Een opvallend bloeiende plant, de Persicaria

Een opvallend bloeiende plant, de Persicaria Iedere tuinliefhebber kent vast wel de Persicaria van zijn rijke bloei en opvallende rode kleur. De Persicaria staat ook wel bekend onder de Nederlandse namen duizendknoop, perzikkruid en adderwortel. Veel mensen denken dat de Persicaria een woekerplant is. Er zijn variëteiten bij die kunnen woekeren, maar wanneer je de juiste variëteiten koopt, zul je zien dat deze plant plaatsvast is. De Persicaria staat bekend om zijn vele variëteiten die groter kunnen worden dan 60 centimeter. Er zijn ook variëteiten bij die kleiner blijven en niet hoger worden dan 30 centimeter.

Persicaria affinis

De Persicaria affinis is een ideale plant om toe te passen als bodembedekker in je tuin. Het is een plant die lager wordt in vergelijking tot de Persicaria amplexicaulis. De meest voorkomende variëteiten van de Persicaria affinis zijn:
  • Persicaria affinis ‘Superba’: De plant wordt ongeveer 25 centimeter hoog en bloeit roze tot rood. De bloeitijd is juni t/m oktober.
  • Persicaria affinis ‘Kabouter’: De plant wordt ongeveer 25 centimeter hoog en bloeit wit tot lichtroze. De bloeitijd is juni t/m oktober.
  • Persicaria affinis ‘Darjeeling Red’: De plant wordt ongeveer 20 centimeter hoog en bloeit lichtroze tot donkerroze, waardoor het lijkt alsof de bloei uit twee kleuren bestaat. De bloeitijd is juli t/m augustus.

De bovenstaande Persicariasoorten groeien het liefst in een zonnige tot halfschaduwrijke situatie met een vrij vochtige en voedselrijke bodem. In droge omstandigheden moet je de Persicaria voldoende water geven.

Aantal stuks per vierkante meter

Het aantal stuks bodembedekkers dat je per vierkant meter moet planten varieert tussen de 7 en 11 stuks per vierkant meter. Wanneer je snel een dichte border wilt creëren, is het aan te raden om 9 tot 11 stuks per vierkante meter aan te planten. Het voordeel van meerdere stuks op een vierkante meter, is dat je minder onkruid hoeft te wieden. In een dichtgegroeide border groeit het onkruid minder snel. Wanneer je minder wilt besteden aan beplanting, kun je ongeveer 7 stuks per vierkante meter aanhouden. De border groeit minder snel dicht, waardoor het onkruid na de aanplant zich sneller zal ontwikkelen. Persicaria staat bekend als een plant die snel dichtgroeit, dus op termijn behaal je het zelfde resultaat als met meerdere planten op een vierkante meter.

Persicaria amplexicaulis

De Persicaria amplexicaulis is een opvallende plant aan het einde van de zomer tot aan de vroege herfst. Het is een populaire plant die zich goed laat combineren met hoge grassoorten. De plant groeit snel en heeft een grote groeikracht. De veel voorkomende soorten die worden toegepast in tuinen zijn:
  • Persicaria amplexicaulis 'Speciosa’: De plant wordt ongeveer 90 centimeter hoog en bloeit rozerood in juli t/m september. De plant verlangt een zonnige standplaats.
  • Persicaria amplexicaulis 'Alba’: De plant wordt ongeveer 100 tot 120 centimeter hoog en bloeit in de kleur wit. De bloeiperiode valt in juli t/m september. De plant groeit goed op een zonnige plaats of een plaats met lichte schaduw.
  • Persicaria amplexicaulis ‘Amethyst’: De plant wordt ongeveer 70 centimeter hoog en bloeit rozerood in juli t/m oktober. De bladeren van deze plant hebben een rood randje. De plant groeit goed op een zonnige plaats of een plaats met lichte schaduw.
  • Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’: De plant wordt ongeveer 60 centimeter hoog en bloeit donkerrood in juli t/m oktober. De plant verlangt het liefst een zonnige standplaats.

De Persicaria amplexicaulis wordt meestal aangeplant met 5 tot 9 stuks per vierkante meter.

Verzorging Persicaria

De Persicaria is een plant die houdt van voldoende vocht. In droge periodes moet de plant daarom voldoende water krijgen. Dit kan door regelmatig de beregening aan te zetten.

De snoei van de Persicaria affinis kan plaatsvinden in het vroege voorjaar. Door vorst en droogte kan de plant schade oplopen. Het is dan aan te raden om de Persicaria terug te snoeien tot 5 centimeter boven de grond, hierdoor wordt nieuwe scheutvorming gestimuleerd. De snoei van de Persicaria amplexicaulis kan in het voorjaar plaatsvinden door het oude blad weg te knippen. De plant loopt hierna weer uit met fris groen blad.

Wanneer de omvang van de Persicaria amplexicaulis te groot wordt, kan deze gedeeld worden. Dit gaat vrij eenvoudig door met een spade een stuk van de pol af te steken. Het afgestoken stuk kun je hierna weer in de grond planten. Het delen van de Persicaria kan in het vroege voorjaar of najaar.
© 2016 - 2024 Thijs1993, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Perzikkruid en WaterpeperEr zijn zo van die planten zoals Perzikkruid, die ik veel zie, maar waar ik weinig mee doe. Er zijn ook zoveel planten o…
Hoe je slakken in de tuin kunt bestrijdenHoe je slakken in de tuin kunt bestrijdenWanneer het vochtig is buiten, is dit de ideale leefomgeving voor een slak. Slakken zijn voornamelijk 's nachts actief.…
Otocinclus affinis - OtocinclusOtocinclus affinis - OtocinclusDe Otocinclus affinis is een zeer geliefd visje, omdat het vrijwel de enige algeneter is die zo klein is. Deze kleine al…
Tuinklussen in september: wat kun je doen?Tuinklussen in september: wat kun je doen?September is een lekkere tuinmaand, het weer kan nog aangenaam goed zijn, en er is nog volop werk te doen in de tuin. De…

De verspreiding van zaden, pitten en notenDe verspreiding van zaden, pitten en notenZowel pitten, zaden en noten worden in de natuur verspreid. Dit kan op allerlei verschillende manieren gebeuren. De natu…
Voorjaarsbloeiers op het balkon: Cytisus of bremVoorjaarsbloeiers op het balkon: Cytisus of bremAls de winter op zijn einde loopt en de dagen al merkelijk langer zijn geworden, dan voelen we de lente kriebelen. Tijd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Andrey Zharkikh, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.opvallendeplanten.nl/planten-abc/persicaria/
  • http://plantnu.nl/persicaria-affinis-kabouter
  • http://www.tuinieren.nl/plant/duizendknoop-persicaria-superba
  • http://www.coppelmans.nl/Plant/persicaria-amplexicaulis-speciosa
  • http://www.appeltern.nl/nl/plantenencyclopedie/persicaria_amplexicaulis_alba_-_duizendknoop
  • http://greenfingersonline.nl/tuinplanten/persicaria/
  • http://www.chrisghyselen.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=1961&c=3
  • http://www.groei.nl/artikel/persicaria-bistorta-adderwortel
Thijs1993 (41 artikelen)
Laatste update: 09-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.