Honden in de winter, niet altijd rozengeur en manenschijn!

Honden in de winter, niet altijd rozengeur en manenschijn! Winter. Alles ondergesneeuwd, dat is toch waar wij zo luidkeels over zingen en ieder jaar weer van dromen. Let it snow, I'm dreaming of a white Christmas, Winterwonderland... ieder jaar weer schallen deze toppers door de luidsprekers. Mooi en leuk al die sneeuw, maar denk ons eens aan uw trouwe viervoeter tijdens uw winterwandeling. Ook tijdens de eindejaarsfeesten mag hij gezellig meevieren. Maar ook hier moet u soms eventjes opletten: een hond is geen mens!

Wandelen in sneeuw en op ijs

Wandelen in de sneeuw met de hond

Honden zijn meestal gek op winterweer. In de sneeuw huppelen ze, happen brokken op en springen naar de neerdwarrelende vlokken. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan dit winterweer. Mensen vervullen hun plicht en strooien vaak zout op hun stoep om deze ijsvrij te maken. Maar dat vindt een hond helemaal niet leuk! Het zout prikt en doet pijn aan zijn pootjes. De hond kan er zelfs brandwonden van oplopen. Om te vermijden dat een hond ijs, sneeuw of zout tussen de kussentjes van zijn poten krijgt, en hij daarna dus kloven kan krijgen, kan je best zijn poten voor het naar buitengaan insmeren met vaseline of uierzalf. Zo zijn zijn poten prima beschermd en kan hij onbezorgd spelen en dartelen. Ook speciale hondensloefjes zijn prima om de poten van je huisdier te beschermen. Om je hond te wennen aan het dragen van hondenschoentjes, kan je eerst oefenen met babysokjes. Eens de hond dit aanlaat, kan je overstappen op de schoentjes. Is je hond toch buiten geweest zonder bescherming, vergeet zijn poten dan niet af te spoelen met lauw water wanneer hij terug binnenkomt. Opgepast, niet te warm water, anders kan je je hond verbranden. Na het pootje baden, droogwrijven met een handdoek. Zaaaalig!

Sneeuwhappen

Ook dat sneeuwhappen is eigenlijk niet alles. Sneeuw en ijs zijn koud. Honden kunnen daardoor stevige maag- en darmproblemen krijgen. Misselijkheid, overgeven, diarree en soms kunnen ze er zelfs een maagkanteling aan overhouden. Met een operatie tot gevolg. Komt die te laat, dan kan de hond zelfs sterven. Toch maar oppassen dus!

Honden die buiten zitten

Heb je een hond die altijd buiten zit, let dan extra op wanneer de temperaturen onder nul zakken. Een hond heeft wel een vacht, maar deze behoedt hem niet tegen extreme koude. Ook wanneer de vacht nat of vochtig wordt, koelt de hond sneller af en kan hij ziek worden. Haal de hond indien mogelijk binnen. Zet hem eventueel in de garage, in het tuinhuisje, in de kelder of in de schuur. Wil je de hond absoluut buiten laten, let er dan op dat er dekens, hooi en karton in het hok liggen, dat de hond genoeg eten heeft en dat zijn drinken niet bevriest. Pups, zieke en oude honden horen in de winter absoluut niet thuis in een hok buiten. Ze zijn te zwak en kunnen de koude niet aan, met onderkoeling en misschien zelfs de dood als gevolg.

Onderkoeling of hypothermie

Symptomen en behandeling onderkoeling

Wandel ook niet te lang met je hond door het winterwonderland. Je hond kan onderkoeld raken. Symptomen zijn extreem rillen, lusteloosheid, zwakke hartslag, ademhalingsmoeilijkheden, geen zin om te eten, slaperig zijn, in coma gaan en in het slechtste geval kan je hond er zelfs aan sterven. Help je hond bij de eerste symptomen door hem in een warme kamer te zetten, hem zachtjes droog te wrijven, en hem daarna een lauw bad te geven. Heb je niets bij de hand, neem dan je jas of je trui. Wrijf de hond zachtjes warm en rol hem daarna in een droog kledingstuk. Gebruik zeker nooit een haardroger, elektrisch deken of warmwaterkruik om je hond op te warmen. Deze kunnen brandwonden veroorzaken! Laat je hond tot slot ook nog een oplossing drinken van warm water met suiker of honing. Een beetje honing op het tandvlees wrijven geeft de hond ook terug energie. Ga daarna naar de dierenarts voor verdere opvolging.

Bevriezing

Let ook op voor pootjes die kunnen bevriezen, bijvoorbeeld wanneer je te lang op het ijs verblijft met je hond. Ook andere plaatsen kunnen bevriezen, zeker bij honden met kort haar. Ook plaatsen waar er weinig haar aanwezig is, zijn erg gevoelig voor kou. De huid wordt op deze plaatsen bleek, grijs of blauw. Later slaat de huid rood uit en wordt ze schilferig of rimpelig. Je hond heeft pijn aan zijn oren, staart of poten. Ook hier is de boodschap: opwarmen voor het te laat is! Gebruik warm water om de bevroren plekken te deppen. Zeker niet wrijven of masseren want zo beschadig je de bevroren plekken nog meer. Ook hier geen haardrogers, elektrische dekens of warmwaterkruiken! Na de eerste zorgen zeker ook even naar de dierenarts voor controle en verdere behandeling.

Antivries

Koud, guur weer. Sneeuw en ijzel. Miserie, ook voor je auto! Wees voorzichtig wanneer je werkt met antivries. Dit goedje is erg giftig voor je huisdier. Sluit dus altijd goed af na gebruik en zet weg op een veilige plek! Ruim altijd onmiddellijk op als je morst. Heeft je hond toch van antivries gesnoept, ga er dan onmiddellijk mee naar de dierenarts. Een paar druppeltjes kunnen al dodelijk zijn!

Eten en drinken

Geef je je hond buiten eten en drinken, kijk dan altijd goed het drinkwater na. Wanneer het vriest, bevriest het drinkwater snel en dan heeft je hond geen drinken. Ook water dat aan het bevriezen is, kan pijn doen aan zijn tong. Giet er dus altijd een beetje warm water bij, zo kan de hond rustig drinken.

Een hond met griep?

Toch nog goed nieuws na al de kommer en kwel: een hond met griep zal niet zo heel snel voorkomen. Honden zijn helemaal niet gevoelig voor het griepvirus.

Honden en jassen

Je kent ze wel, al die mooie outfits die we in dierenwinkels tegenkomen. Gebreide jasjes, leren jasjes, stoffen jasjes. Met pareltjes, glittertjes of leuke teksten. Soms compleet met schoentjes en sjaals. Absoluut noodzakelijk zijn die jasjes niet voor bepaalde rassen, vooral die met een dikke vacht en lang haar. Je hond kan best tegen een stootje. Maar we mogen niet vergeten dat de meeste honden niet meer buiten in een kooi aan de ketting liggen. De meesten zijn echte salondieren geworden, die lekker binnen op de sofa liggen of uitgebreid naast de kachel. Dus bij kortharige soorten, en bij bepaalde gevoelige soorten zoals boxers, windhonden, etc. is het toch best ze een jasje aan te trekken wanneer ze buiten gaan, omdat zij toch sneller koud hebben dan een hond met een dikke vacht. Liefst een nauwsluitend exemplaar dat geen vocht doorlaat. Let ook altijd op je hond wanneer hij een jasje aanheeft. Sommige honden houden hier helemaal niet van en zullen trachten zich uit het jasje te wurmen. Dit kan lijden tot verstikking.

Eindejaarspret

Pakjestijd!

Het is een tendens: de hond mag steeds vaker meegenieten van de eindejaarfeestelijkheden. Huisdieren zijn in vele gevallen een volwaardig lid van de familie geworden. Sommige honden mogen letterlijk mee aan de feesttafel schuiven. Voor anderen staat er gewoon iets lekkers op het menu: een lekker speciaal blikje hondeneten of een zelfgemaakt hapje met een lekker mals stukje vlees en rijst bijvoorbeeld. Ook wanneer het pakjestijd is, worden onze schatten niet overgeslagen. Een lekker bot, een nieuw jasje, een leuk speeltje, ook Bobbie of Prinses mogen hun pakje open(ver)scheuren. Of ze altijd even blij zijn met die kerstmuts en bijpassende sjaal of dat strakzittend vlinderdasje blijft nog de vraag! Bedenk ook hier dat het om een dier gaat en niet om een pop! Let ook goed op met de verpakking zelf: let op dat hond lief de verpakking niet begint op te knabbelen!

Chocolade

Het kan niet genoeg gezegd worden: geef je hond geen chocolade! Chocolade bevat theobromine en is zeer schadelijk voor uw hond, die er hartproblemen van kan krijgen en er zelfs van kan sterven. Geen pralines en chocoladeversieringen dus voor je viervoeter!

Vuurwerk

Ook met vuurwerk is het uitkijken geblazen. Honden hebben nu eenmaal de neiging om te apporteren. Dus kan het ook dat ze die leuke stok die je zo pas hebt weggegooid, meteen terugbrengen. Alleen gaat het niet om een gewone stok, maar om een vuurpijl die uw hond lelijk kan toetakelen! Ook van het lawaai van het vuurwerk kan uw hond lelijk schrikken en in het slechtste geval weglopen. Verwittig dus al je huisgenoten en gasten dat ze moeten oppassen voor de hond wanneer het knallen begint en dat niemand de deur moet laten openstaan. Voor de veiligheid kan je maar best voor de feesten een botje met de naam van je hond en jouw telefoonnummer laten maken en hem aandoen. Moest hij er toch vandoor gaan, raakt hij misschien sneller thuis wanneer de eerlijke vinder de gegevens ontdekt! Kruipt je hond angstig onder de bank of helemaal in een hoekje bij de harde knallen van het vuurwerk, dan moet je hem gewoon even laten doen. Als je hem overmatig gaat aanhalen en troosten, doe je alsof er iets heel ergs aan de hand is, en dat is niet echt het geval. Beter is het om even voor het vuurwerk begint ramen en deuren te sluiten, eventueel gordijnen of rolluiken dicht te doen en een rustig muziekje op te zetten. Zo is het lawaai minder hoorbaar en zal je lieve vriend rustiger blijven. Vergeet Blackie ook niet even uit te laten voor het vuurwerk begint, rond tien of elf uur bijvoorbeeld.

Kerstboom en kerstroos

Let ook goed op het water van de kerstboom of van poinsettia's, beter bekend als kerstrozen. Laat je hond er niet van drinken! Kerstrozen zijn uiterst giftig en het water van de kerstboom is ook niet erg gezond voor je hond. Al die glinsterende slingers en ballen in de kerstboom nodigen echt uit om op jacht te gaan of tot een leuk spelletje. Een tikje tegen de kerstballen, even trekken aan de slingers en ... je kerstboom ligt omver. Kauwen op slingers is erg slecht voor de hondenmaag en stuk gevallen kerstballen zorgen voor wondjes aan poten en muil. Verder bevatten de takken en de naalden van de kerstboom terpentijn. Knaagt je hond aan de boom, dan krijgt hij de terpentijn binnen en dit kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen.

Champagnekurken

Ook afgeknalde champagnekurken kan je best zo snel mogelijk opruimen. Kurk is niet echt een lekkernij voor hondenmaagjes!

Als je eventjes oplet en niet overdrijft, genieten je zowel zelf als je viervoeter van die mooie winterperiode, zonder ongemakken en ongelukken! Veel plezier met je lieve viervoeter!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gezonde hond in de kou en op wintersportHonden kunnen enorm genieten van de sneeuw en het winterse weer, of dit nu in het thuisland is, of tijdens de winterspor…
Smeer je mooi met vaseline!Veel vrouwen definiëren vaseline als wondermiddel. Niet zo gek als we ons bedenken dat vaseline zoveel gunstige werkinge…
De hond in de winterDe hond in de winterDe hond moet met zijn vacht tegen de kou kunnen, althans dat wordt nogal eens gedacht. Maar niet iedere hond kan de wint…
Honden met de hitte en kouHebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorde…

Babesiose bij hondenBabesiose staat ook wel bekend onder de namen tekenkoorts en piroplasmose. Het is een ziekte die onder andere voorkomt b…
Wat kost een kat of een hond?Wat kost een kat of een hond?U wilt graag een huisdier aanschaffen. En u weet ook al of het een kat of hond wordt? Dat is mooi, maar wat kost zo'n be…
Bronnen en referenties
  • Woef januari 2010
  • Hondenleven 2010
  • Libelle
  • Hondenweetjes op het internet
  • GVA
  • HLN.be - You
  • Zondagskrant
  • Gazet van Antwerpen 10 en 11 december 2016
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.