Van Helsdeur tot Duivels Hoorn van Pieter de Vries
Pieter de Vries van Texel maakte een prachtig fotoboek over het Waddengebied van Helsdeur tot Duivels Hoorn van het westelijke deel naar het oostelijk deel van de Waddenzee. En dat is meteen ook de titel: Van Helsdeur tot Duivels Hoorn. De namen bestaan echt, het zijn locaties in het waddengebied. De Vries reisde door de Waddenzee en vloog over de Waddeneilanden en zette zijn mooiste foto’s in het boek. De meeste zijn geschoten vanuit grote hoogte.
Texelse fotograaf maakt Waddenboek
Fotograaf Pieter de Vries
Pieter de Vries is fotograaf van Texel. Hij wil het ultieme Waddenboek maken en komt daar met de uitgave van
Van Helsdeur tot Duivels Hoorn heel dicht bij. Hij is in 1950 in Den Helder geboren en woont en werkt zijn hele leven op het waddeneiland Texel. Zijn ouders woonden ook op Texel, maar voor de bevalling moest zijn moeder even naar het ziekenhuis. Vandaar dat er niet Texel maar Den Helder op zijn geboortebewijs staat. Hij specialiseerde zich in de luchtfotografie en Piet Standaard is min of meer zijn eigen piloot gevonden.
Fries van Texel
Hij is ‘van Texel’, het Noord-Hollandse eiland, maar
spreekt vloeiend Fries. Zijn moeder kwam uit Leeuwarden en zijn vader uit Warns. Thuis op Texel spraken de De Vriesen Fries met elkaar en toen Pietertje op de kleuterschool kwam moest hij het Nederlands nog leren. Toen hij groter werd bekwaamde hij zich in de fotografie en sindsdien kamt hij de Waddenzee uit op zoek naar de mooiste plekjes voor de mooiste foto’s. Hij krijgt zelfs tips van zeilers en bootjesvolk die hem vertellen waar iets bijzonders is te zien of waar een fantastisch plekje is dat zijn camera waard is.
Fotoboek van de Waddenzee Werelderfgoed
Het fotoboek
Van Helsdeur tot Duivels Hoorn is sinds 16 augustus 2014 te koop. De Texelaar gaf het in eigen beheer uit. Het bevat 24 van zijn mooiste luchtfoto’s van de laatste vijf jaar en allemaal zijn ze van het wad. Pieter de Vries gaf het uit ter ere van de vijfde verjaardag van de Waddenzee als Werelderfgoed. Bij de foto’s staan exacte coördinaten van de plek. De Vries geeft met zijn boek mee dat we trots moeten zijn op dit prachtige gebied dat bij onze achterdeur ligt. Geniet ervan, zegt hij, en wees er voorzichtig mee.
Veel te zien
De fotograaf vindt dat er veel te zien is in het waddengebied en vanuit de lucht al helemaal. Hij verbaast zich over de meest bizarre vormen, schaduwen en reflecties die hij ziet. Hij verwondert zich over de weerspiegeling van de wolken in het water. Het lijkt soms net of een zandbank in het water zweeft, zegt de cameraman over wat hij ziet als hij naast de piloot in het vliegtuigje zit. Hij hoort ook de verhalen die over de gefotografeerde objecten en landschappen gaan. Zoals over de ruïne van een Duitse vuurtoren die gewoon blijft staan en inmiddels een nestplaats voor aalscholvers is geworden. Hij weet ook dat er een renbaan in de Waddenzee ligt. De Duitsers hebben hem op het wad aangelegd. Eens in het jaar zijn daar harddraverijen waar duizenden mensen op afkomen.
Zandbanken in de wolken, vlakbij de veerdam van Holwerd /
Bron: Pieter de VriesDanseres/ Monster van Loch Ness en Engelsmanplaat /
Bron: Pieter de VriesStroomnaden met rechts Engelsmanplaat /
Bron: Pieter de Vries
Stroomnaden en monsters
Pieter de Vries plaatste foto’s van stroomnaden bij de
Engelsmanplaat, van monsters in het water en zandbanken in de wolken. Het is allemaal te zien in het waddengebied, dat zich uitstrekt over drie landen, bijna 60 eilanden heeft met 1 tot 21.000 inwoners, waar drie rivieren op uitkomen (de Weser, Elbe en Eems). Het gebied heeft twee marinebases, in Den Helder en in Wilhelmshaven. Er liggen drie wereldhavens aan de Waddenzee: Wilhemshaven, Bremerhaven en Hamburg. Er liggen meerdere kleine havens aan zoals Harlingen, Den Helder, Eemshaven, Delfzijl, Emden, Bremen, Cuxhaven en Esbjerg. Er zijn tientallen vissershavens waarvan sommige bij eb droogvallen. Er zijn vele veerhavens, er zijn dammen en enkele jachthavens. Sommige eilanden zijn per smalspoor te bereiken, bij eb via een weg of grindweg of vanuit de lucht. Er is toerisme, er zijn olie- en gasboringen, offshore, zoutwinning en er zijn windturbineparken. Tussen al dat kabaal zijn er vele verstilde plekken te vinden en mooie vormen en structuren te zien.
Van Helsdeur tot Duivels Hoorn
De titel van het boek benoemt twee plekken aan de Waddenzee.
Helsdeur is te vinden bij Den Helder en
Duivels Hoorn aan
de andere kant van het wad, in Denemarken. Duivels Hoorn vind je niet op de kaart. Het is het einde van de Waddenzee, bij het Horns Rev, een rif bij de meest westelijke punt van Denemarken, bij Huk. Het rif is er zo gevaarlijk dat de Nederlanders er op hun zeekaarten 'Duivels Hoorn' bij schreven. Het boek heeft een voorwoord in het Nederlands, Engels en Duits. Het is te bestellen via www.pieterdevriesfotografie.nl
Prijs: € 32,95 + verzendkosten.
International Fine Art Photography
Special Air Photo Services
Pieter de Vries
Telefoon: +31 (0)6 5316 5794 MOBILE
E-mail: info@pieterdevriesfotografie.nl
Website: www.pieterdevriesfotografie.nl
Lees verder