De waarheid over spinnen
'Na een poosje werd toen even dit berichtje doorgegeven: binnen werd een moord gepleegd Sebastiaan is opgeveegd.' (Annie M.G. Schmidt uit ZIEZO) Dit is vaak het lot van vele spinnen, omdat deze dieren vaak angst inboezemen bij mensen. Dit is immers volkomen onterecht want spinnen zorgen ervoor dat het aantal insecten binnen de perken blijft. Zo zouden onze huizen zonder spinnen veel meer insecten huisvesten.
Algemeen:
In de hele wereld zouden er naar schatting tussen de 50000 en de 70000 soorten spinnen leven. In België bevinden er zich 520 soorten en in Nederland ongeveer 700. Wanneer wij het aantal spinnen per vierkante meter weiland bekijken komen we uit bij een aantal van 130. Als we deze oppervlakte nu vergroten, dan wil dit zeggen dat op een oppervlakte van één hectare ruwweg 1,3 miljoen spinnen te vinden zijn. Wanneer we de hoeveelheid voedsel van deze 1,3 miljoen spinnen per jaar per hectare onder de loep nemen komen we uit op een totaal van 47 ton aan insecten. Dit geeft dus een duidelijk beeld over hoe nuttig de spinnen wel zijn.
Nochtans zijn veel mensen van mening dat een spin een nutteloos en lelijk dier is. Ook is de spin vaak een bron van angst, deze angst voor spinnen noemt men araneofobie. In landen zoals Nederland en België is er helemaal geen reden om bang te zijn voor deze wezens, omdat in deze streken enkel kleine en ongevaarlijke spinnen voorkomen. Ook moet men beseffen dat er in een elke woning tussen de 1000 en de 2000 spinnen leven. De meeste hievan zijn niet zichtbaar omdat ze verscholen zitten in allerlei scheuren en groeven van het gebouw. Het is bovendien zo dat spinnen die in huizen leven vaak zeer klein (<5mm) zijn en dus practisch onzichtbaar rondom ons leven.
Kenmerken van spinnen:
1) De zintuigen:
De meeste spinnen bezitten acht ogen, maar er zijn ook soorten die slecht zes ogen hebben en in sommige gevallen zelfs geen ogen bezitten. De ogen van een spin zijn enkelvoudig en bestaan uit een lens, een glasachtig lichaam en een netvlies. Het zicht van spinnen kan net zoals het aantal ogen sterk verschillen, zo zijn er spinnen die niet kunnen zien, spinnen die slecht kunnen zien en spinnen die kleuren kunnen onderscheiden. Spinnen bezitten geen oren zoals mensen, ze vangen geluid (onder de vorm van trillingen) op door middel van de duizende haartjes die zich op hun lichaam bevinden. Deze haartjes staan ook in voor het analyseren van smaken en geuren.
2) De voortplanting:
Bij spinnen is het mannetje vaak kleiner dan het vrouwtje. Gedurende de ontwikkeling naar een volwassen spin zal bij het mannetje in de tasterpoten een copulatieorgaan ontstaan. Deze geslachtsopening bevindt zich nzt zoals bij het wijfje op de onderzijde van het achterlijf. Een geslachtsrijp vouwtje zal een geurspoor achterlaten met de bedoeling een mannetje aan te trekken. Eens het mannetje het vrouwtje gevonden heeft kan het echte werk beginnen. Eerst zal het mannetje zijn web opbouwen, en dit vlak naast dat van het wijfje. Hierna zal het mannetje het web van het vrouwtje betreden en zal de paringsdans ingezet worden. "Herkent het vouwtje het mannetje niet, dan is de kans groot dat deze laatste opgegeten wordt. In het andere geval zal de bevruchting plaatsvinden en kan alles klaargemaakt worden om het broeden te starten.
3) Het lichaam:
Zoals reeds eerder besproken bezit een spin (meestal) acht ogen op haar kop. Daarnaast vindt men ook een paar kaakpoten met als doel de verlamming van de prooi. Wanneer het verlammingsmiddel in de prooi is ingespoten zal de spin door middel van haar speeksel de binnenkant van haar prooi vloeibaar/zacht maken. Op deze manier kan de spin haar prooi als het ware leegzuigen. In het algemeen kunnen we het lichaam van de spin opsplitsen in twee grote delen, namelijk het kopborststuk en het achterlijf. De bovenzijde van de spin noemt men de dorsale kant, de onderzijde de ventrale kant. De spin wordt voorzien van zuurstof door middel van vlezige adembuisjes (tracheeën), die inwendige organen rechtstreeks van zuurstof voorzien. D epoten van de spin, die verbonden zijn aan het kopborststuk, bestaan uit zeven segmenten met binnenin een vleesachtige spiersubstantie.
4) Plaats in het ecosysteem:
De meeste mensen vergissen zich wel eens door te zeggen dat een spin een insect is. Het belangerijkste kenmerk zit hem in het feit dat spinnen (meestal)acht poten hebben en insecten slechts zes. Spinnen behoren tot de groep van de geleedpotigen of Arthropoda.