Grote Kamerplanten

Een grote kamerplant in huis is niet alleen mooi. Het geeft ook sfeer en kleur in je huis. Helaas zijn niet alle huizen geschikt voor een grote kamerplant. dus bedenk goed of je wel of geen grote kamerplant neemt. Het is toch zonde als deze een paar weken na aanschaf al weer in de kliko verdwijnt. Veel mensen vinden het moeilijk om een geschikte kamerplant te vinden. Ik heb een aantal bekende en populaire grote kamerplanten geselecteerd en ze beschreven.

Grote kamerplanten

Grote kamerplanten zijn erg gezellig in de huiskamer. Ze brengen sfeer in huis. Hou er rekening mee dat grote kamerplanten steeds groter worden. Dus denk er goes over na voordat je een grote kamerplant in huis neem, hij neemt namelijk aardig wat ruimte in beslag.

Pachira aquatica

De Pachira aquatica staat bekend om zijn handvormige bladeren en gevlochten stam. Maar ze zijn ook te koop in de natuurlijke vorm. Maar omdat de natuurlijke vorm nogal grof en weerbarstig is, zul je de meeste Pachira's in een gevlochten vorm vinden, maar dat maakt ze ook meteen een stuk duurder. De Pachira is een makkelijke plant om te houden. Je kan de Pachira bijna overal neerzetten behalve in de zon. In de winter is ie met 1x in de maand een flinke scheut water zonder voeding en 1x per week even besproeien tevreden. In de zomer vraagt hij om flink meer water met wat voeding. Dan heeft de plant 1x in de twee weken een grote scheut met water nodig en 1x per week even sproeien. In de zomer kan de Pachira erg hard groeien. Wordt de plant te groot,dan kan je hem op elke willekeurige plaats +/- 3 cm boven de aangroei van een blad afknippen. Door de plant aan de bovenkant te snoeien, zal hij minder hard de lucht in gaan en wat meer in de breedte, je krijgt dan dus een vollere plant. Let op de plant is licht giftig!

Yucca (palmlelie)

De Yucca is een van de gemakkelijkste planten om de houden. De stevige spitse maar niet stekende bladeren verdragen volle zon, maar ook op een wat donkerdere plek blijft deze plant een lange tijd goed. De plant vraagt weinig water. Ga je een aantal weken op vakantie, maak je je dan over de Yucca dan geen zorgen, die overleeft het wel. Het is een langzame groeier. De plant kan in de zomer lekker naar buiten. Door de frisse lucht groeien ze duidelijk sneller. In de winter willen ze graag een koele standplaats. Dus een onverwarmde kamer is perfect. De temperatuur mag gerust dalen tot 5 graden. Geef weinig water. Het is de rustperiode van de plant. Ze gebruiken alleen een heel klein beetje water om de winter door te komen.

Ficus (vijgenboom)

De Ficus bestaan in veel verschillende soorten en maten. Je hebt ze met effen en bond gekleurde bladeren, kleine, langwerpige en grote bladeren. De ficus is een makkelijke plant, zolang er niet te veel temperatuurschommelingen zijn en er regenwater op kamertemperatuur wordt gegeven.Als er teveel temperatuur schommeling is en hij krijgt te koud water, dan verliest de plant zijn bladeren. Geef matig water en laat de aarde opdrogen tussen iedere giet beurt (niet uitdrogen) De ficus is vrijwel het hele jaar te koop in plantenwinkels of tuincentra's. De beste standplaats is in het licht zonder te veel direct zonlicht, maar een wat donkerdere plek mag ook. De Ficus is een dankbare plant. Voelt de plant zich lekker, dan laat hij dat merken door veel jonge blaadjes te maken.

Dracaena

De Dracaena heeft veel variaties in uiterlijk Zo heb je planten met een bladbreedte van 10 cm en planten met een bladbreedte van 2 sm. Je hebt variaties op stam en je hebt soorten die alleen uit een toefje met bladeren bestaat. De verschillende Dracaena's hebben ook een grote variatie aan kleur. Van rood-groen gestreepte tot groen met roomwitte gespikkelde soorten. Een ding hebben ze allemaal gemeen, het is een relatief makkelijke plant om te houden. De verzorging is vrijwel hetzelfde als de Yucca, alleen vragen ze iets meer water.

Palmen

Een van de populairste kamerplanten zijn palmen. Maar van alle beschreven planten heeft de palm wel de meeste verzorging nodig. De meest verkochte palm is de Chrysaldocarpus lutescens. De bladveren zijn bij jonge planten erg slap, maar als de plant wat ouder is word het blad steviger. Palmen houden niet van kou. Een van de natuurlijke plekken waar palmen groeien is Madagascar. Het is daar altijd warm, en daarom is een palm niet op lage temperaturen ingesteld. De temperatuur mag dan ook niet lager zakken dan 15 graden. De potgrond moet zo gelijk mogelijk vochtig blijven, dus regelmatig gieten is erg belangrijk. Zorg er voor dat het water handwarm is, anders krijgt de palm een koudeschok. De standplaats voor een palm moet wel licht zijn maar niet zonnig. Palmen kunnen erg groot worden, maar kunnen niet gesnoeid worden. Mocht de palm voor een bepaalde plek te groot worden, dan zal de palm verplaatst of weggegooid moeten worden.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…
Kamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten: kopen van een kamerplantKamerplanten zijn makkelijk online te bestellen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een kamerplant nemen. De be…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Makkelijke kamerplantenMooie groene planten op de vensterbank in een hoge decoratieve vaas? Een grote pot vol met frisse groene plantjes in de…

Bloeiende kamerplantenBloeiende kamerplantenNiets ziet er zo gezellig uit als een bloeiende kamerplant in je huis.Ze geven niet alleen sfeer aan je huis, maar ook h…
Kamerplanten en hun verzorgingKamerplanten heb je in verschillende soorten en maten. Veel mensen hebben moeite om kamerplanten goed te verzorgen. Na m…
Bronnen en referenties
  • Kamerplanten encyclopedie
  • Boekje potplanten
Reacties

Paul Hoosemans, 15-09-2011
Mijnes doet het erg goed! Alleen heb ik hem in het half jaar dat ik hem nu heb nog nooit op de bladeren besproeit. Er beginnen sinds een tijdje aan de onderkant van de stam nieuwe takjes te groeien. Mijn vraag: kan het kwaad als ik deze afbreek, zodat de stam mooi 'kaal' blijft en de voeding volledig naar bladeren in de bovenkant gaat? Alvast bedankt voor uw reaktie! Reactie infoteur, 16-09-2011
Beste Paul,

Kunt u mij vertellen om welke plant het gaat?

Gust, 15-05-2011
Hallo, heb een Pachira die, ook gelige bladeren krijgt, en overal plakkerige druppels afgeeft, op de bladeren, stam, vloer. Precies gestolde suiker. Dit fenomeen had ik voordien bij een kumkwatschplantje, heeft 2 jaar geen vruchten meer gegeven en stierf plots af. Ook daar was de vloer plakkerig, wat mieren lokte. De bladeren van de Pachira vertonen geen luizen, of kruipen die overdag in de pot? Dank voor uw reactie. Reactie infoteur, 15-05-2011
Beste Gust,
Waarschijlijk toch een luis. Heb je al aan de onderkant van de bladeren gekeken? Nee luizen gaan overdag net in de pot. Ga anders even met een aangtest blad en wat van de kleefstof (in een zakje) naar een tuincentrum. Zij kunnen je advies geven wat te doen. Ik kan nl hiervandaan niet zien wat er aan de hand is, dus is het moeilijk echt goed te beoordelen.

groetjes Lautof (infoteur)

Jw, 14-02-2011
Hallo, 5 weken geleden een pachira aquatica in huis gehaald. Echter ontdekte ik vandaag kleine slakken op de bodem, en op de takken. Ik neem aan dat het niet goed is? En wat kan ik doen om ervanaf te komen? Dank alvast :) Reactie infoteur, 15-02-2011
Beste JW,

Op zich kunnen slakken geen kwaad, mits ze natuurlijk niet van de plant eten. Ze hebben waarschijnlijk in de aarde gezeten in een ei. Wat je nu het beste kunt doen is de aarde verversen en zo veel mogelijk slakjes verwijderen met de hand. je kan ook eventueel wat slakkenkorrels (die je normaal gebruikt voor buiten) op de de aarde leggen. Let hierbij wel op de eventuele huisdieren. Alhoewel dit volgens mij geen kwaad kan voor huisdieren.

Succes er mee!

mvg Lautof (infoteur)

Lma Lieve, 31-08-2010
Wij hebben een grote jucca met twee stammen, vraag kun of mag je deze splitsen? Zodat je ze in twee potten kunt zetten. Reactie infoteur, 31-08-2010
Beste LMA Lieve,

Je zou even moeten kijken hoe de wortels aan de plant zit. Meestal zijn het 2 verschillende stammen die in 1 pot zijn gezet, dus dan is het geen probleem. Als het echt 2 stammen aan een kluit zitten, kan je ze proberen te splitsen. Zorg er dan wel voor dat er aan iedere stam flink wat wortels blijft zitten.

Hou er rekening mee, als je ze splitst, dat er kans is dat een of beide yucca's het toch niet zal overleven. Door ze te splitsen, beschadig je ze toch.

M.v.g. Lautof (infoteur)

Ries, 09-05-2010
Vraag: als je een draald palm hebt hoeveel water geef je die plant? Want mijn plant krijgt nieuwe bladen maar die stelen worden een beetje wit, net of hij staat te verkalken. Reactie infoteur, 09-05-2010
Beste Ries,
Volgens mij is dat wit een beschermlaagje van de jonge stelen. Anders zou ik het eerlijk gezegd niet weten. Zolang je palm er goed uit ziet, niet ziek is of dood gaat zou ik me niet te veel zorgen maken. Tja, qua water. Palmen kunnen een hele tijd zonder. Palmen leven niet voor niets in Spanje, etc. 1x in de week een flinke scheut is voldoende en vergeet de plantenvoeding niet.

Groetjes Lautof (infoteur)

Hannah, 13-04-2010
Mijn Pachira verliest blad. Wat moet ik doen, hij is al 1.50 hoog en ik wil hemgraag zomooi houden als hij nu is.
Wie heeft er een tip voormij? Reactie infoteur, 13-04-2010
Beste Hannah,

Controleer eerst even of je de plant niet te nat houdt. Een pachira kan daar namelijk slecht tegen. Ook het gebrek aan plantenvoeding of een te kleine pot kan een oorzaak zijn van bladverlies.

Succes met je pachira,

Lautof (infoteur)

Brigitte, 11-09-2009
Mijn collega heeft een pachira aquatica. Hij heeft het al ruim een jaar goed gedaan en nu woden de bladeren geel en vlekkerig en hangen er heel veel kleverige druppeltjes aan. Wat is er aan de hand en wat kunnen we er tegen doen. Mijn collega is nu op vakantie en ik zou het lullig vinden als de plant dood is als hij terug komt. Help. Reactie infoteur, 11-09-2009
Hallo Brigitte,
Mijn eerste ingeving is luis. Luizen kunnen namelijk een gelig kleverig oedje afscheiden. En prikken de plant aan om de sappen te drinken, daardoor ontstaan gele plekken in het blad. Maar om er zeker van te zijn kun je het beste met zo een aangetast blad naar een plantenspeciaalzaak of tuincentrum gaan. Ik kan hier vandaan het blad niet bekijken.

Succes, Laurian

Maja, 17-03-2009
Bedankt voor je reactie! Hoe vaak zou ik hem dan precies in de Lente water moeten geven? Ook 1x per maand een flinke scheut? Ik heb wel ergens gelezen dat je hem in het groeiseizoen (vanaf maart) veel water moet geven. Is 1x per maand dan genoeg? En kan ik hem in de groeiperiode ook het beste 1x per week besproeien? Reactie infoteur, 18-03-2009
Hallo Maja, In de lente kan je bijvoorbeeld een keer in de 2 a 3 wken water geven. In de zomer 1 x per week. Let er op dat je echt niet te veel geeft, want ze kunnen er echt niet tegen om de hele tijd natte wortels te hebben.De beste regel is eigenlijk water geven en wachten tot de grond weer helemaal droog is, maar ja onder in de pot is dat moeilijk te zien! Wekels sproeien in de zomer is prima.En mocht het in de zomer buiten niet te hard waaien, dan kan je je plant ook even lekker buiten zetten en even een lekkere douche met de tuinslang geven, let wel op de zon.

succes

Maja, 17-03-2009
Hallo Lautof, Moet je Pachira in de lente net zo verzorgen wat betreft water geven/besproeien als in de zomer? Of moet je hem net zo vaak watergeven/ besproeien als in de winter? Reactie infoteur, 17-03-2009
Hallo Maja,
Nee, een Pachira heeft in de zomer wel wat meer water nodig als andere jaargetijden, maar dat geld eigenlijk voor alle planten. In de zomer (vooral op warme dagen) word er namelijk veel meer water verdampt als in andere jaargetijden. Let wel op als je je plant besproeid met water dat er niet te veel zon op staat. De pachira wat regelmatiger sproeien in de zomer vind de plant zeker wel fijn. In de winter moet je het water geven toch tot het minimum beperken. In de winter zijn alle planten namelijk in rust toestamd en gebruiken ze alleen wat water om te overleven en niet om te groeien.

Groetjes, Lautof

Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 27-08-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.