Bromelia: een gemakkelijke, vrolijke, kleurige kamerplant

Bromelia: een gemakkelijke, vrolijke, kleurige kamerplant De Bromelia is een subtropische plant die je tegen kunt komen in de natuur, met name in Zuid- en Midden-Amerika. De Ananas behoort ook tot de Bromelia's. In de achttiende eeuw werd de schoonheid van de Bromelia ontdekt door handelsreizigers uit België en meegenomen naar Europa. De Bromelia brengt kleur in de huiskamer en je kunt de plant het hele jaar door aanschaffen bij tuincentra. Hoe verzorg je een Bromelia?

Inhoud artikel


Bromelia

De Bromelia is een zusje van de ananas en komt dan ook oorspronkelijk uit de tropen. Ze doet het in onze huiskamer echter ook goed. Het is een overlever en zeker geen kasplantje. In het wild zijn er soorten Bromelia's die aan bomen groeien, zonder dat er aarde bij betrokken is. Het zijn geen parasitaire planten, ze onttrekken geen voedsel aan de boom. Met hun wortels en bladeren halen ze vocht en voeding uit de lucht. Ook uitwerpselen van vogels wordt als voeding gebruikt als deze in de kelk vallen. De Bromelia dient als schuilplaats voor pijlgifkikkers. Voor hun legsels kiezen ze bijvoorbeeld voor een blad. Na enkele weken worden de larfjes naar een koker gebracht (waar altijd water in staat). Sommige soorten pijlgifkikkers krijgen een voedseleitje van de 'ouders', of de larven voeden zich met bladafval. De larven worden aan hun lot overgelaten om op te groeien tot kikker.

Er zijn ongeveer achtentwintighonderd soorten Bromelia's in het wild en daarnaast zijn er nog circa tweehonderdvijftig soorten bijgekomen door veredeling.

Twee groepen Bromelia's

Terrestrisch groeiende planten

  • Voorbeelden: Hechtia, Puya, Dyckia, Ananas.
  • Deze planten groeien op de grond, vaak in zware, steenachtige bodem. Deze terrestrisch groeiende planten worden bijna niet gekweekt.

Epifytisch groeiende planten

  • Voorbeelden: Aechmea, Tillandsia, Neoregelia, Vriesea.
  • Deze planten groeien van nature op bomen, vooral in de oksels van takken. Ze onttrekken geen voedsel aan de boom.

Bromelia Guzmania / Bron: Foto infoteurBromelia Guzmania / Bron: Foto infoteur

Verzorging Bromelia

De Bromelia staat graag op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. Een Bromelia met dikke bladeren houdt van een droge omgeving, heeft een Bromelia dunne bladeren zet de plant dan wat vochtig.

De kelk van de plant kan goed water opnemen door haartjes en kleine schubben. Geef de plant daarom water in het hart van de plant, ook wel koker genoemd. In de koker mag constant water staan. Geef de plant een keer per maand plantenvoeding in het water.

Kenmerken van enkele soorten Bromelia's

Een Bromelia bloeit eenmalig en gemiddeld drie tot zes maanden. Er zijn verschillende soorten Bromelia's die variëren in uiterlijk. Sommige hebben puntige bladeren, andere zaagvormige.

Aechmea

De Achmea kun je tegenkomen in wit, rood, rood-oranje, paars. Aechmea betekent lanspunt en die vorm zie je terug in de bladeren;
Soms heeft de Aechmea zaadbessen die verkleuren. Geef de plant een paar keer per week water in de kelk.

Ananas

Deze ananas is niet geteeld voor consumptie. Deze soort Bromelia is een siergewas. De vruchten zijn een stuk kleiner dan de echte ananas, het gaat om een soort mini ananas die in de Bromelia groeit. De kleur is wat donkerder dan de 'gewone' ananas.

Billbergia

De Billbergia is genoemd naar een advocaat uit Zweden met de naam Billberg. Hij was een liefhebber van planten en heeft er ook veel over geschreven. De bladeren van de Billbergia zijn lang en groen. Ze kunnen gevlekt, bont, gestreept of egaal groen zijn, dit hangt af van het soort. De bloemen ogen indrukwekkend en hebben een korte bloeitijd.

Crypthantus

De Crypanthus groeit op aarde en niet in bomen (terrestrisch). De naam komt van het Griekse woord: verborgen bloemen.

Guzmania

De Guzamania kun je aanschaffen in heel veel kleuren. Van wit tot rood, geel, paars. De Guzmania heeft royale bloemen. De uitbundige uitstraling komt voort uit het gebied waar ze vandaan komen: de Caribiën.

Neoregelia

De Neoregelia kun je aanschaffen in het paars, roze, oranje en rood, soms met witte stipjes op de bladeren. Opvallend is dat de plant geen echte bloemen heeft, het gaat om hartbladeren die langzaam verkleuren.

Tillandsia

Binnen de familie van de Tillandsia heb je wel zevenhonderd soorten. Wat betreft de kleuren: rood, roze, oranje in allerlei tinten. In het wild vind je Tillandsia's die in bomen groeien, maar ook Tillandsia's die op de grond groeien. Je vindt ze in regenwouden en woestijnen.

Zelf een Bromelia kweken

Het is erg leuk om zelf zo'n kleurige kamerplant te kweken. Je vindt de stekken bij de Bromelia na de bloei aan de basis van de plant. De stekken moet je laten groeien tot ongeveer de helft van de moederplant. Twee weken water in de kelk geven en daarna de stek voorzichtig loshalen, bij voorkeur met de wortel er nog aan. De stek zet je in een pot en na circa een jaar is de plant rijp om te bloeien. Tip: om de bloei te stimuleren kun je de plant inpakken in een plastic zak die goed sluit, met daarin een rijpe appel. De zak sluiten en drie tot vier dagen laten zo laten staan (daarna de zak en appel verwijderen). De appel geeft een gas af, dat de plant aanzet tot bloeien. Na een paar maanden zie je in het hart van de Bromelia een bloemknop.

Kan een Bromelia buiten staan?

De Bromelia mag naar buiten, maar doe het niet voor half mei. Dek ze eventueel de eerste tijd af in de nachtelijke uren. Plaats de plant in de schaduw, niet in de volle zon. Voor buiten zijn zeer geschikt: Aechmea, Neoregelia, Tillandsia, Billbergia en Ananas.

Ziektes die je tegen kunt komen bij de Bromelia

De Bromelia heeft gelukkig weinig last van ziekten en plagen, maar de onderstaande problemen kun je tegenkomen:
  • Ananasmijt: behoort tot de weekhuidmijten.
  • Californische trips: klein insect dat sap uit de bladeren van planten zuigt.
  • Diaspis bromeliae: schildluis.
  • Exserohilum: aantasting door een schimmel, bij hoge vochtigheid van de lucht of als de planten al langere tijd nat zijn.
  • Koudeschade Guzmania: laat zich vaak zien als een witte band op blad of een verkleuring van de schutbladen. Het kan komen omdat er te koud water wordt gebruikt om te begieten, maar het kan ook komen door contact van de plant met te koude lucht tijdens het vervoer.
  • Spintmijt: een spinachtige.
  • Stromijt.
  • Tomatenbronsvlekkenvirus: vlekken op de bladeren, vergeling.
  • Parthenotrips: klein insect met vleugels die wit zijn van kleur met een zwart bandje.
© 2014 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ananasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasAnanasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasDe ananasplant of de bromelia is een mooie kamerplant die in steeds meer huiskamers verschijnt. De plant ruikt heerlijk…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Bromelia's: vakantiegevoel in uw huiskamerBromelia's zijn schitterende kamerplanten die met hun vrolijke kleuren het hele jaar door de zon in huis halen! Maak een…
Makkelijke kamerplantenMooie groene planten op de vensterbank in een hoge decoratieve vaas? Een grote pot vol met frisse groene plantjes in de…

De taal der rozen: kleur en aantal hebben een betekenisDe taal der rozen: kleur en aantal hebben een betekenisRozen, de bloem bij uitstek om te geven als cadeau. Voor Valentijn natuurlijk, maar ook voor een verjaardag, voor kerst,…
De winterakoniet, een vroege voorjaarsbloeierDe winterakoniet, een vroege voorjaarsbloeierEind van de winterperiode kan de winterakoniet al bloeien. De gele bloemen laten zich vaak eerder zien dan sneeuwklokjes…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Foto infoteur
  • Modern Kamerplanten Boek
  • http://bromelia.info/nl/ (geraadpleegd op 12 juli 2020)
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.