InfoNu.nl > Dier en Natuur > Bloemen en planten > Het madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidje

Het madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidje

Het madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidje Volgens herboriste Daniëlle Houbrechts is het madeliefje werkelijk een verrukkelijk onkruid, waarvan de bloemen en de blaadjes een uitstekend reinigingsmiddel zijn voor ons lichaam. Vooral als ze worden gebruikt met andere kruiden als, brandnetel, duizendblad, paardenbloem en weegbree, zal dit kruidenmengsel zorgen voor een grote schoonmaak in ons lichaam, dat soms met regelmaat kan nodig zijn voor onze gezondheid! Het madeliefje is een mooi wit bloemetje, dat men kan en ook mag opeten.

Waar groeit het madeliefje?

Het madeliefje (bellis perennis) is vindbaar in weiden, dreven en graslanden.

Het madeliefje heeft vele namen in de volksmond

Zoals:
  • Meizoentje,
  • Liefdebloempje,
  • Kransje,
  • Koeienbloem,
  • Grasbloem,
  • Maag de liefje,
  • Ma grietje,
  • Weideliefje.

Kennisgeving

  • hoogte: tot 15 cm
  • bloei: maart tot september
  • oogst: maart tot september
  • bruikbaar: bloemen
  • doel: middel tegen verstopping
  • bereiding: sap, afgietsel, rauw.

Welke goede eigenschappen heeft het madeliefje?

  • Het madeliefje werkt kalmerend bij krampen;
  • Werkt bloedzuiverend, bij enkele weken dagelijks gebruik;
  • Is goed voor de lever, wordt in het vroege voorjaar in zijn geheel gebruikt;

Het madeliefje bevat:

  • saponine,
  • looistof,
  • hars,
  • bitterstof,
  • etherische olie.

Gebruiksaanwijzing

  • Voor thee: 3 theelepels bloesem met 1/4 liter kokend water, opgieten
  • Rauw: als toekruid bij salades of kwark
  • Sap: 3 x per dag 1 theelepel.

Mogen wij madeliefjes zo maar opeten?

Onze kinderen zijn zeer begaan met madeliefjes, zij vinden het fijn om deze te mogen plukken, om in een vaasje te kunnen zetten. Maar ook in de keuken doen deze bloemetjes het goed! Zij zorgen soms wel eens voor verrassingen. Bij regenweer houden zij zich gesloten, om na zonsondergang weer mooi open te bloeien.

Een wonder is geschied, wanneer men deze halfgesloten madeliefjes toch gaat plukken om nadien in de soep te strooien... Deze soep is dan een weelde om te zien, want al deze gesloten bloemetjes bloeien -door de warme soep- weer helemaal open.

Recept voor maagdelijke madeliefjeskoekjes

Benodigdheden voor zo'n 20 koekjes:
  • 150 g bloem
  • 100 g harde boter
  • 1 ei
  • 75 g basterdsuiker
  • snufje zout
  • geraspte schil van een citroen
  • madeliefjes.

Bereidingswijzen

Doe bloem, suiker, zout, eidooier en de geraspte schil in een kom. Snijd de boter in stukjes en doe ze bij het bloemmengsel. Kneed er snel een deeg van. Laat dit deeg, gekneed tot een rol en verpakt in folie, een uurtje in de koelkast rusten. Van het stijve deeg kun je nu gemakkelijk plakjes snijden.

Leg deze plakjes op de bakplaat. Plak de madeliefjes met behulp van eiwit, op de deegrondjes. Dit doe je het best met een borsteltje, zodat de bloempjes mooi plat met uitgespreide blaadjes op de koekjes komen.

Zet de bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven (150°C) en bak de koekjes 8-10 minuten. Hoe dunner de koekjes, hoe sneller ze klaar zijn. Laat de koekjes 1 minuut afkoelen op de bakplaat en leg ze dan met een plat voorwerp op een plat oppervlak.

Als eindconclusie, een mooie gebeurtenis

Al wandelend met een gids, ontdekte herboriste Daniëlle Houbrechts dit wonderbaarlijk verrukkelijk (on)kruidje. Deze gids sprak op een zeer enthousiaste manier over wat zij onderweg tegenkwamen en wat volgens haar onkruid was.

Die dag ging er een nieuwe wereld voor haar open en kon ze het niet anders beschrijven als een verrukking. Na veel boeken te hebben verslonden gingen ze nog meerdere keren op pad. Na alles wat zij had bijgeleerd, was het enige wat zij wou doen: deze kennis delen.

Daar zij in het verleden maatschappelijk werkster was, en vaak geconfronteerd werd met erg klagende personen. Dacht ze bij zichzelf "Hoe kan dat toch, ondanks het feit dat al die kruiden bestaan"? Ondertussen heeft deze dappere dame al 18 boeken geschreven, waarvan al 13 in herdruk, over het "Verrukkelijk (on)kruidje".

Meer info op www.kruidjes.be

Lees verder

© 2014 - 2019 Enza_9o-, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van madeliefjesDe geneeskracht van madeliefjesMadeliefjes groeien in allerlei gazons en aangelegde grasvelden. In het wild kan het groeien in open plekken in het bos…
In de naam van... MadeliefjeIn de naam van... MadeliefjeHet madeliefje is zowat de bekendste plant uit onze inheemse flora. En daarbij ook nog door velen, zeker door de kindere…
Dit onkruid is te mooi om te verwijderen!Dit onkruid is te mooi om te verwijderen!Onkruid: vervelend om weg te halen en lelijk? Er bestaan erg veel soorten onkruid, maar lang niet alle soorten zijn te l…
Voedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatieVoedsel en medicinale planten bij te hevige menstruatieGeneesplanten kunnen de vrouw helpen bij de typische klachten die alleen voor vrouwen gelden; de zogenaamde vrouwenkwale…
Eetbare bloemen in de lenteEetbare bloemen vindt u ook in de lente. Zij geven een extra smaak en geur aan gerechten en dranken. In dit artikel staa…
Bronnen en referenties
  • Info: Health & Livestyle-Magazine van CM Limburg.

Reageer op het artikel "Het madeliefje is een verrukkelijk en eetbaar kruidje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Enza_9o-
Laatste update: 22-01-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!