Raskatten: De fraaie Oosters langhaar
De meeste mensen kennen wel de Oosters korthaarkat. De ranke, slanke en vooral speelse katten, met de grote ietwat schuine ogen en de ietwat spits toelopende neus. Qua bouw en kleurschakeringen is de Oosters langhaar niet wezenlijk anders. Het komt dus hoofdzakelijk op de vacht neer en die is halflang, zijdezacht en met een mooie pluimstaart. Wat is de Oosters langhaarkat precies voor kat?
De basis, het ras
De naam Oosters langhaar is nog niet zo bekend en dat heeft te maken met het gegeven dat het ras onder deze naam pas sinds 2002 bestaat (vanuit Engeland is deze naamsverandering in gang gezet). Het ras was eerder bekend onder de naam Brits Angora. Echter, om verwarring met de Turks Angora te voorkomen, is de naam gewijzigd. Het ras is er dus al wel veel langer, alleen onder een andere naam.
Oosters langhaar is niet dominant in de voortplanting. Een Oosters kortharige met een Oosters langharige kruisen zal altijd kortharige kittens opleveren. Een generatie verder kan een langharig kitten zich echter zomaar in de lijn aankondigen.
Uiterlijke kenmerken
Bouw
De kat heeft een lange en ranke bouw. Ze oogt slank en heeft goed ontwikkelde spieren (hoewel dit niet zo goed zichtbaar is als bij de Oosters korthaar). Haar beendergestel is echter heel fijn van structuur.
Vacht
De middellange vacht is er in diverse kleuren en kleurschakeringen, van effen gekleurd tot prachtige tekeningen. Deze kleuren zijn bij meerdere raskatten terug te vinden. Te weten:
Bron: Yusui.y
- zwart
- blauw
- chocolade
- lila
- kaneel
- karamel
- fawn (beige)
- rood
- crème
- abrikoos
- wit
- combinatie schildpad (tekening tekening)
- rook (met een zilveren ondervacht)
- combinatie tabby (tekening vacht)
De vacht is relatief lang, heel fijn van structuur en erg glad c.q. glanzend. Deze kat heeft geen ondervacht. Als je met de hand over de vacht gaat, dan voelt deze zijdezacht aan. De vacht behoeft niet eens zoveel onderhoud. Eénmaal per week doorkammen is meestal al voldoende.
Ogen
De vorm van de heldere ogen is amandelvormig en de ogen staan ietwat schuin geplaatst. De kleur van de ogen is bijna altijd groen, met uitzondering van de witte kat. De witte versie kan ook blauwe ogen hebben of odd-eyed en dat wil zeggen één blauw en één groen oog.
Innerlijke kenmerken
Deze kat kan ronduit levendig c.q. speels genoemd worden, eigenlijk net zoals haar kortharige familie. Het is bovendien een erg nieuwsgierige kat, een beetje brutaal en erg loyaal. Haar zelfverzekerde voorkomen geeft de kat een beetje een soort hautaine houding. Zeker gecombineerd met de sterke persoonlijkheid van de kat. Toch is deze kat reuze lief en zachtaardig. Ze is graag in de buurt van de eigenaar. Dat maakt ook dat deze kat het lastig kan vinden als ze veel alleen thuis is. Naar andere mensen kan ze ietwat afstandelijk overkomen, maar met soortgenoten kan ze heerlijk spelen. Zoals ook de kortharige versie, kan deze kat erg spraakzaam zijn.
Bron: Andibreit, Pixabay Een Oosters langhaarkat kopen
Of je nu een volwassen dier in huis haalt of een kitten, de kat zal altijd moeten wennen. Neem daar de tijd voor. Natuurlijk is de kans groter dat een volwassen kat meer ‘rugzak’ heeft dan een kitten. Zeker als je een goed erkende fokker gevonden hebt. Toch kan ook een volwassen kat met de juiste begeleiding prima herplaatst worden. Soms is dat bij de fokker die om wat voor reden dan ook een volwassen kat ergens wil herplaatsen.
Echter, het kan ook bij een particulier iemand zijn die om wat voor reden dan ook, de kat de deur uit moet doen. Er wordt nogal eens negatief gedaan over (jong)volwassen dieren herplaatsen. Immers, je doet een dier waar je van houdt niet zomaar weg. Echter, vaak is het niet 'zomaar' en kan de reden heel plausibel zijn. Het belangrijkste is echter dat er door beide partijen zorgvuldig met het dier wordt omgegaan.
Papieren regelen
Zowel bij een volwassen kat als een kitten, moet je de juiste papieren meekrijgen. Dierenpaspoort met de juiste inentingen, chip en een stamboom. Bij een kitten is een goed contract een must en soms doen fokkers dit ook nog met een volwassen dier. Zolang het ter bescherming van het dier is (dus zorgen dat alles goed voor het dier geregeld is) én alle eventuele onduidelijkheden, met het oog op de toekomst, maar wegneemt.
Tot slot
Bij de aankoop van dieren moet het welzijn van het dier bovenaan staan. Zaken moeten goed zijn vastgelegd en het is raadzaam om je als koper (zeker als dit het eerste dier is) goed geïnformeerd te hebben over wat het in de praktijk allemaal wil zeggen als je een levend dier in huis haalt. Focus je dus niet alleen wat het dier jou kan geven, een dier verdient ook een goede verzorging en liefde. Zo kom je in balans met je dier en kunnen beide partijen vele jaren in goede harmonie samenleven.