de plant niet te warm af te koud. Beneden de 10 graden en boven de 20 graden vallen de knoppen er af. Als de plant bloeit, verplaats hem dan niet. Als er toch even verplaatst moet worden, markeer dan de pot, zodat de plant altijd op precies dezelfde stand terug gezet kan worden. Als dit niet gebeurd, dan laat de plant de bloemen en knoppen los. Omdat een Begonia altijd zo uitbundig bloeit, verbruikt ze veel energie. Er moet dus wel af en toe bij gemest worden. De Begonia vraagt vrij veel water, dus houdt de potgrond licht vochtig.

Kalanchoë

De Kalanchoë is een vetachtige plant die niet veel verzorging vraagt. Als de plant koopt staat ie net in bloei. Het verzorgen van deze plant is vaak het probleem niet, want hij doet het onder vrijwel alle omstandigheden. Het probleem is vaak het opnieuw in bloei krijgen van de plant. De oplossing is heel simpel. De plant in de winter koel zetten, minimaal bij 10 graden en heel weinig water geven. In het voorjaar de plant verpotten in verse aarde en steeds iets meer water geven. Op een zonnige plek bloeit de plant wel tot in de herfst.

Medinilla

De Medinilla (Magnifica) staat bekent om zijn enorme roze bloemtrossen. Helaas is de Medinilla geen gemakkelijke plant. Als de plant eenmaal is uitgebloeid is de plant heel moeilijk weer in bloei te krijgen. Medinilla doen het beste in vochtig warme ruimtes, zoals een kas of een serre. In de natuur komt deze plant in de vochtige wouden van de Filipijnen voor en kan makkelijk 1,5 meter hoog worden. Wie deze plant tot een succes in zijn woonkamer wil houden, zal flink zijn best moeten doen.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Makkelijke kamerplantenMooie groene planten op de vensterbank in een hoge decoratieve vaas? Een grote pot vol met frisse groene plantjes in de…

Vetplanten en cactussenWie weinig tijd heeft om planten verzorgen, maar toch graag planten in huis wil hebben, kan dan het beste cactussen of v…
Grote KamerplantenEen grote kamerplant in huis is niet alleen mooi. Het geeft ook sfeer en kleur in je huis. Helaas zijn niet alle huizen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tappancs, Pixabay
  • Kamerplanten encyclopedie
  • Boekje potplanten
Reacties

Thea van Cuijlenborg, 11-04-2012
Ik heb een roze Anthuriumplant, de bladen zijn prachtig groen er zijn ook bloemen alleen verkleuren ze en worden de bloemen groen. Wat moet ik doen? Reactie infoteur, 11-04-2012
Beste Thea,

Om de bloemen de kleur te laten behouden zorg er dan voor dat de relatieve luchtvochtigheid hoog is, tussen de 70 en de 95%. Dit is te realiseren door de anthurium af en toen met een planten spuit of douchekop te besproeien. Met de tijd kijgen de nieuwe bloem hun oorspronkelijke kleur terug.

Succes er mee.

Groetjes Lautof (infoteur)

Rooryck, 03-09-2009
Mijn Anthuriumplant krijgt gele bladeren want doe ik mis:-( Reactie infoteur, 04-09-2009
Beste Rooryck,
Ik kan natuurlijk hiervandaan niet naar de plant kijken. Maar het kan verschillende oorzaken hebben. Te veel water, te weinig water. Te weinig voedingsstoffen of een ziekte. Hou er rekening mee dat de groei en bloei periode bijna voorbij is en dat een paar gele bladeren normaal is. Ga anders met de plant langs een plantenzaak en laat hun kijken wat er met de plant aan de hand is.

Succes, Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 29-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.