Venus vliegenval handleiding: verzorging en meer

Venus vliegenval handleiding: verzorging en meer De meeste planten halen hun voedsel uit de grond maar er bestaan ook vleesetende ofwel carnivore planten. De venus vliegenvanger of venusvliegenval behoort tot die groep. Met zijn aantrekkelijke geur van nectar, twee harde bladen, scherpe tanden en trilhaartjes is hij de perfecte val voor nietsvermoedende insecten. De venus vliegenval heeft graag de warme zon maar hij kan ook tegen een zachte winter. De verzorging is niet zoals bij een gewone plant, je hebt eerst wat kennis nodig voor je eraan kan beginnen.

Oorsprong van de venus vliegenval

De venus vliegenval of venusvliegenvanger groeide oorspronkelijk in de Verenigde Staten waar de bodems stikstofarm zijn. In 1768 bracht John Ellis voor het eerst zaden mee naar Engeland. Nu zijn de plantjes niet moeilijk te vinden, je kan even langs gaan bij een tuincentrum en er eentje vragen.

De val

De naam verraadt al een beetje hoe het werkt, je plant zal vliegen vangen. De val bestaat uit twee harde blaadjes met aan de bovenkant scherpe tanden. Aan de binnenkant van elk blad zitten drie haartjes, als een vlieg één van de haartjes binnen 20 seconden twee keer aanraakt of twee haartjes tegelijk dan klappen de bladeren toe. De vlieg zit dan vast, hij probeert te ontsnappen waardoor de plant nog meer gestimuleerd wordt en zich volledig gaat sluiten. Nu produceert de plant een sap waarmee hij de nuttige stoffen uit de vlieg haalt. Na ongeveer een week gaan de bladeren weer open en blijft er een uitgedroogde vlieg over. De vlieg kan je laten wegspoelen door kleine drupperltjes water in de blaadjes te doen. De val kan ongeveer acht keer worden gebruikt daarna sterven de bladeren af.

Verzorging van de venus vliegenval

Aarde

De grond van je plantje moet voedselarm zijn, de beste grond die je dan kan gebruiken is turf of een mengsel van turf en zand. Bemesting is overbodig, integendeel het is juist slecht voor de venusvliegenvanger.

Water

De venus vliegenval leeft in moerassen dus zorg dat je plant altijd vochtig genoeg is, plaats ook een schoteltje gevuld met water onder de pot zodat de lucht vochtig blijft. Geef nooit kraanwater maar gebruik regenwater of gedestilleerd water, de wortels van de plant kunnen doodgaan van kraanwater door de grote hoeveelheid kalk en het teveel aan zouten.

Winterslaap

Plaats de venus vliegenval op een zonninge plaats, zo kleurt de binnenkant van de blaadjes mooi rood waarmee insecten worden aangetrokken. Als de winter is aangebroken, plaats je plantje dan in een koele kamer, bijvoorbeeld in de garage. Hij heeft een rustperiode nodig, delen van de plant gaan afsterven en onder de grond nieuwe kleine vliegenvallen maken. Verwijder rotte bladeren om schimmels te voorkomen. Als de winter voorbij is, verplant je venus vliegenval dan in een nieuwe pot met turf. Het kan even wachten zijn op de nieuwe plantjes.

Voeding

De venus vliegenval vangt zelf zijn voedsel maar als je ziet dat je plant geen insecten vangt, kan je zelf insecten vangen en dan op de plant zetten. Let er wel op dat de insecten nog moeten leven. Wees wel voorzichtig, het kost heel veel energie voor de plant om insecten te vangen en te verteren dus ga niet zomaar je vinger tussen de blaadjes steken. Een venus vliegenval kan alle insecten eten, zorg wel dat ze niet te groot zijn anders gaan de blaadjes kapot en als je te kleine insecten geeft dan kunnen die ontsnappen. Geef ook geen stukjes vlees want dat gaat rotten en behoorlijk stinken.

Kweken

Verpotten

Tijdens de rustperiode zal de venus vliegenval onder de grond nieuwe plantjes maken. Als je bezig bent met het verplanten, neem dan een paar van de nieuwe scheutjes weg en plant die in een andere pot.

Stekken

Neem een blad van de plant en snij het blad zo dicht mogelijk bij de wortel af. Leg het blad in een andere pot met turf en strooi er 1 cm turf overheen. Geef genoeg water en trek een plastiek zak over de pot zodat de lucht vochtig blijft. Na ongeveer een maand zullen er nieuwe plantjes groeien.

Zaad winnen

In de zomer gaat er een bloem groeien bij je venus vliegenval. Snij deze bloem af als je niet van plan bent om te kweken zodat je plant geen energie verspilt aan de bloem. Als je wel gaat kweken dan moet het stuifmeel van een andere bloem op de stamper terecht komen, dit doen de bijen maar aangezien er allemaal vallen rond de bloem staan gaat dit niet lukken. Daarom moet je twee bloemen tegen elkaar wrijven ofwel ga je met een penseel het stuifmeel overbrengen. Na ongeveer een maand zullen er zaadjes gevormd worden die je dan onmiddellijk kan planten. Een venus vliegenval doet er ongeveer 2 jaar over om volledig te groeien.
© 2013 - 2024 Compass, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De venusvliegenvanger - Dionaea muscipulaDe venusvliegenvanger - Dionaea muscipulaVleesetende planten zijn erg populair, vooral de venusvliegenval (ook wel venusvliegenvanger genaamd) siert veel kamers.…
Welke planten zijn het meest geschikt voor op een balkon?Welke planten zijn het meest geschikt voor op een balkon?Op een balkon is het vaak lastig om plantjes te houden, zeker planten die groter groeien zijn lastig. De wortels van de…
Hydrocultuurplanten verzorgen, of kwekenHydrocultuurplanten verzorgen, of kwekenHydrocultuurplanten worden gekweekt onder specifieke omstandigheden. Veel planten en kamerplanten worden tegenwoordig me…
Kruiden kweken in pottenOm kruiden te kweken heb je geen grote moestuin nodig. Vele kruiden kan je ook kweken in potten op je balkon of terras,…

Wat is fotosynthese?Wat is fotosynthese?Planten zijn in staat om zichzelf te voorzien van energie. Dit is in tegenstelling tot dieren die energie opdoen uit org…
Wolfsmelk, giftig en geheimzinnigWolfsmelk is een verzamelnaam voor alle Euphorbiaceae. Ze bevatten alle, zonder uitzondering, melksap dat wit melkachtig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MonikaP, Pixabay
  • http://vleesetendeplant.be/
  • http://www.vleesetendeplanten.be/
  • http://carnivora.nl.web1.web.cyso.net/wiki/index.php/Dionaea_muscipula
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Venusvliegenvanger
Reacties

Judith Heida, 11-08-2019
Ik heb een paar extreem zwarte stukken toen ik de dionaea kocht. Hoe moet ik die verwijderen? Als alleen de kop zwart is, moet ik alleen de mond verwijderen of de hele steel? Reactie infoteur, 12-08-2019
Je mag onmiddellijk de volledige steel afknippen. Zolang er genoeg andere groene blaadjes zijn, is je plant gezond.

Mats Nederkoorn, 07-08-2019
Hoi
Ik heb in augustus een Venus vliegen val gekocht. Maakt het uit wanneer ik de plant plant? Reactie infoteur, 12-08-2019
Dit doe je best zo snel mogelijk. In november neemt de venus vliegenval een winterslaap en zullen de bladeren zwart worden en afsterven. Na de winter zullen dan opnieuw plantjes verschijnen.

Lydia, 05-02-2018
Hoi
Ik heb een bakje met zaadjes van de Venus vliegenval en potgrond gekregen. Nu is mijn vraag, hoe Groot moet de pot zijn waar ik ze in moet doen? En kan ik ze gedestilleerd water geven uit een fles of moet het echt regenwater zijn?

Met vriendelijke groet Lydia van Gammeren Reactie infoteur, 08-06-2019
Dag Lydia,

Een potje met een diameter van 10 cm is voldoende om je venus vliegenvanger in te planten.
Gedestilleerd water uit een fles is prima!

Wim Faasse, 07-04-2016
Ik heb een prachtige Dionaea muscipula plant van af nov, (15)in winterrust gegaan de hierna dode bladeren voorzichtig verwijderd, nu zijn voor een groot deel zwart geworden maar niet allemaal enkele kleine worden niet bruin de wortels aan de onderkant van het potje verwijderd maar hoe nu verder de plant krijgt 5 uitlopers die bijna in de bloei komen en hoeveel moet de binnen pot groter zijn als de pot waar hij in overwintert is.

In afwachting W.D.Fasse Reactie infoteur, 08-06-2019
Dag Wim,

Wanneer de pot te klein wordt voor de nieuwe scheutjes kan je er enkele wegnemen of verpotten.
Je kan natuurlijk ook gewoon de venus vliegenval in een grotere pot overbrengen.

Compass (1 artikelen)
Laatste update: 08-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Bloemen en planten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.