Alles wat je nog niet wist over Aujeszky

Alles wat je nog niet wist over Aujeszky Dat je je kat of hond beter geen rauw varkensvlees te eten kunt geven is bij de meeste huisdiereigenaren wel bekend. Dat dit is ter voorkoming van een besmetting met het dodelijke Aujeszky-virus zal echter niet iedereen weten. Maar hoe zit het dan met rauwe ham? En wat heeft Rabiës (hondsdolheid) met Aujeszky te maken? De ziekte van Aujeszky is een- zeer besmettelijke - virusziekte die voorkomt bij varkens(achtigen). De symptomen die bij deze dieren optreden na een infectie zijn sterk afhankelijk van de leeftijd van de varkens. Zo zullen geïnfecteerde biggen eigenlijk zonder uitzondering sterven aan de gevolgen van de ziekte, maar kan een infectie met hetzelfde virus bij volwassen dieren soms nauwelijks ziekteverschijnselen geven. Niet alleen varkens zijn gevoelig voor het virus, heel veel andere dieren zijn dat ook. Schapen en runderen, honden en katten, maar ook muizen en ratten kunnen geïnfecteerd raken. Bij deze dieren verloopt een infectie met Aujeszky eigenlijk altijd dodelijk! De ziekte is gelukkig ongevaarlijk voor de mens en ook paarden lijken niet gevoelig.

Pseudorabiës

Je huisdier, hond of kat, kan de ziekte krijgen door het eten van geïnfecteerd en niet (voldoende) verhit varkensvlees, varkensorganen of - in het geval van katten op de varkensboerderij - na het eten van een besmette muis of rat maar ook door direct contact met een besmet varken. Het virus is gevoelig voor verwarming en uitdroging. Het voeren van bijvoorbeeld rauwe ham aan je hond (of kat) kan dan ook geen kwaad, want - anders dan de naam doet vermoeden - is dit product niet echt rauw maar gedroogd en vaak ook nog gerookt. Ook (gerookte) varkensoren kan je over het algemeen zonder problemen aan je hond geven. Verschijnselen die wijzen op de ziekte van Aujeszky zijn afhankelijk van het verloop van de ziekte. Bij een snel verloop – een minderheid van de gevallen- kan opvallen dat het dier zwak en sloom is, de pupillen van de ogen kunnen ongelijk van grootte zijn en voortbewegen gaat moeilijk en weifelend. In sommige gevallen worden deze symptomen helemaal niet gezien, maar wordt het dier ‘plotseling’ dood gevonden. In een meerderheid van de gevallen verloopt de ziekte iets geleidelijker. Zeer specifieke symptomen van de ziekte zijn onder andere jeuk van de kop en hals. Deze jeuk is zo heftig dat het dier zichzelf behoorlijk kan verwonden in een poging ervan af te komen. Gedragsveranderingen en –bij katten- klagend mauwen zijn ook klassieke symptomen. De verschijnselen van deze ziekte kunnen - vooral bij konijnen - lijken op een besmetting met Rabiës, vandaar dat de ziekte van Aujeszky ook wel Pseudorabiës wordt genoemd. De incubatietijd - de tijd tussen de besmetting van je huisdier en de eerste symptomen - ligt tussen de twee en negen dagen. Een therapie is helaas niet voorhanden. De ziekte van Aujeszky eindigt bij honden en katten altijd binnen een paar dagen met de dood.

Nederland vrij

De ziekte van Aujeszky komt in grote delen van de wereld voor. Landen als Canada, Nieuw-Zeeland en diverse Europese landen zijn echter vrij van de ziekte. Ook de Verenigde Staten van Amerika is ziektevrij, althans bij de gedomesticeerde varkens. In de wilde zwijnen populatie komt de ziekte daar nog wel voor.

Nederland is al in de jaren 80 van de vorige eeuw begonnen met het uitroeien van de ziekte. Na een succesvolle bestrijding is in Nederland de ziekte daarom de laatste paar jaren niet meer voorgekomen. Helaas geldt dit niet voor alle landen in Europa. In een land als Spanje worden bijvoorbeeld nog geregeld ziektegevallen gezien. Voorzichtigheid met varkensvlees en varkensproducten blijft dus nog steeds geboden.

Uitroeiing Aujeszky in Nederland

Nederland heeft de officiële status 'vrij van Aujeszky' binnen de EU. Hiervoor heeft Nederland een lang traject afgelegd. Om de uitroeiing tot stand te brengen zijn er verschillende fasen doorlopen:
  • Verbod op het gebruik van conventionele vaccins (alleen nog markervaccin toegestaan).
  • Verplicht vaccinatieprogramma met een markervaccin voor alle varkensbedrijven.
  • Vrijwillig certificeringsprogramma voor bedrijven die vrij waren van de ziekte van Aujeszky.
  • Verplichte deelname aan het certificeringsprogramma.
  • Verplichte deelname aan een surveillanceprogramma voor alle bedrijven.
  • Geleidelijk omzetten van de vaccinatieplicht in een vaccinatieverbod.

Inmiddels geldt er in Nederland een vaccinatieverbod van varkens. Dit verbod geldt echter niet voor de hobbyboer. Houders van maximaal vier hobbyvarkens mogen zelf beslissen of ze hun varkens al dan niet laten vaccineren. Voorwaarde is wel dat het vlees van gevaccineerde dieren niet in het consumptiekanaal terecht mag komen.
© 2011 - 2024 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Markervaccin of DIVA-vaccin kan preventief ruimen voorkomenMarkervaccin of DIVA-vaccin kan preventief ruimen voorkomenEen markervaccin of DIVA-vaccin is een vaccin dat aan een dier kan worden toegediend en wat het vervolgens eenvoudig maa…
Voeding voor de hond: BARFVoeding voor de hond: BARFZoals algemeen bekend stamt onze tegenwoordige huishond af van de wolven. De wolven in de natuur leven van prooidieren e…
Is filet americain gezond?Is filet americain gezond?Filet americain is een product gemaakt van rauw gemalen rundvlees met een toegevoegde saus. Het is een bekend product in…
Voedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor hondenVoedingsmiddelen die schadelijk en giftig zijn voor hondenWij mensen eten allerlei verschillende producten die we soms graag willen delen met onze trouwe viervoeters. Helaas is d…

Spijsverteringsproblemen bij de katSpijsverteringsproblemen bij de katProblemen met de spijsvertering komt zeer veel voor bij de kat. Sommigen zijn minder schadelijk dan anderen en kunnen me…
Een kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!mijn kijk opEen kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!Een kuchje bij de hond is niet altijd zo onschuldig als het lijkt! Hoe ogenschijnlijke onschuldige symptomen kunnen wijz…
Bronnen en referenties
  • http://www.cvi.wur.nl/NL/onderzoek/dierziekten/Aujeszky/
  • http://www.levendehave.nl/kennisbank/varkens/aujeszky
  • Handboek Varkensziekten
Dierendokter (46 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.