De zon, een bron van energie
De zon, zo gewoon en ongewoon. Zonder zon geen leven, met zon geen leven. Alles over het fenomeen waar niemand zonder kan, de zon.
Het is weer actueel, hoe warm wordt het en schijnt de zon intensief hoe gevaarlijk kan het zijn? Wat zijn “slechte” uren om de zon op te zoeken? Hoe kan je je beschermen tegen de zon?
Enkele feiten.
- De zon is een van de vele sterren, maar staat vele malen dichterbij als de sterren zoals wij ze kennen.
- Een ster is een gloeiende gasbol die licht uitstraalt. Licht wat gevormd is vanuit een kernreactie binnen in de gasbol. Enig moment is de energie eruit en “sterft” de ster. Dit gaat ook met de zon gebeuren. Men geeft nu aan dat we dan zo’n 5 miljard jaar verder zijn.
- De temperatuur van de zon is niet te bevatten, hetgeen voor ons zichtbaar is zo’n 6000 ℃, hoe verder je de zon in gaat hoe warmer het wordt (tot 16 miljoen ℃)
- De diameter van de zon is 1.391.980 km (ruim 100x de aarde).
- De zon staat 150 miljoen km van de aarde verwijderd. Door middel van een uitgebreide berekening kan gesteld worden dat als je 100 km per uur zou rijden je er 171 jaar over zou doen om bij de zon te komen.
- De zon draait om zijn as en doet daar ongeveer 1 maand over om rond te draaien.
Waar moet je voor opletten?
- Ogen - In de zon kijken bijvoorbeeld. De ultraviolette straling van de zon kan ook de cellen in je netvlies kapot maken. Kijk je er per ongeluk in dan zie je daarna wel eens even een zwarte vlek. Als je lang en vaak in de zon kijkt kan dit wel permanente schade voor je ogen opleveren.
De zonnebril met UV bescherming moet voldoende bescherming bieden, maar dit is geen 100% zekerheid. Een bril kan beschadigd zijn zonder dat je dit direct ziet (bijv. een verdwenen beschermlaag). De bescherming die je dan denkt te krijgen is er niet (meer).
Hoewel er wel enkele mogelijkheden zijn om direct in de zon te kunnen kijken zonder beschadigd netvlies op te lopen (bijv. een professionele lasbril) is het altijd beter direct zonlicht te vermijden.
- Huid – Alles over het ultraviolet licht en wat dit met de huid kan doet in artikel “De huid in de zon”
Waarom geen leven zonder zon?
Wetenschappers over de hele wereld houden zich er mee bezig, wanneer is het leven precies ontstaan, wat was het eerste leven etc. De combinatie van de aarde met water en het onlicht heeft er miljoenen jaren geleden geleid dat er leven is ontstaan. Uit experimenten in de vorm van het proberen na te bootsen van de situatie destijds zou gebleken zijn dat er een soort “ oersoep” is ontstaan. Dit leverde niet meteen leven op, maar na verloop van tijd wel eencellige diertjes. De vraag blijft of het 600 miljoen jaar geleden echt zo ontstaan is? De evolutietheorie van Darwin geeft meer uitleg.
Vanuit het geloof zou het allemaal anders zijn gegaan, zonder oordelend te reageren … daarom is het ook “geloof” en geen theorie. Hoe het ook gegaan is, de combinatie van aarde, water en zon maken dat de aarde is wat deze is met de mens, het dier en de plant. Niet met zekerheid wetende wat er zich allemaal nog in het heelal bevindt blijft de aarde in combinatie met een zon een uniek gegeven.
Als we er allemaal zorgvuldig mee omgaan gaan we nog lang plezier hebben van die zon.