Rasp bij je paard! Wat doe je er tegen?

Een paar weken geleden kwam ik op stal bij mijn paard. Tijdens het borstelen van zijn benen viel het me op dat zijn rechter achterbeen er wat raar uit zag. Het haar boven het kogelgewricht stond van het been af en het leek als of hij van beneden naar boven geborsteld was. Wat is hier aan de hand? Rasp is een aandoening dat heel veel lijkt op mok. Het komt voor bij paarden en meestal op de pijpbeen. Meestal komt het voor op het witte been, maar een enkele keer ook op niet witte benen.

Symptomen

  • Haren vallen uit;
  • Korstjes;
  • Wondvocht loopt uit de huid;
  • Vochtophoping in kogelgewricht;
  • Dikke pijpbeen;
  • Jeuk;
  • Koorts;

De eerste dagen ziet het been er uit of iemand tegen de haren in borsteld. De haren staan van het been af. Na een paar dagen vallen de haren af en ontstaan er kleine wondjes met korstjes. Uit de wondjes komt wondvocht. Door het wondvocht klitten de haren aan elkaar. Het been en het kogelgewricht wordt dik van de vocht. Het paard stampt regelmatig met zijn been op de grond. Hij heeft jeuk. Het paard kan gaan bijten om de jeuk tegen te gaan.

In een later stadium als de rasp niet behandeld wordt kan het paard ook koorts krijgen.

Oorzaken

  • Bacterie-infectie;
  • Medicijngebruik;

Bij sommige paarden kan rasp spontaan ontstaan. Vaak is er net zoals bij mok sprake van natte warme weersomstandigheden. Het paard krijgt een piep klein wondje waarin een bacterie-infectie kan ontstaan.

Nog vaker ontstaat rasp als gevolg van medicijngebruik zoals antibitica of prednisolon. Deze medicijnen doen hun werk goed waar het om het bestrijden van infecties gaat, zoals luchtwegaandoeningen. Het nadeel van deze medicijnen is dat er veel afvalstoffen in het lichaam achterblijven. Deze afvalstoffen komen via de huid naar buiten. Vocht zakt altijd naar de laagste punt en dat zijn de kogelgewrichten en de pijpbenen. Waarom meestal het witte been gevoeliger is voor raspe in mok, weet ik niet.

Hoe te behandelen

  • Babydoekjes;
  • Mokzalf;
  • Blauwspray en vaseline;
  • Dierenarts;

Heeft je paard koorts of slaat de infectie naar binnen, raadpleeg dan altijd de dierenarts.

Zelf behandel ik rasp op de volgende manier:

De eerste dag was ik het been met groene zeep (de ouderwetse). Daarna maak ik het been goed droog en wrijf ik de plekken na met een babydoekje. Voor de babydoekje kies een doekje met olie. Let op! Geen toiletdoekje. De dagen daarna wordt het been niet meer nat gemaakt. Ik veeg zand en vuiligheid eraf met een oude handdoek. Daarna wrijf ik het been dagelijks in met het babydoekje. Na ongeveer een week stopt het lekken van wondvocht en komen de korstjes op een vriendelijke manier los. Het beeld wordt rustiger. Verder krijgt het paard extra beweging. Dus na het rijden of longeren nog eventjes lekker wandelen. Veel stappen op het harde. Een keertje extra in stapmolen kan ook een optie zijn. Verder blijf ik er zoveel mogelijk van af.

Heel veel dierenartsen en paardeneigenaren zullen mokzalf adviseren. Hiervan zijn verschillende soorten in de handel. Sommige met hormonen, andere zonder hormonen. Zelf heb ik hier geen ervaring mee.

Met blauwspray (CT-spray) kan je de hele been in spuiten. Daarna smeer je er een flinke klodder overheen.
Het voordeel hiervan is dat de blauwspray bacterievorming tegengaat en de vaseline voorkomt dat er allerlei vuiligheden in de wondjes verzameld worden. Het is belangrijk dat het been niet nat gemaakt wordt.

Je kan bij twijfel natuurlijk altijd het beste de dierenarts vragen er naar te komen kijken. De dierenarts kan dan bekijken wat de beste behandelmethode is.

Ter afronding:

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat het been droog blijft. De korstjes zacht blijven en er niet afgewreven worden. De korstjes komen vanzelf los. Verder moet er bacterievorming voorkomen worden. Om dikke benen te voorkomen is het verstandig om het paar extra beweging te geven.

Rasp is niet besmettelijk. Het wordt niet van paard op paard overgedragen. Verder is het wel belangrijk om hygienisch te werken. Gebruik babydoekjes maar een keer op 1 plek. Gebruik je zalf, gebruik dan een spatel om de zalf uit het potje te halen en doe handschoenen aan om de zalf uit te smeren.

Gebruik van betadineschrub, betadineshampoo etc. is af te raden, omdat betadine een stofje bevat waardoor extra dikke korsten aangemaakt worden. En extra dikke korsten wil je niet op het pijpbeen hebben.
© 2008 - 2024 Takasho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lijnzaadolie en zonnebloemolieLijnzaadolie en zonnebloemolieGeef jij lijnzaadolie en zonnebloemolie aan je huisdier? Veel mensen weten niet eens waarom ze het geven, want het zal w…
Een eigen paardIedere paardengek droomt ervan: een eigen paard. Een eigen trouwe ros waarmee je alles kan doen. Rijden wanneer je wilt,…
Headshaking syndroom bij paarden: Oorzaak en behandelingSchudt jouw paard vaak met het hoofd? Heeft jouw paard last van lopende neusgaten en ogen? Misschien heeft je paard dan…
Kies stempelen bij een paard, ouderwets?Kies stempelen bij een paard, ouderwets?Sommige paardeneigenaren krijgen te horen van hun dierenarts dat de kies van hun geliefde viervoeter niet meer te redden…

De Basenji voorheen Kongo TerrierDe Basenji voorheen Kongo TerrierDe Basenji is door de FCI ingedeeld in Groep 5; Spitsen en honden van het oertype – Sectie6; Primitief type. De Basenji…
De Friese stabijDe Friese Stabij is een hondenras dat niet al te bekend, maar wel aardig in opkomst is. Deze hond vindt zijn oorsprong i…
Bronnen en referenties
  • Mijn eigen ervaring; Ervaring van een stalgenote; Advies van mijn dierenarts;
Takasho (1 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.