Marimo mosbollen, echte blikvangers van groenwier

Marimo mosbollen, echte blikvangers van groenwier Marimo mosbollen bestaan niet uit mos maar uit groenwier. In de natuur groeien ze in IJsland, Estland, Schotland en Japan. Door de ronde vorm is de Marimo bol een geliefde aquariumplant die bovendien weinig veeleisend is. Ook in een glazen kom of vaas zijn Marimo bollen echte blikvangers. Net als in de vrije natuur houdt de bol niet van fel zonlicht en u kunt hem mooi rond houden door Marimo regelmatig tussen uw handen te rollen. Helaas zijn er wereldwijd nog maar weinig Marimo bollen over.

De Marimo, geen mosbol maar groenwier

Een mosbol (Cladophora aegagropila of Aegagropila linnaei) komt uit de familie Cladophoraceae en is helemaal geen bol van mos, maar een bol van groenwier. De naam "Mari" betekent stuiterende bal, "mo" staat voor waterplant. Japanners geloven dat de Marimo bol geluk brengt. Mosbollen kunnen wel twaalf jaar oud worden, maar in ontoegankelijke gebieden heeft men mosbollen aangetroffen met de grootte van een basketbal die mogelijk wel vijftig tot zestig jaar oud zijn.

Waar komen de Marimo bollen vandaan?

Marimo bollen groeien in ondiepe meren in Schotland, Estland, Japan (Akan) en IJsland (Myvat ij). In Japan worden de Marimo bollen soms dertig centimeter groot en in IJsland ongeveer twaalf centimeter, hierbij is de binnenkant van de bol hol. De algen wikkelen zich om een voorwerp zoals een steen en groeien eromheen. Door de stroming in het water rollen de Marimo bollen over de bodem en krijgen zo hun kenmerkende uiterlijk.

Marimo als aquariumplant

Door de ronde vorm van de bol is de Marimo mosbol een populaire aquariumplant, de kleur van de bol is donkergroen met een fluweelachtig uiterlijk. Om zijn ronde vorm te behouden moet de Marimo bol regelmatig worden gedraaid. In nano aquaria is de mosbol een gewild artikel, want garnalen zijn dol op de mosbollen, het zijn ideale verstopplekjes voor hun eieren en voedselresten blijven gemakkelijk aan de bollen hangen. Ook voor andere vissen is dat prettig.

Een makkelijke plant

Marimo mosbollen houden niet van zout water en u kunt ze beter ook niet in de goudvissenkom stoppen. Goudvissen plukken de bollen namelijk uit elkaar en dat geldt ook voor pleco’s en grote kreeftensoorten. De mosbollen groeien langzaam en gedijen bij een temperatuur van 5 tot 28 graden Celsius. De mosbol is een makkelijke plant om te houden, hij stelt weinig eisen en zuivert het water in een aquarium. De bollen kunnen in een aquarium of vaas een maximale doorsnede van tien centimeter halen, want daglicht kan niet verder dan vijf centimeter binnendringen in de mosbollen.

Bron: Sergej Schink, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Sergej Schink, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Marimo mosbollen zijn echte blikvangers

In de Verenigde Staten en in Japan worden Marimo bollen soms als een soort van makkelijk huisdier gezien want ze stellen weinig eisen en zijn zeer decoratief in zowel een glazen kom als in een aquarium. In een mooie kom of vaas kunt u met behulp van stenen, schelpen en mooie takjes heel eenvoudig een mooie blikvanger creëren. Het duurt wel een poos voordat hij groot is, want een mosbol groeit jaarlijks gemiddeld vijf millimeter. De Marimo mosbol kunt u vermeerderen door hem doormidden te knippen en vervolgens weer tot een balletje te rollen. Om de mosbol mooi rond te houden kunt u hem het beste regelmatig tussen uw handen rollen.

Verzorging Marimo mosbol

Als u uw mosbol goed verzorgt kan hij jarenlang mee. Het water in aquarium of kom moet regelmatig worden ververst, hiermee voorkomt u dat de mosbol doodgaat of gaat rotten. Vooral tijdens de zomermaanden moet het water zeker eenmaal per week worden ververst om de mosbol gezond te houden. Mosbollen houden niet van veel zonlicht of van felle lampen, in de natuur groeien ze in de bedding van meren waar daglicht moeilijk door kan dringen. Als 's zomers de temperatuur oploopt is het verstandig om de mosbol te verplaatsen naar een koelere plek.

Mosbollen mag u uitknijpen

Als u de mosbol pas heeft gewassen dan kan het zijn dat hij niet wil zinken, dit komt door de luchtbelletjes waardoor hij blijft drijven. Meestal zakt hij vanzelf naar beneden en anders kunt u hem een handje helpen door Marimo onder water een beetje uit te knijpen. De luchtbellen verdwijnen dan vanzelf.

Hoe ziet een zieke Marimo eruit?

Een Marimo mosbol is een makkelijke plant, maar als hij een afwijkende kleur krijgt dan is dit geen goed teken. In veel gevallen is hier makkelijk wat aan te doen:
  • de mosbol wordt lichter van kleur; vermoedelijk is het licht te fel. Knipt u de Marimo mosbol kort, hij groeit gewoon weer verder.
  • de mosbol ziet er slijmerig uit en vertoont een andere structuur; waarschijnlijk heeft zich een andere alg om de bol gewikkeld die dreigt de Marimo te verstikken. Meestal kunt u deze alg er makkelijk afwassen of met een pincet verwijderen.
  • Marimo wordt bruin; dan wordt het tijd om de mosbol goed schoon te maken. Als dat niet helpt dan kunt u de dode bruine plukjes er het beste voorzichtig afhalen en wat zout aan het water toevoegen. Natuurlijk moet u de mosbol wel regelmatig keren om te voorkomen dat de onderkant van de bol bruin wordt en dood gaat door te weinig licht.
  • de bal wordt zwart; vooral de grotere mosbollen sterven soms van binnenuit af. Dit is eenvoudig te verhelpen door de zwarte plukken weg te halen en het overblijvende deel tussen uw handen tot een balletje te rollen. De bol is nu kleiner geworden, maar gaat meestal gewoon weer groeien.

Marimo bollen in Akan

In Japan worden Marimo bollen als heilig gezien, ze zijn anno 2020 beschermd omdat ze langzaam aan het verdwijnen waren. Rond 2000 bevonden zich in het Akan meer in het Lake Akan National Park nog zo'n twee tot drie lagen Marimo bollen, maar als gevolg van intensieve mijnbouwactiviteiten waren de lagen in de daaropvolgende jaren bijna verdwenen. Door de hoeveelheden fosfor en stikstof kon het zonlicht namelijk niet meer op de bodem komen en zonder zonlicht kunnen de Marimo bollen niet leven. Wereldwijd zijn er nog maar weinig Marimo bollen over en daarom worden ze gekweekt. Marimo bollen kunnen online worden besteld, maar u kunt ze ook kopen in aquariumwinkels.
© 2016 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ecologische kerstboom: de natuur in huisDe ecologische kerstboom: de natuur in huisEen kerstboom versiert met natuurlijke materialen doet het niet alleen goed in huis, maar ook in de tuin. De duurzame ke…
Ninjagarnalen in het aquariumNinjagarnalen in het aquariumDe ninjagarnaal heeft een nogal gevaarlijke naam die hij echter geen eer aan doet. Ninjagarnalen zijn zeer vriendelijke…
Bijengarnalen in het aquariumBijengarnalen in het aquariumBijengarnalen zijn dankzij hun kleuren opvallende blikvangers in het aquarium. Net als andere garnalen zijn ze makkelijk…
Crystal red-garnalenCrystal red-garnalenVan alle garnalen die geschikt zijn voor het aquarium, is de crystal red-garnaal toch wel de mooiste. Hij is dan ook het…

Verschillende soorten bodempotgrond met RHP-keurmerkVerschillende soorten bodempotgrond met RHP-keurmerkAls het voorjaar weer begint te kriebelen en het lenteweer lokt ons naar buiten willen we graag ons terras en tuin weer…
Pennisetum/lampenpoetsersgras in de tuinPennisetum/lampenpoetsersgras in de tuinDe Pennisetum is een siergrassoort die steeds meer in de tuinen van Nederland voorkomt. Het is een siergras waar je bijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://aquariadise.com/mosballen-info-verzorging/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosbol
  • https://www.aquascapen.nl/marimo/
  • http://www.aquarium123.nl/Cladophora-aegagropila-mosbal
  • http://plazilla.com/page/4295177686/de-prachtige-zeewier-ballen-genaamd-marimo-ballen
  • Afbeelding bron 1: Sergej Schink, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 07-04-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.