Zelf een mini-ecosysteem maken

Zelf een mini-ecosysteem maken Kamerplanten zijn enorm populair, maar voor sommige mensen lukt het niet om de planten in leven te houden. Mensen vergeten planten water te geven, geven juist te veel water, zetten planten te warm of misschien wel te koud. Planten hebben inderdaad aandacht nodig, maar wat nou als je een plant of verschillende planten in een glazen fles of pot kan stoppen, je deze vervolgens kan afsluiten en er daarna nooit meer voor hoeft te zorgen? Dat klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan door het maken van een mini-ecosysteem.

Wat heb je nodig voor het maken van een mini-ecosysteem?

Voor het ecosysteem zelf:
  • Een fles met een dop of kurk
  • Stenen of kiezels
  • Actieve houtskool
  • Kleine plantjes die houden van een hoge luchtvochtigheid
  • Mos en decoratie
  • Potgrond

Als gereedschap:
  • Stokjes
  • Een trechtertje (of de hals van een plastic fles)

Hoe maak je het ecosysteem?

Allereerst moet je een fles hebben met helder glas, de plantjes hebben licht nodig en met een gekleurd glas zal de hoeveelheid licht voor de planten afnemen. Maak de fles goed schoon met heet water en eventueel met wat zeep. Spoel de fles uit en laat deze goed drogen.

Als de fles droog is kan er begonnen worden met het ecosysteem. Doe voorzichtig wat stenen in de fles. Hierop leg je een laag met houtskool. Breek de stukken zodat deze niet te groot zijn. Als de fles erg diep is kan een stokje gebruikt worden om de houtskool regelmatig te verdelen.

Met een trechter vul je de fles met een laag potgrond. Als de trechter niet heel diep in de fles komt zou je met een papiertje de trechter kunnen verlengen. Hoeveel potgrond er in de fles gaat hangt af van hoe groot je plantjes zijn, maar minimaal 5 cm.

Nu de bodem gelegd is kunnen de plantjes erin. Maak de wortels van de plantjes vrij en maak met een stokje een gat in de potgrond op de plek waar je een plantje wil gaan plaatsen. Als het plantje staat schuif je met het stokje de aarde weer terug op zijn plek, zodat de wortels goed bedekt zijn en het plantje stevig staat. Hoeveel plantjes er in de fles moeten hangt af van het formaat van de plantjes en het formaat van de fles. Om het ecosysteem goed te laten werken kan je beter te veel dan te weinig plantjes in de fles doen. Het moeten plantjes zijn die houden van een hoge luchtvochtigheid en die niet al te snel groeien. Varens en graslelies doen het bijvoorbeeld erg goed in een ecosysteem.

Na de plantjes is het tijd voor aankleding. Je kan de potgrond bedekken met mos, met steentjes of misschien heb je zelf nog wel een ander idee om je fles nog mooier te maken. Hierbij kan je creatief zijn al moet je er wel rekening mee houden dat het vochtig is in je ecosysteem, materialen die kunnen rotten zijn dus niet geschikt. Ook materialen die rechtstreeks uit de natuur komen kunnen beter vermeden worden, omdat er op deze manier schimmels en kleine insecten in je ecosysteem kunnen komen.

Hoe verzorg je het ecosysteem?

Zet je mini ecosysteem op een plek met voldoende licht, maar niet in de volle zon en liever ook niet te warm. Giet wat water in de fles om de aarde nat te maken. Het beste is om regenwater te gebruiken. Sluit de fles nog niet af, maar hou deze twee weken open. Als de grond droog wordt moet er weer een beetje water bij. Na twee weken kan de fles afgesloten worden. Als er na een dag veel condens in de fles zit kan je het ecosysteem het beste nog even laten luchten. Als de fles uiteindelijk dicht is hoef je verder niets meer te doen. Tenzij je ziet dat het echt niet goed gaat in je ecosysteem. Grijp echter niet te snel in, want het hele idee is dat alles vanzelf gaat. Een afgestorven blad wordt vanzelf wel weer opgeruimd. Alleen bij extreem veel condens of een compleet dode plant is ingrijpen misschien nodig. Het is de bedoeling dat je een klein beetje condens ziet op het glas. Is dit niet het geval dan moet er misschien iets meer water in je ecosysteem. Door de fles af en toe te draaien krijgen alle planten genoeg licht.

Hoe werkt het mini-ecosysteem?

Doordat het water in de fles nergens heen kan zal het als condens altijd weer terugkomen in de potgrond. Op deze manier zullen de planten altijd water hebben. Afgestorven blaadjes van de planten zullen helemaal verteren en zo voedingsstoffen toevoegen aan de potgrond die de planten weer kunnen gebruiken om beter te groeien. Om te voorkomen dat deze blaadjes gaan schimmelen is er actieve kool toegevoegd aan het ecosysteem. De stenen onder in de pot voorkomen dat de planten constant in het water staan, want overtollig water zal uit de potgrond tussen de stenen terechtkomen. Je laat de natuur helemaal zijn werk doen terwijl je zelf kan genieten van je planten zonder er ook nog maar enige moeite in te stoppen.
© 2019 - 2024 Larskp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biologie Uitgelegd - SuccessieBiologie Uitgelegd - SuccessieSuccessie betekend letterlijk het opvolgen van iets. In de biologie wordt deze term gebruikt voor het veranderen van de…
Habitat en niche (biologie)Habitat en niche (biologie)De habitat is de werkelijke (fysieke) plaats of ruimte waar een soort zich bevindt. Het woord habitat komt van het Latij…
Watering Spikes, wat zijn dat?Watering Spikes, wat zijn dat?Watering Spikes zijn een bewateringsset waarmee je planten water kunt geven terwijl je op vakantie bent. Een bewaterings…
Biologie Uitgelegd - EcosystemenEen ecosysteem is een gebied waarbinnen organismen verschillende relaties hebben. Factoren hebben invloed op deze relati…

Kruidje-roer-me-niet: verzorging van deze bewegende plantKruidje-roer-me-niet: verzorging van deze bewegende plantDat planten kunnen groeien is algemeen bekend, dat ze af en toe een bloem kunnen krijgen is ook bekend en dat we sommige…
Scindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantScindapsus of Epipremnum, een luchtzuiverende kamerplantKamerplanten brengen een stukje natuur in huis. Ze zijn decoratief, maken een leefruimte gezelliger en het is fijn om ze…
Bronnen en referenties
Larskp (41 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.