Hoe je slakken in de tuin kunt bestrijden

Hoe je slakken in de tuin kunt bestrijden Wanneer het vochtig is buiten, is dit de ideale leefomgeving voor een slak. Slakken zijn voornamelijk 's nachts actief. Vooral in het voorjaar en najaar kunnen deze slijmerige beestjes zorgen voor overlast in de tuin. Prachtige planten zitten opeens vol met gaten, omdat er een hongerige slak op bezoek is geweest. De meeste schade aan planten wordt aangericht door naaktslakken. Gelukkig zijn er vele (diervriendelijke) manieren om de slakken te bestrijden. Vaak zijn dit middeltjes die je gewoon in de kast hebt staan, zoals: bier, zout of knoflook.

Natuurlijke vijanden

Een duurzame manier voor het bestrijden van slakken, is door de natuur zijn gang te laten gaan. De slak heeft een aantal natuurlijke vijanden, die zich graag wagen aan een slakkenhapje. De natuurlijke vijanden van de slak zijn vogels, egels, muizen en loopkevers. Je kunt dus proberen deze dieren naar je tuin te lokken. Dit kun je doen door middel van het plaatsen van vogelhuisjes of een egelhuis.

Bier

Een andere diervriendelijke manier voor het bestrijden van slakken is door middel van bier. Je kunt dit doen door 's avonds een leeg kuipje boter, of een andere lege verpakking, in te graven in de tuin. Doe er een klein laagje bier in. De slakken zijn hier dol op, en zullen er op af komen. De volgende morgen kun je de slakken eruit halen, en op een andere plek uitzetten. Let er wel op dat je er niet teveel bier in doet. Dan zullen de slakken verdrinken.

Knoflook

Slakken houden absoluut niet van de geur van knoflook. Ook andere soorten look als ui en bieslook, schijnen te helpen. Leg een bol knoflook tussen de planten en de slakken zullen hier niet meer in de buurt komen. Je kunt er ook voor kiezen om wat geperste knoflook samen met gekookt water in een plantenspuit te doen en dit over de planten te spuiten.

Koper

Slakken hebben een hekel aan koper. Dit komt doordat zij een schok krijgen op het moment dat ze er overheen kruipen. Wil je bepaalde planten beschermen? Leg er dan een koperen ring omheen. Dit zorgt ervoor dat de slak de plant niet meer zal bereiken. Je kunt natuurlijk ook een koperen draad leggen bij de afscheiding van de tuin. Maar vergeet niet dat slakken ook bijvoorbeeld over de schutting de tuin binnen kunnen komen.

Planten

Slakken zijn gek op sommige planten, Je kunt dit zien door de gaten die erin ontstaan. Ook zijn er een aantal planten waar slakken helemaal niet van houden. Hierbij zullen ze dan ook het liefst uit de buurt blijven. De volgende planten zijn niet erg geliefd bij slakken:
  • Akelei (Aquilegia)
  • Kattenkruid (Nepeta)
  • Wolfsmelk (Euphorbia)
  • Schildpadbloem (Penstamon)
  • Duizendknoop (Persicaria amplexicaulis)
  • Ooievaarsbek (Geranium)
  • Duizendblad (Achiliea millefolius)
  • Bellenplant (Fuchsia)
  • Tijm
  • Knoflook
  • Salie

Planten waar slakken juist wel dol op zijn, zijn onder andere hosta's, ligularia's en iberissen. Wanneer je deze planten in de tuin hebt staan, kun je dus rekenen op veel bezoek van slakken.

Afrastering

Wanneer het om een aantal planten gaat, die steeds aangevreten worden door slakken, is het een mogelijkheid om een soort afrastering te maken om de plant heen. Slakken gaan liever niet over scherpe randjes heen. Je kunt een rand van kapotte eierschalen of gebroken schelpen om de plant heen zetten, waardoor de het dier de plant niet meer zal bereiken.

Slakkenkorrels

Indien bovenstaande tips niet werken, kun je natuurlijk altijd besluiten om slakkenkorrels te gaan gebruiken. Er zijn verschillende soorten slakkenkorrels. Je kunt ervoor kiezen om korrels te gebruiken die een geur verspreiden die de diertjes vervelend vinden. Ze zullen dan uit de buurt blijven. Ook bestaan er korrels die de slakken opeten, waarna ze eraan dood zullen gaan. Op de verpakking staat altijd vermeld of het om een diervriendelijke variant gaat, of niet.

Zout

Een bekende manier voor het bestrijden van slakken in de tuin, is het strooien van zout. Het zout wordt gestrooid op de slak zelf, of op de looproute van de slak, zodat hij er doorheen loopt. Dit is een uiterst dieronvriendelijke manier. Het zout zorgt ervoor dat al het slijm wordt onttrokken uit de slak, en zorgt er dus voor dat het diertje volledig uitdroogt en zo aan zijn einde komt. Het zout heeft op de slak hetzelfde effect als dat zoutzuur heeft op een mens. Tevens is het zout ook erg slechts voor de planten in de tuin. Hier wordt ook vocht aan onttrokken en deze zullen het dan ook niet overleven. Het is dan ook aan te raden om eerste alle andere bovenstaande tips uit te proberen.
© 2014 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slakken bestrijdenMet een slakkenvanger kun je slakken in de tuin lokken en verwijderen. Meerdere slakkenvangers werkt nog effectiever om…
Bestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenBestrijden van slakken in de tuin! Hoe en met welke middelenWe hebben er allemaal wel last van, ongedierte in de voor en/of achtertuin zoals mieren, rupsen, slakken, emelten en eng…
Verwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenVerwijderen en tegengaan van slakken en naaktslakkenNaaktslakken kunnen niet alleen bijzonder vervelend zijn, maar ook nog eens zeer schadelijk zijn. Vooral bij een wat nat…
Naaktslakken in je tuinNaaktslakken in je tuinVeel mensen hebben last van naaktslakken in hun tuin. De naaktslakken vreten al de planten in de tuin kapot en zijn moei…

De Suzuki fruitvlieg kan Nederlandse fruitoogst verwoestenDe Suzuki fruitvlieg kan Nederlandse fruitoogst verwoestenIn 2014 zijn volledige Europese fruitoogsten verwoest, doordat het fruit werd aangetast door de Suzuki fruitvlieg. Ook d…
Eendagsvliegen – insecten met een dag voor de voortplantingEendagsvliegen – insecten met een dag voor de voortplantingEendagsvliegen, haften, zijn ranke insecten die in grote wolken door de lucht kunnen vliegen. De vliegen die maar 24 uur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: YvonneH, Pixabay
  • http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-plagen/slakken-bestrijden
  • http://www.duurzaamthuis.nl/slakken-in-je-tuin-hoe-kun-je-ze-natuurlijk-bestrijden
  • http://omaweetraad.nl/tuin/slakken
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 09-04-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Insecten en ongedierte
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.