Hydrocultuurplanten verzorgen, of kweken

Hydrocultuurplanten verzorgen, of kweken Hydrocultuurplanten worden gekweekt onder specifieke omstandigheden. Veel planten en kamerplanten worden tegenwoordig met hydrocultuur gekweekt. Je kunt ook zelf hydrocultuurplanten kweken. Deze techniek wordt toegepast op kamerplanten, buitenplanten, maar ook voor groentes en fruit. Hoe werkt hydrocultuur? En hebben dit soort planten een aparte verzorging nodig? En hoe kan je zelf hydrocultuurplanten kweken? Hydrocultuur betekent letterlijk watercultuur. Bij planten houdt dit in dat je ze geen aarde geeft, maar een soort kleiachtige korrels. Deze korrels absorberen water en voedingsstoffen, die via de wortels van de plant komen waar ze zijn moeten. In kassen kan gebruikgemaakt worden van hydrocultuur kweek, maar ook in je eigen huiskamer. De planten krijgen voedingstoffen die ze nodig hebben, en water. Ze staan niet meer in aarde. Deze kweekwijze is populair omdat de planten heel lang goed blijven en er veel minder snel bacteriën, schimmels of ongedierte bij kunnen komen. Je hebt daardoor dus gezondere planten en geen (of veel minder) bestrijdingsmiddelen voor nodig. Een ander voordeel van hydrocultuur is het feit dat je als kweker heel precies de voedingsstoffen kunt doseren. Eenmaal in de huiskamer geplaatst hebben de planten ook weinig verzorging nodig, wat ook als een groot voordeel wordt beschouwd. Hydrocultuur is ideaal voor kantoren en andere grote gebouwen, maar ook thuis, als je weinig omkijken wilt hebben naar de verzorging van planten.

Verzorging

De verzorging van deze planten is minimaal. Slechts eenmaal per jaar krijgen ze een schepje voeding, bovenop de hydrokorrels, en de voeding wordt met water doorgespoeld naar de wortels. Het waterpeil moet gecontroleerd worden, zolang dit goed is heeft de plant verder geen verzorging nodig. Daarom zijn deze planten zeer geschikt voor plaatsen waar men graag veel grote (of kleine) planten wil houden, met minimale tijdsinvestering om ze te verzorgen.

Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is een methode om planten te kweken en te telen. De planten groeien op water, niet in grond. Er zijn meerdere methodes/technieken waarmee planten kunnen worden geweekt in hydrocultuur maar de meest gebruikte techniek is het gebruik van een soort kleikorrels die vocht doorlaten, omdat ze poreus zijn, in een cultuurpot of cultuurbak. De bak of pot wordt gevuld met de korrels.

Wortels van planten in hydrocultuur

Omdat de planten gekweekt worden in andere omstandigheden (namelijk in water) dan hun natuurlijke omstandigheden (in aarde) ontwikkelen de wortels zich anders. In aarde zit immers veel meer zuurstof dan in water en de plant compenseert dit door andere wortels te vormen. De wortels vormen langere haarwortels met weinig vertakkingen. De wortels van planten in hydrocultuur kunnen dikker zijn dan gewone wortels. Ook vormen zich geen wortelharen meer. Omdat de plant continu water en voedsel kan gebruiken, worden de wortels minder lang en groeien ze niet zo snel. Het worden daarom ook wel waterwortels genoemd.

Kweekwijze

Als de plant een klein stekje is wordt hij direct in een cultuurpot geplaatst. De plant groeit dus niet op in aarde. Het stekje staat in poreuze kleikorrels en groeit daar verder op. De pot wordt in een laag water geplaatst. Bij kwekers worden de cultuurpotten in grote getale in een laagje water gezet. Het water is ongeveer 3 cm diep. Een paar dagen per maand dienen de wortels geheel droog te staan, om rot te voorkomen. De wortels worden dan om en nabij de 5 dagen drooggehouden.

Hydrocultuur in Europa

In Europa wordt er nog weinig gebruikt van hydrocultuur. Er zijn in 2014 nog maar slechts vier bedrijven die dit type planten kweken

Voeding

Voeding wordt gegeven via de hydrokorrels, ongeveer eens per 6 maanden. Het waterpeil wordt bijgehouden met een speciale watermeter. De wortels mogen namelijk niet gaan rotten.

Hydrocultuur huiskamerplanten

Er zijn zeer veel hydrocultuur kamerplanten te verkrijgen. Deze worden geleverd in een speciale plantenbak of pot met waterstandmetertjes. De bloempot of bloembak bestaat uit twee delen. Onderin de ruimte voor water, daarboven de bruine kleikorrels. De verzorging van deze planten vergt weinig tijd en werk.Voorbeelden van hydrocultuur kamerplanten:
  • Aglaonema Christina (afkomstig uit oost-Azië).
  • Aglaonema Silver Bay.
  • Areca Dypsis Lutescens Palm.
  • Asparagus Falcatus (bamboe).
  • Bonsai Ficus Microcarpa Compacta.
  • Yucca Elephantipes (Palmlelie) en ander Yucca's.
  • Philodendron Monstera.
  • Ficus elastica.
  • Palmen (verscheidene soorten palm).
  • Cactussen (verschillende soorten).
  • Sansevieria (verschillende soorten).
  • Philodendron.
  • overige.

Wat is semi-hydrocultuur?

Bij semi-hydrocultuur wordt er gebruik gemaakt van een gecombineerde grond en hydrocultuur. Men maakt gebruik van 33% hydrokorrels, en de rest is gewone aarde. De planten doen het erg goed op deze gecombineerde vorm. De plant hoeft dan geen andere wortels te vormen en groeit toch zeer goed.

Bolgewassen hydrocultuur

Er zijn ook bolgewassen die in hydrocultuur kunnen groeien.

Overige plantensoorten

In feite zijn alle plantensoorten geschikt om gekweekt te worden als hydrocultuurplanten, maar nog niet alle planten zijn als hydrocultuurplant te verkrijgen. Men richtte zich in eerste instantie op openbare gebouwen, kantoren, scholen, enzovoorts. Op plaatsen aar planten niet veel verzorging kunnen krijgen, en het dan toch zeer goed doen. Bij grote pretparken zie je bijvoorbeeld rondom zwembaden ook wel namaak oerwouden, die opgebouwd zijn uit echter hydrocultuur begroeiing. Maar ook in de gewone huiskamer wordt steeds vaker gebruik gemaakt van hydrocultuur kamerplanten. De planten zijn iets duurder dan gewone kamerplanten, maar ze hebben zo weinig verzorging nodig dat ze mooi blijven terwijl je er nauwelijks omkijken naar hebt. Dat vinden veel mensen een groot voordeel. Ook leven deze planten gemiddeld langer dan planten die in aarde staan.
© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging kamerplantenVerzorging kamerplantenDe kamerplanten, ook wel potplanten genoemd, zijn de planten die gedurende een kortere of langere periode in de woning g…
Hydrocultuur maakt kweken van planten een stuk makkelijkerHydrocultuur maakt kweken van planten een stuk makkelijkerHydrocultuur is een manier om planten te kweken zonder aarde, met in het water opgeloste voedingsstoffen. Bekend zijn ka…
Kamerplanten geven sfeerKamerplanten geven sfeerKamerplanten kunnen veel voor een woning doen en toch zijn er veel mensen die nauwelijks tot geen planten in huis hebben…
Kamerplanten en hun verzorgingKamerplanten heb je in verschillende soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om kamerplanten goed te verzorgen. Na m…

Hoe planten hun zaden verspreidenHoe planten hun zaden verspreidenPlanten kunnen zich niet voortbewegen zoals de meeste diersoorten dat kunnen. Ze hebben allerlei technieken moeten ontwi…
De Noorse esdoorn (Acer Platanoides)De Noorse esdoorn (Acer Platanoides)De Noorse esdoorn is een van de meest tot de verbeelding sprekende bomen die we kennen. In de herfst geeft deze boom van…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hydrocultuur
  • https://www.florawestland.nl/producten/4/hydrocultuur.html
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 14-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.