InfoNu.nl > Dier en Natuur > Bloemen en planten > Zelf een mini-ecosysteem maken

Zelf een mini-ecosysteem maken

Kamerplanten zijn enorm populair, maar voor sommige mensen werkt het gewoon niet om de planten in leven te houden. Je kan vergeten water te geven, juist te veel water geven, je planten te warm of misschien wel te koud zetten. Planten hebben inderdaad aandacht nodig, maar wat nou als je een plant of verschillende planten in een glazen fles of pot kan stoppen, je deze vervolgens kan afsluiten en er daarna nooit meer voor hoeft te zorgen? Dat kan door het maken van een mini-ecosysteem.

Wat heb je nodig voor het ecosysteem?

Voor het ecosysteem zelf:
  • Een fles met een dop of kurk
  • Stenen of kiezels
  • Actieve houtskool
  • Kleine plantjes die houden van een hoge luchtvochtigheid
  • Mos en decoratie
  • Potgrond

Als gereedschap:
  • Stokjes
  • Een trechtertje (of de hals van een plastic fles)

Hoe maak je het ecosysteem?

Allereerst moet je een fles hebben met helder glas, de plantjes hebben licht hard nodig en met een gekleurd glas zal de hoeveelheid licht voor de planten afnemen. Maak de fles goed schoon met heet water en eventueel met wat zeep. Spoel de fles uit en laat deze goed drogen.

Als de fles droog is kan er begonnen worden met het ecosysteem. Doe voorzichtig wat stenen in de fles. Hierop leg je een laag met houtskool. Breek de stukken een beetje zodat deze niet te groot zijn. Als de fles erg diep is kan een stokje gebruikt worden om de houtskool regelmatig te verdelen.

Met een trechter vul je de fles met een laag potgrond. Als de trechter niet heel diep in de fles komt zou je met een papiertje de trechter kunnen verlengen. Hoeveel potgrond er in de fles gaat hangt af van hoe groot je plantjes zijn, maar minimaal 5 cm.

Nu de bodem gelegd is kunnen de plantjes erin. Maak de wortels van de plantjes vrij en maak met een stokje een gat in de potgrond op de plek waar je een plantje wil plaatsen. Als het plantje staat schuif je met het stokje de aarde weer terug op zijn plek, zodat de wortels goed bedekt zijn en het plantje stevig staat. Hoeveel plantjes er in de fles moeten hangt af van het formaat van de plantjes en het formaat van de fles. Om het ecosysteem goed te laten werken kan je beter te veel dan te weinig plantjes in de fles doen. Het moeten plantjes zijn die houden van een hoge luchtvochtigheid en die niet al te snel groeien. Varens en graslelies doen het bijvoorbeeld erg goed in een ecosysteem.

Na de plantjes is het tijd voor aankleding. Je kan de potgrond bedekken met mos, met steentjes of misschien heb je zelf nog wel een ander idee om je fles nog mooier te maken. Hierbij kan je creatief zijn al moet je er wel rekening mee houden dat het vochtig zal zijn in je ecosysteem.

Hoe verzorg je het ecosysteem?

Zet je mini ecosysteem op een plek met voldoende licht, maar niet in de zon en ook niet te warm. Giet wat water in de fles om de aarde nat te maken. Het beste zou regenwater zijn. Sluit de fles nog niet af, maar hou deze een week tot twee weken open. Als de grond droog wordt moet er weer een beetje water bij. Na een week tot twee weken kan de fles afgesloten worden. Als er na een dag veel condens in de fles zit kan je het ecosysteem het beste nog even laten luchten. Als de fles uiteindelijk dicht is hoef je verder niets meer te doen. Tenzij je ziet dat het echt niet goed gaat in je ecosysteem. Grijp echter niet te snel in, want het hele idee is dat alles vanzelf gaat. Een afgestorven blad wordt vanzelf wel weer opgeruimd. Alleen bij extreem veel condens of een compleet dode plant is ingrijpen misschien even nodig. Een klein beetje condens is wel goed, als dit niet zichtbaar is is het verstandig een klein beetje water toe te voegen.

Hoe werkt het ecosysteem?

Doordat het water in de fles nergens heen kan zal het via condens altijd weer terugkomen in de potgrond en zo zal de plant altijd water hebben. Afgestorven blaadjes van de planten zullen helemaal verteren en zo voedingsstoffen toevoegen aan de potgrond die de planten weer kunnen gebruiken om beter te groeien. Om te voorkomen dat deze blaadjes gaan schimmelen is er actieve kool toegevoegd aan het ecosysteem. De stenen onder in de pot voorkomen dat de planten constant in het water staan, want overtollig water zal uit de potgrond tussen de stenen terechtkomen. Je laat de natuur helemaal zijn werk doen terwijl je zelf kan genieten van je planten zonder er ook nog maar enige moeite in te stoppen.
© 2019 Larskp, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biologie Uitgelegd - SuccessieBiologie Uitgelegd - SuccessieSuccessie betekend letterlijk het opvolgen van iets. In de biologie wordt deze term gebruikt voor het veranderen van de…
Habitat en niche (biologie)Habitat en niche (biologie)De habitat is de werkelijke (fysieke) plaats of ruimte waar een soort zich bevindt. Het woord habitat komt van het Latij…
Biologie Uitgelegd - EcosystemenEen ecosysteem is een gebied waarbinnen organismen verschillende relaties hebben. Factoren hebben invloed op deze relati…
MilieuverontreinigingMenselijk handelen leidt tot milieuverontreiniging. De Nederlandse overheid probeert door middel van wetgeving het milie…
Biologie: OrganisatieniveausAlles wat leeft kan opgedeeld worden in verschillende niveaus van organisatie. Dit worden de organisatieniveaus van de l…

Reageer op het artikel "Zelf een mini-ecosysteem maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Larskp
Gepubliceerd: 07-01-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Schrijf mee!