Bromelia's: vakantiegevoel in uw huiskamer

Bromelia's zijn schitterende kamerplanten die met hun vrolijke kleuren het hele jaar door de zon in huis halen! Maak een arrangement met enkele contrasterende kleuren en je voelt je meteen alsof je op een of andere tropische vakantiebestemming bent! Deze pareltjes van kleur en vorm fleuren zelfs de donkerste winterdagen op!

Algemene info

Er bestaan meer dan 1000 soorten bromelia's! De meesten komen voor in Zuid en Midden Amerika en enkele soort vind je in West- Afrika. Het zijn allemaal tropische planten die houden van warmte en vocht. Sinds de 18e eeuw worden ze als kamerplanten in Europa gekweekt en geliefd!

Verzorging

Hoewel ze er tropisch uitzien zijn ze helemaal niet moeilijk om te verzorgen!

  • Je geeft ze best een lichte plaats maar vermijd direct zonlicht! Zeker in de zomer oppassen voor verschroeiende middagzon!
  • Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar zeker ook niet te nat is! Bromelia's houden ook van een hoge luchtvochtigheid, dus benevel ze regelmatig met een plantenspuit.
  • Een makkelijke manier om te zorgen dat de luchtvochtigheid steeds optimaal blijft is de plant in een schotel zetten op een laagje hydrokorrels. Zet de korrels net niet onder water, op die manier verdampt het water maar staan ze niet met hun voeten in het nat...

Soorten

Er zijn vrijwel oneindig veel soorten en cultivars, waarvan een groot deel makkelijk in tuincentra of bloemenzaken te vinden zijn.

Aechmea

Deze prachtige bromelia is er in een groot assortiment en vele kleuren wit, rood, rood-oranje en paars. Er zijn zelfs aechmea's die verkleurende zaadbessen hebben! Als je naar de bladeren kijkt, snap je meteen waarom hij aechmea heet. Dat betekent in het Grieks lanspunt.

Tillandsia

Binnen deze familie heb je maar liefst 700 soorten! De bloemen heb je in verschillende tinten roze, oranje en rood. Er zijn tillandsia’s die op de grond groeien (terrestisch) of in een boom (epifytisch). Ze hebben een groot leefgebied: van het zuiden van de Verenigde Staten tot in het noorden van Argentinië, in regenwouden en in woestijnen. Daardoor is hij ook een van de makkelijkste om als kamerplant te houden!

Crypthantus

Een van de weinige bromeliasoorten die op de aarde groeien en niet, zoals de meesten, in bomen. In het Grieks betekent crypthantus: verborgen bloemen. Deze soort bloeit niet, maar is altijd heel decoratief door de kleur en tekening van de bladeren!

Guzmania

Welke kleur wil je? Geel, rood, geel-rood of rood-geel? Wit, geel, roze, rood, paars, roze-wit of paars-rood? Je ziet het al: deze soort heeft enorm veel kleuren en schakeringen. Deze vrolijk kleurende planten met grote bloemen of fijne vertakkingen zijn minstens even uitbundig als een zekere 'Kapitein Jack Sparrow' die de wateren rond hun land van herkomst onveilig maakt!
© 2009 - 2020 Stekelbees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bromelia: een gemakkelijke, vrolijke, kleurige kamerplantBromelia: een gemakkelijke, vrolijke, kleurige kamerplantDe Bromelia is een subtropische plant die je tegen kunt komen in de natuur, met name in Zuid- en Midden-Amerika. De Anan…
De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?De beste kamerplanten kopen: welke sierplant aanschaffen?Kamerplanten of sierplanten in huis zijn een echte must. De mooie planten creëren een rustieke sfeer en kunnen bijdragen…
Ananasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasAnanasplant: verzorgen en stekken van de bromelia sierananasDe ananasplant of de bromelia is een mooie kamerplant die in steeds meer huiskamers verschijnt. De plant ruikt heerlijk…
Verschillende kamerplantenEen kamerplant geeft altijd een beetje extra sfeer. Er zijn verschillende kamerplanten. De ene is bedoeld voor een korte…

Kardinaalsmuts, ook een plantKardinaalsmuts, ook een plantDe kardinaalsmuts is een slanke Europese struik met voorkeur voor bossen en dichte bosjes op kalksteen, hij heeft takken…
Eucalyptus – de koortsboomDe oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals noemen de Eucalyptusboom altijd de koortsboom. Zij gebruiken d…
Bronnen en referenties
  • www.bromelia.nl folders van kwekers verzameld op beurzen

Reageer op het artikel "Bromelia's: vakantiegevoel in uw huiskamer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Stekelbees
Gepubliceerd: 05-11-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!