Wat kost een kat of een hond?

Wat kost een kat of een hond? U wilt graag een huisdier aanschaffen. En u weet ook al of het een kat of hond wordt? Dat is mooi, maar wat kost zo'n beestje nu het eerste jaar qua aanschaf en levensonderhoud. In dit artikel leest u wat een hond of kat het eerste jaar kost. Zo kunt u hier al een beetje rekening mee houden en ziet u tevens waar u allemaal aan moet denken wanneer u een huisdier in huis heeft.

Kat of hond

Veel mensen hebben wel een huisdier. Het bekendste huisdier en wat de meeste mensen hebben zijn een kat of een hond. Erg leuke en mooie dieren zijn het zeker. Een hond die erg trouw kan zijn aan zijn baasje en een kat die lekker eigenwij wil zijn.

Beide hebben wel wat... helaas worden soms deze huisdieren in een impuls aangeschaft en is men er zich niet van bewust wat voor verantwoordelijkheid het met zich meebrengt en wat de kosten voor zo'n beestje zijn.

Hieronder ziet u wat een kat of een hond kost in het eerste jaar vanaf de aanschaf.

Hond

Bij de aanschaf van een hond moet je het eerste jaar rekenen op de volgende kosten:

Aanschaf: Koop je een hond uit het asiel dan moet je rekenen op zo'n 120 euro. Wanneer je een echte rashond koopt dan moet je denken aan tussen de 400 en 1500 euro.

Eenmalige kosten: Bij eenmalige kosten moet u denken aan alle benodigdheden die nodig zijn om een hond te houden. Denk aan spullen als een hondenmand, etensbakken, speeltjes, een riem en een halsband. Samen mag je al gauw hiervoor een bedrag rekenen tussen de 300 en 400 euro.

Chippen: Het chippen van je hond kost ongeveer rond de 40 euro. Hier komt het consult nog overheen. Vaak valt dit te combineren bij de dierenarts.

Steriliseren: Per kliniek verschilt deze prijs. Ook het gewicht van de hond heeft invloed op de prijs van het laten steriliseren. Maar houd ongeveer rekening met een prijs vanaf 400 euro voor een hond van vijftien kilo tot 550 euro voor vijfenveertig kilo of meer.

Vaccinaties: Ook deze prijs is verschillend. Met name per regio is dit bepaald. Zo kost het in de randstad tussen de 40 en 60 euro, terwijl je in het noorden al eerder een prijs betaald van 18 euro tot 47,50 euro.

Dierenartsconsult: Dit is een bedrag van ongeveer 25 euro.

Voeding: Gemiddeld is dit een prijs van ongeveer 50 euro per maand. Dit verschilt uiteraard natuurlijk met de grootte van de hond.

Ziektekostenverzekering: 15 euro per maand.

Hondenbelasting: Dit verschilt per gemeente. Het valt namelijk onder gemeentelijke belastingen. Reken hiervoor een bedrag van minimaal 35 euro tot maximaal zelfs 100 euro.

Hondenuitlaatservice: Een hondenuitlaatservice kost je zelf al gauw zo'n 15 euro. Wanneer je nooit geen tijd hebt om je eigen huisdier uit te kunnen laten dan is het misschien wel goed om erover na te denken of je wel tot aanschaf over moet gaan.

Gedragstherapie: Voor een weekje gedragstraining moet je al gauw uitgaan van een bedrag van ongeveer 150 euro.

Globaal bekeken en afhankelijk van uw wensen, regio etc. kunt u rekenen op een kostenpost het eerste jaar van zo'n 2200!

Kat

Bij de aanschaf van een hond moet je het eerste jaar rekenen op de volgende kosten:

Aanschaf kat: Een kat uit het asiel kost je ongeveer tussen de 35 en 70 euro. Wanneer je een echt raskat wilt hebben dan betaal je al gauw een bedrag tussen de 300 en 600 euro.

Eenmalige kosten: Bij eenmalige kosten moet je denken aan alle benodigdheden die nodig zijn om een kat te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kattenbak, een krabpaal, een halsbandje, een kattenmand en speeltjes. Reken hiervoor ongeveer zo'n 125 euro voor.

Chippen: Dit is een bedrag van zo'n 38,50 euro.

Castratie of sterilisatie: In deze twee dingen zit wel wat verschil. Bij een castratie van een kater betaal je zo'n 35 euro. Bij een poes is het vaak wat duurder en zit je gemiddeld zo'n 50 euro duurder dan bij een kater, dus ongeveer 85 euro.

Vaccinaties: Het advies is om elk jaar je kat te laten inenten. Dit tegen de bekende niesziekte en kattenziekte. Deze kost zo'n 35 euro.

Dierenartsconsult: Dit kost net als een hond ongeveer 25 euro.

Gedragstherapie: Een consult met een therapieplan kost je ongeveer 100 euro. Dit is niet strikt noodzakelijk, maar wel handig wanneer je kat zich niet goed kan gedragen.

Voeding: Deze prijs kan heel erg verschillen en heb je zelf in de hand. Wanneer je je kat verwent gaat hij/zij daar aan wennen en kunnen de kosten wel oplopen tot 100 euro per maand. Houd je het gewoon normaal dan kun je rekenen op een 30 euro per maand.

Ziektekostenverzekering: Hiervoor moet je een bedrag betalen van ongeveer 15 euro per maand.

Globaal bekeken en afhankelijk van je wensen etc. kun je rekenen op een kostenpost van een kat het jaar op een 900!
© 2010 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een huisdier voor iedereenEen huisdier voor iedereenNederlandse gezinnen hebben vaak een huisdier, het hoort er bij. Wie neemt het initiatief, wat is het effect en waarom n…
Een huisdier voor je kindEen huisdier voor je kindWelk kind wil geen huisdier? Ik denk dat ze op een hand te tellen zijn. Dus als je zover bent dat je je kind een huisdie…

Honden in de winter, niet altijd rozengeur en manenschijn!Honden in de winter, niet altijd rozengeur en manenschijn!Winter. Alles ondergesneeuwd, dat is toch waar wij zo luidkeels over zingen en ieder jaar weer van dromen. Let it snow,…
Hartwormen bij hondenHartwormen bij hondenDe hartworm of dirofilaria immitis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Besmetting met hartworm kom…
Bronnen en referenties
  • Succes van mevr. A. van Gaal
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.