Kruidje-roer-me-niet: verzorging van deze bewegende plant

Kruidje-roer-me-niet: verzorging van deze bewegende plant Dat planten kunnen groeien is algemeen bekend, dat ze af en toe een bloem kunnen krijgen is ook bekend en dat we sommige planten kunnen eten weten we ook, maar dat sommige planten ook kunnen reageren op wat ze voelen is minder bekend. Een plant die kan voelen is het kruidje-roer-me-niet. Deze plant kan zijn blaadjes dichtvouwen zodra de plant wordt aangeraakt. Niet alleen kan de plant voelen, maar de plant kan ook het verschillen tussen licht en donker herkennen. In het donker zullen de blaadjes dichtvouwen en pas weer opengaan zodra het licht wordt. Doordat deze plant kan bewegen is het kruidje-roer-me-niet erg populair als kamerplant, terwijl het in Suriname en andere warme landen vaak als onkruid wordt gezien. Op het gebied van verzorging is de plant lastig, maar het is zeker niet onmogelijk om de plant lang goed te houden.

Plaats in huis

De plant houdt erg van zonlicht. Gefilterd zonlicht is het beste voor het kruid, maar ook directe zon is geen probleem zolang je genoeg water geeft. De plant houdt sowieso wel van warmte. Alleen boven de 18 graden zullen de blaadjes reageren op aanraking en inklappen zodra het donker wordt. Boven de 20 graden zal de plant actief gaan verder groeien, onder deze temperatuur zal de groei vrijwel stilstaan, maar blijft de plant wel in leven. Als de bladeren rood beginnen te worden staat de plant echt te koud.
Het kruidje kan in normale potgrond gehouden worden, maar beter is een iets luchtigere grond met ook wat minder zuurstof. Verder houdt de plant van ruimte dus geef hem genoeg potgrond en plaats hem niet in een te kleine pot.

Verplaatsen van de plant

Een fout die veel gemaakt wordt bij het kruidje-roer-me-niet is het verplaatsen van de plant, bijvoorbeeld na het water geven. Daar kan de plant absoluut niet tegen, want de plant gaat met zijn bladeren richting het licht staan. Ook bij aankoop van de plant is het belangrijk om te kijken hoe het licht is in de winkel. Als het licht van boven komt is er geen probleem, omdat de plant zich dan nog niet naar één bepaalde kant heeft gevormd, maar mocht het licht van één bepaalde kant komen is er een grote kans dat de bladeren al wel naar het licht toe gegroeid zijn. Als de blaadjes niet heel duidelijk naar één kant staan kan de plant gewoon gekocht worden, maar mocht dit wel zo zijn dan is het beter een ander kruidje-roer-me-niet te kopen. Zodra je de plant gekocht hebt en hij thuis op de juiste locatie staat is het handig om een stipje op de voorkant van de pot te zetten zodat je zelf weet hoe je de plant terug moet zetten nadat je deze bijvoorbeeld water gegeven hebt.

Aanraken van de blaadjes

De plant zal voornamelijk gekocht worden vanwege het bewegen bij aanraking. Doe dit niet te vaak, want dat is niet heel prettig voor de plant. Het sluiten en openen van de bladeren kost veel energie. Het is echter niet zo dat je de plant helemaal niet mag aanraken, in de natuur zal het kruidje ook regelmatig sluiten door de wind.

Water geven

De plant houdt van veel water en staat het liefst altijd in natte grond. Omdat de plant reageert op aanraking is het lastig om water te geven van bovenaf. Het beste is om een pot te kiezen met gaatjes in de onderkant zodat de plant via een schoteltje water kan krijgen. Op dit schoteltje mag altijd wel een laagje water staan, hoe warmer de plant staat, hoe meer water hij mag krijgen. Hoewel regenwater het beste is doet het kruidje het ook prima op normaal kraanwater.

Kruidje-roer-me-niet vermeerderen

Als alle tips gebruikt worden en de plant het goed naar zijn zin heeft zal hij goed groeien en uiteindelijk ook gaan bloeien. Het kruidje krijgt kleine, roze bloemetjes. Om zaadjes te krijgen en zo de plant te kunnen vermeerderen moeten de bloemetjes eerst bestoven worden. Buiten zal dit door de wind en insecten gebeuren, maar binnen zal je zelf even moeten helpen. Langs het plantje lopen kan al genoeg zijn, maar beter is het om bloemetjes tegen elkaar te wrijven of even met een wattenstaafje over de verschillende bloemetjes te wrijven. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke bloemetjes is moeilijk te zien dus het is het beste om meerdere keren over de bloemetjes te wrijven met hetzelfde wattenstaafje. Als de bloemetjes bestuift zijn ontstaan kleine peultjes met daarin zaden. Deze zaden kunnen geplant worden en dan ontstaan er nieuwe plantjes.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewegende planten: tropie en nastieBewegende planten: tropie en nastiePlanten worden vaak gezien als statische organismen. Ze staan hun hele leven vast op één plek, kunnen niet lopen of zich…
Het madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidjeHet madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidjeVolgens herboriste Daniëlle Houbrechts is het madeliefje werkelijk een verrukkelijk onkruid, waarvan de bloemen en de bl…
Vijf recepten voor het maken van een gezichtsmasker!Elke week een gezichtsmasker is goed voor een mooie egale huid. Er zijn veel verschillende masker te koop in de winkel,…
Zelf verse vruchtensappen maken met de sapcentrifugeZelf verse vruchtensappen maken met de sapcentrifugeWie een (volkstuin) vol bessenstruiken, aardbeienplanten en andere gewassen heeft staan heeft in de maanden juni en juli…

Orchidee het venusschoentje (Paphiopedilum gratrixianum)Orchidee het venusschoentje (Paphiopedilum gratrixianum)Het venusschoentje is de benaming voor meerdere orchideeën waaronder de orchidee Paphiopedilum gratrixianum. Het venussc…
Zelf een mini-ecosysteem makenZelf een mini-ecosysteem makenKamerplanten zijn enorm populair, maar voor sommige mensen lukt het niet om de planten in leven te houden. Mensen verget…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wallygrom, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • https://www.mijntuin.org/plants/7460-kruidje-roer-mij-niet
  • https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/kruidje-roer-me-niet-mimosa-pudica/
  • https://www.tuinadvies.nl/plantengids/6676/mimosa-pudica
Reactie

Eline, 31-01-2020
Ik heb een kruidje-roer-me-niet zelf opgekweekt uit zaad, het duurde even maar toen kwamen er allemaal stelen met blaadjes. Die stelen worden nu wel erg lang en hangen over de pot naar beneden. Kan ik de stelen terugsnoeien tot b.v. een kwart of derde? Reactie infoteur, 04-02-2020
Wat leuk om te horen dat het gelukt is een plantje te kweken uit zaad! Ik heb zelf nog nooit een kruidje-roer-me-niet gesnoeid, omdat het best een gevoelig plantje is en ik geen risico wil nemen. Helaas kan ik je dus niet echt advies geven.

Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.