Kattengedrag: alleen goed opgevoede kittens!
Ze ogen zo lief en knuffelen maar soms lijken ze al snel kleine verwende krengetjes. Ze gaan overal waar het niet mag, ze bijten en krabben je. Kortom een gebrek aan opvoeding! Waarom zou je een kitten moeten opvoeden? Het heeft toch al een moeder? Als dit uw reactie is adviseer ik u snel verder te lezen...
De kittens ‘opvoeden’ is nodig en het moet eigenlijk vanzelfsprekend zijn. U moet het leren kennismaken met alles wat in zijn wereldje belangrijk is en gaat worden. Denk hierbij aan mensen, andere dieren, bepaalde situaties en geluiden zoals radio en tv. Als het kitten hier niet mee om leert gaan zal deze later hiermee geconfronteerd worden en zich geen raad weten. Een kat kan dan onnodig in de stress raken. Zeker als deze als kitten nooit werd blootgesteld aan normale dagelijkse zaken bijvoorbeeld een stofzuiger.
De zin en onzin van het opvoeden
Kinderen opvoeden is de normaalste zaak van de wereld. Maar wist u dat 60 jaar geleden opvoeden helemaal niet zo gewoon was? Kinderen werden geboren, groeiden op, gaan naar school en getrouwd het huis uit. Beetje zwart-wit misschien maar wel degelijk waar! Zo hebben we al honderd jaar honden binnen onze gezinnen maar de gebruikelijke commando’s zoals ‘zit’ enzovoort en de aandacht voor het dier kwam eigenlijk pas de laatste twintig jaar op gang.
Liefst met dertien weken het huis uit
Katten zijn ook al lange tijd bij ons als huisdier, maar men ging ervan uit dat een kat niks te leren viel. Laat staan dat er nagedacht werd over (het helpen met het) opvoeden van de kittens. Goede fokkers doen het al jaren en merken in de praktijk wat een verschil is met een opgevoed kitten. Kittens van deze fokkers zijn daarom vaak stabieler dan de normale huis, tuin en keuken kat. Weinigen zullen er namelijk aan denken de kitten te leren wennen aan de stofzuiger, radio, deurbel etcetera. Ook gaan deze katten vaak net iets te vroeg bij de moeder vandaan: zo rond de 8 weken. Terwijl dan juist het ‘omgevingswenningsproces’ gaat straten. Deze periode wordt dan dus overschaduwd door de kennismaking met het nieuwe gezin en kan daarom extra stressvol zijn. Mede om die reden zijn veel raskattenfokkers verplicht (per ras kan dit verschillen) de kittens pas na dertien weken af te staan aan hun nieuwe eigenaar. Een ander voordeel is dat de kitten dan ook gedekt is met de vaccinaties voor de belangrijkste ziekten. Mocht u op zoek gaan naar een kitten en u bezoekt een catterie, of particulier bekijk dan kritisch waar de kittens opgroeien. Staan ze in de schuur of in een achteraf kamertje?
Liefst in de woonkamer
Beter kunt u kiezen voor een situatie waar de kittens in de woonkamer, dus in het leven wat u wellicht voor hem voor ogen had, geplaatst zijn en daar vrij rondlopen voordat u besluit de kitten mee te nemen. Als de kittens ergens vandaan gehaald worden en bij u op schoot worden gegeven in de woonkamer moet u zich eigenlijk al omdraaien en er niet aan beginnen, hoe lief de kitten ook. Maar het is ook het beste signaal naar de fokker, of particulier dat u een gesocialiseerde kitten zoekt. Past u wel op, sommige broodfokkers kunnen agressief worden door de kritiek, beter is gewoon weg te gaan. De goede fokkers hebben ook lieve kittens en dan weet u zeker dat ze goed werden opgevoed.
Zo worden de kitten vanaf twee weken ongeveer 40 minuten of langer per dag opgepakt en aangeraakt. Dit zou u als vraag aan de fokker kunnen stellen, hoe deze dit heeft aangepakt. Daarnaast heeft de kitten in die ‘extra’ binnen zijn eigen gezin al veel geleerd wat wel of niet mag en waar grenzen met bijvoorbeeld het spelen liggen. Dit leren ze tussen 8 en 12 weken.
Alles wat u verwacht van hem moet u de kitten aanleren
Of het nu gaat om mee in de auto rijden of op vakantie op de camping, alles moet u hem zo vroeg mogelijk en stap voor stap aanleren. Dat is wellicht voor dit artikel een te uitgebreid voorbeeld. Maar stel u heeft in huis twee honden, dan kunt u de fokker vragen om de kitten vast te laten wennen aan een hond. Dat geldt ook wanneer u besluit dat de nieuwe kat het enige huisdier in uw huis wordt (niet aan te bevelen) dan zal de kitten hier vast aan moeten wennen. Anders zal hij de anderen erg missen en zich eenzaam voelen.
Belangrijk bij het laten wennen, is dat dit stap voor stap moet gebeuren en dat u er alle tijd voor neemt. Nog belangrijker is waarschijnlijker het vertrouwen: dat moet de basis van het aanleren zijn en centraal staan in de relatie tussen de kat en de eigenaar.
Een kitten leert erg snel. Bijvoorbeeld waar het eten staat en hoe hij u moet verleiden voor een spelletje. Maar bij die spelletjes wordt u soms gekrabt en heeft u een flinke schram. U denkt dan vast dat dit er allemaal bij hoort, het is immers een kat. Bedenk dan dat hij van zijn soortgenoot een flinke klap terug had gekregn, die had dezelfde schram nooit geaccepteerd. Uiteraard moet u nu niet de kat slaan maar een kat van 8 weken heeft dit allemaal nog niet geleerd en die taak zult u dan toch moeten vervullen.
© 2008 - 2024 Hoptunaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Kattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Een kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Nieuw kitten in huisAls je kattenliefhebber bent en je koopt op krijgt een of meerdere kittens dan moeten er wel wat ‘aanpassingen’ in huis…
Werking en functie van enzymenBij lage temperaturen, zoals de lichaamstemperatuur, gaan chemische reacties (te) traag. In je lichaam zorgen dan enzyme…
De zon, een bron van energieDe zon, zo gewoon en ongewoon. Zonder zon geen leven, met zon geen leven. Alles over het fenomeen waar niemand zonder ka…
Bronnen en referenties
- http://www.kattengedragstherapie.nl/index.htm