Verschillende soorten bodempotgrond met RHP-keurmerk

Verschillende soorten bodempotgrond met RHP-keurmerk Als het voorjaar weer begint te kriebelen en het lenteweer lokt ons naar buiten willen we graag ons terras en tuin weer opfleuren met planten en bloemen. Daarbij hebben we ook potgrond nodig, maar er zijn zoveel verschillende soorten te vinden. Om de juiste soort potgrond te krijgen, is het goed om te weten waar je het voor nodig hebt. Als je een vijver wilt gaan planten, is het niet aan te raden om buxus potgrond aan te schaffen. Elke soort potgrond heeft een eigen samenstelling die voor elke bodem de juiste voedingstoffen bezit. Om de juiste potgrond te kiezen, moet je eerst het een ander weten over potgrond. Wat is potgrond en wat moet je weten om de juiste potgrond te kiezen?

Inhoud


Wat is potgrond?

De meeste potgrond bestaat grotendeels uit veengrond en is eigenlijk niets minder dan verrotte plantenresten die al eeuwen lang in onze grond zit en naar de natte bodem is gezakt. Veengrond neemt snel water op en houdt het lang vast en wordt daarom veel gebruikt voor het oppotten van kamer- en terrasplanten. Het is van nature veel lichter van gewicht dan de donkere tuinaarde.

Veen

In het verleden is er in Nederland veel veen afgegraven, hier werd turf van gemaakt en dit gebruikten de mensen als brandstof. Door de jaren heen zijn veel veengebieden beschermd natuurgebied geworden, waardoor afgraven niet meer mogelijk is. Het veen dat in de potgrond zit komt grotendeels uit Duitsland, de Baltische Staten en een klein gedeelte uit Polen, Scandinavië en Ierland. Maar ook in deze landen wordt het landschap en de natuurgebieden aangetast door het afgraven. Daarom zijn er speciale velden aangelegd waarin veen geproduceerd wordt. Het afgraven van veen uit deze velden gaat niet ten koste van de natuurgebieden en het milieu. Na het gebruik hiervan wordt het productieveld weer een natuurgebied. De stand van het grondwater wordt dan weer verhoogd, zodat de natuur zich weer kan herstellen. Het enige nadeel voor het milieu is dat tijdens het veen afgraven een gedeelte koolstof vrij komt als broeikasgas CO2.

RHP-keurmerk bij potgrond

Potgrond heeft vaak een keurmerk dat aangeeft dat het voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen en dat het veen dat voor de potgrond gebruikt is van productievelden afkomt. Dit keurmerk is het RHP-keurmerk en staat voor Regeling Handels Potgronden. Dit keurmerk wordt streng gecontroleerd door ECAS, een onafhankelijke keuringscommissie die zich bezighoudt met het inspecteren en keuren van producten en systemen binnen de agrarische sector. Dit keurmerk op de potgrond geeft aan dat de potgrond grondstoffen bevat van de beste kwaliteit en goed is voor milieu en veiligheid. Ze zijn dan ook goed gecontroleerd op de aanwezigheid van ziektemakers en verontreinigers. Dit geeft dus extra zekerheid, vooral voor kleine kinderen die van alles in hun mond stoppen. Het RHP-keurmerk geeft ook de zekerheid dat de exacte beschrijving van het product die op de verpakking staat, zoals hoeveelheid en grondstoffen, er ook echt in zitten. Potgronden met dit keurmerk zijn te koop bij tuincentra, bouwmarkten, bloemenwinkels en supermarkten.

Verschillende soorten potgrond voor de bodem

Potgrond is steeds meer een verzamelnaam geworden voor meerdere soorten grond. Er zijn verschillende varianten te vinden en elk soort heeft een eigen samenstelling en eigen structuur. Afhankelijk van het soort potgrond, wordt het veen aangevuld met andere stoffen, zoals zand, klei, lavasteen, boomschors, kalk, compost, cacaobonen of kokos. Elke verhouding is weer anders en op deze manier zorgen de verschillende combinaties van stoffen ervoor dat de plant zo goed mogelijk een rijke voedingsbodem krijgt, waardoor de wortels en de planten zo goed mogelijk kunnen groeien en bloeien.

Universele potgrond

Universele potgrond is een potgrond die het te allen tijde goed doet en zeer geschikt is voor het verpotten van kamerplanten of om je terras- en bloembakken te vullen. Ook is deze potgrond zeer geschikt voor het planten van bomen en struiken en het kweken van perkplanten, vaste planten en groenteplanten. In een potgrond zitten de voedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium en dit staat vermeld op de verpakking als NPK. Universele potgrond met het RHP-keurmerk hebben de juiste verhouding van deze voedingsstoffen en bevat dus alles wat een plant nodig heeft.

Potgrond voor het zaaien en stekken

Bij deze soort potgrond is het heel belangrijk dat de hoeveelheid mest- en voedingsstoffen goed met elkaar in balans zijn. Te veel voedingsstoffen kunnen de nieuwe wortels beschadigen. De voedingstoffen moeten goed zijn afgestemd, zodat het geen schade kan veroorzaken. Door te veel zouten in de voedingstoffen sterven nieuwe wortels af. Een van de natuurlijke grondstoffen van deze potgrond is zand en dit is luchtig en waterdoorlatend. Zaai- en stekgrond moet niet te veel water vast houden, omdat dit schimmelgroei kan veroorzaken. Maar ook niet te weinig, anders droogt het uit. Een opgroeiend zaadje en nieuwe wortels hebben een goede potgrond nodig waarbij de samenstelling van voedingsstoffen optimaal in balans zijn. Zaai- en stekgrond met het RHP-keurmerk is fijn en niet te grof. Lichte en luchtige zaai- en stekgrond geeft de stek een optimale basis om aansluiting te vinden met de potgrond.

Bron: PatternPictures, PixabayBron: PatternPictures, Pixabay
Buxus potgrond
Van nature is de buxus gewend aan grond die veel kalk bevat en een hoge zuurgraad heeft. De potgrond die speciaal voor de buxus bestemd is én een RHP-keurmerk heeft, heeft een hoge zuurgraad.

Ook heeft deze potgrond extra voedingsstoffen, zoals ijzer en magnesiumkalk om de zuurgraad van de grond te verhogen. Deze hoge zuurgraad is nodig om buxus zo goed mogelijk te laten groeien. Door gebruik te maken van deze speciale potgrond voor de buxus, kan hij snel voeding opnemen. De beste grond voor de buxus is een luchtige grond.

Rododendron / Bron: Kapa65, PixabayRododendron / Bron: Kapa65, Pixabay
Potgrond voor zuurminnende planten
De bekendste planten die een zure grond nodig hebben zijn o.a. de rododendron, toverhazelaar, azalea, magnolia en de heideplanten, zoals dopheide en rotsheide. Deze planten doen het heel erg goed op grond met een lage zuurgraad.

Koop je potgrond voor zuurminnende planten, dan bevat deze potgrond als basis tuinturf. Tuinturf zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt, doordat het vocht langer wordt vastgehouden. Verder heeft deze potgrond een luchtige structuur en een rijke voedingswaarde.

Bron: Bergadder, PixabayBron: Bergadder, Pixabay
Potgrond voor rozen, varens en anthurium
Deze potgrond moet extra rijk zijn aan voeding, moet niet te zuur zijn en er moet ook niet al te veel kalk inzitten. Koop je potgrond voor deze soorten planten met een RHP-keurmerk, dan heb je potgrond die als basis een vruchtbare voedingsbodem heeft.

Ook heeft deze potgrond een grove structuur, die een kwalitatief goed wortelstelsel bevordert.

Vijver in de tuin / Bron: Stemya, PixabayVijver in de tuin / Bron: Stemya, Pixabay
Vijverpotgrond
Dit is een speciale potgrond voor vijvers waardoor het water in de vijver niet vuil wordt. In vijverpotgrond met een RHP-keurmerk mogen geen overblijfselen van bestrijdingsmiddelen of ziektemakers zitten, maar dit geldt eigenlijk voor alle potgronden met een RHP-keurmerk. In deze potgrond zit tuinturf, tuinstrooisel en klei, hierdoor is de potgrond wat zwaarder, zodat de vijvergrond onder water blijft en niet naar boven komt drijven. Verder heeft deze potgrond een perfecte samenstelling van voedingsstoffen voor een rijke voedingsbodem, zodat vijver- en moerasplanten zoals waterlelies en watermunt hier heel goed in kunnen leven.

Wat is een goede potgrond?

Je hebt dus normale potgrond die overal geschikt voor is en speciale potgrond die gericht is op bepaalde planten of struiken, omdat sommige planten en struiken profijt hebben als er iets extra’s toegevoegd wordt. Maar een goede potgrond zorgt ervoor dat planten en bloemen genoeg vocht en lucht hebben, zeker bij de wortels. Sommige soorten potgrond hebben voeding voor ongeveer zes tot acht weken, maar er zijn ook soorten potgrond die wel voeding in zich hebben voor een half jaar. Deze zijn vaak wel prijziger dan de andere soorten potgrond, maar ze geven wel een beter resultaat.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…
Tijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondTijd voor de tuin: zo kiezen we de juiste potgrondBinnenkort starten we weer volop met het zaaien en planten van groenten, met het vullen van bloembakken, het stekken van…
Variabelen: de verschillende soorten variabelenVariabelen: de verschillende soorten variabelenIn een onderzoek komen vaak variabelen voor. Variabelen zijn elementen die bepaalde waarden kunnen aannemen, en daarmee…
Wanneer moet je een kamerplant verpotten en hoe doe je dat?Wanneer moet je een kamerplant verpotten en hoe doe je dat?Moet je een kamerplant verpotten? En wanneer? Een kamerplant verpot je meteen na aanschaf en als de plant een grotere po…

Fruitplanten op het balkon: lekkere zelfgekweekte aardbeien!Fruitplanten op het balkon: lekkere zelfgekweekte aardbeien!Fruit uit eigen tuin ... heerlijk, toch? Helaas heeft niet iedereen de ruimte om zelf fruit te telen. Maar geen nood, oo…
Marimo mosbollen, echte blikvangers van groenwierMarimo mosbollen, echte blikvangers van groenwierMarimo mosbollen bestaan niet uit mos maar uit groenwier. In de natuur groeien ze in IJsland, Estland, Schotland en Japa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • File:///C:/Users/wim-en-laura/Downloads/TuinIdeeKrant.pdf
  • http://www.rhp.nl/nl/consumer/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Potgrond
  • Afbeelding bron 1: PatternPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Kapa65, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Bergadder, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Stemya, Pixabay
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 18-09-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.