Een kitten opvoeden

Een kitten opvoeden Als je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten worden met zijn wereld en alles wat daarin voorkomen, zoals honden, vogels, katten, mensen, de stofzuiger en verkeer. Door je kitten goed op te voeden, wordt het een gezellig en sociaal huisdier. Goed opgevoede kittens zijn vaak stabieler.

Na dertien weken

Vaak worden kittens te vroeg weggehaald bij hun moeder. Soms al als ze jonger dan acht weken zijn. Dit is slecht, want rond deze tijd komen ze net in de socialisatiefase. Het is dan ook beter om een kitten pas mee naar zijn huis te nemen als deze rond de dertien weken is. Rond die tijd is het dier oud genoeg en kan het zonder zijn moeder. Een goede fokker geeft een kitten pas weer aan je mee als deze oud genoeg is. Ook kan je beter een kitten kopen die al gewend is aan een woonkamer. Dit is een gesocialiseerde kat, die niet bang is van geluiden en dagelijkse dingen, zoals de bel, telefoon en mensen. Goede fokkers plaatsen de moederpoes en haar nest dan ook altijd op een veilige en warme plek, zoals de woonkamer.

Regels consequent toepassen

Een kitten opvoeden is dus heel belangrijk. In de eerste twaalf weken wordt de kitten opgevoed door de moederpoes. Deze leert hem onder meer om zindelijk te worden. Toch zal je je nieuwe katje ook nog wat moeten leren, ook al is deze al zindelijk. Zo moet je deze bijvoorbeeld leren waar de kattenbak staat. Laat je kat de eerste dagen even aan je huis wennen, maar pas al snel wat regels toe en blijf hierin consequent. Een kitten leert over het algemeen vrij snel. Als het katje iets doet wat niet mag, dan moet je dit direct aangeven. Dat kan je doen door je kat met een plantenspuit nat te maken. Ook kan je de kat belonen met iets lekkers, als deze iets doet wat goed is. Je wilt natuurlijk niet dat je meubels kapot worden gekrauwd. Zorg daarom dan ook voor een krabpaal. Jonge katjes zijn erg speels en willen van alles pakken. Koop daarom ook wat speeltjes voor je huisdier.

Wennen

De eerste weken zal je kitten aan alles moeten wennen. Je moet hem dus stapje voor stapje laten wennen aan de nieuwe situatie. Het nut van het wennen is dat je kitten langzamerhand leert om te gaan met allerlei situaties. Je kitten moet eerst vertrouwen krijgen in personen of een situatie. Door je katje met geduld te laten wennen, voorkom je dat deze gestrest raakt. Met een beetje geduld, kun je je kitten aan heel veel situaties laten wennen. Door de opvoedingsfase consequent aan te pakken leer je het dier om goed om te gaan met bezoek, met de bel, met kinderen of met andere katten.

Naar buiten

In de eerste weken dat je je katje in huis hebt kan je deze beter niet mee naar buiten nemen. Eerst heeft het diertje tijd nodig om aan je huis te wennen en het eigen te maken. Als de kitten eenmaal gewend is, kan je deze meenemen naar buiten. Zo kan het buiten opnieuw op ontdekkingstocht. Dit kan je doen nadat je het diertje zo’n 3 tot 4 weken in huis hebt.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittensJe hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Kittens en onzindelijkheidKittens en onzindelijkheidJaarlijks worden er in Nederland miljoenen kittens geboren, van verschillende rassen met verschillende kleuren. Helaas z…
Kitten en kittenmelkKitten en kittenmelkNormaliter gaan kittens over van moedermelk naar heel voorzichtig bekend maken met vast voedsel, kattenbrokjes en uitein…
Kittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafKittens (jonge katjes), waar je op moet letten bij aanschafWie valt er nou niet voor zo een jong, klein en lief kitten! Voor je het weet heb je het aangeschaft. Niet zo slim dus.…

Mijn kat krijgt kittens, en nu?Mijn kat krijgt kittens, en nu?Als je kat zwanger is, dan wordt dit ook wel drachtig genoemd. Gemiddeld duurt de dracht bij een kat 63 dagen. Meestal b…
Een kat uit het asielEen kat uit het asielJaarlijks komen er zo’n 55.000 katten in de asiels terecht. Heel veel Nederlandse asiels zitten dan ook overvol met katt…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.