Katten ziektes en aandoeningen

Katten ziektes en aandoeningen Mensen die dieren hebben weten dat de dieren ziek kunnen worden net zoals wij zelf. In dit stukje wil ik graag enkele kattenziektes behandelen. Wat je moet weten is wat voor ziekte het is, de symptomen en hoe je de ziekte moet behandelen. Sommige ziektes zijn zelf goed te behandelen, maar anderen kan beter op het advies van dierenartsen behandelen.

Een gezonde kat

Een gezonde kat ziet er in onze ogen ook daadwerkelijk gezond uit. Een gezonde kat heeft heldere schone ogen, een glanzende vacht, waarvan de haren mooi plat liggen en is actief. De tred, het op staan en het liggen is bij een gezonde kat ook soepel. Een gezonde kat is niet te mager, maar ook niet te dik. Dikke katten kunnen namelijk last krijgen van ademhalingsproblemen, hartproblemen en suikerziekte.

De temperatuur van een gezonde kat ligt tussen de 38 en 39 graden. Het is ook een goed punt om een zieke kat te temperaturen. De huid is elastisch en als u een huidplooi (het makkelijkste is in de nek, of op de rug) pakt, zakt deze vrijwel meten weer terug en blijft niet rechtopstaand. Als dat wel gebeurd duid dit meestal op uitdroging. De eetlust is goed en drinken ook. De ontlasting mag ook niet te waterig zijn.

Algemene verzorging van de kat

Een gezonde kat heeft verzorging nodig om gezond te blijven. Dit kan moet goede voeding, maar er komt wel wat meer bij kijken. Dit hoeft niet allemaal gedaan te worden door de dierenarts gedaan te worden. Zelf kun je al veel doen. Het begint met iets simpels als regelmatig de kattenbak te verschonen om wormbesmetting te voorkomen.

Regelmatig vacht borstelen kan klitten voorkomen bij langharige katten die vast gaan zitten en de kat belemmeren bij het lopen. Kortharige katten borstelen is ook goed voor de vacht. Ook worden overtollige haren verwijderd die niet meer met het wassen in de maag komt. Ook kun je makkelijker vlooien en teken vinden in de vacht.

Nagels knippen moet gebeuren bij katten die de nagels niet kunnen of willen scherpen. Een binnen kat kan dit aan een krabpaal doen. Buitenkatten vinden wel dingen. Nagels groeien en moeten geknipt worden omdat ze anders krom groeien tot zelfs in de onderkant van de poot. Soms doen katten wat lastig en dan kan het door iemand gedaan worden door iemand die er kennis van heeft.

Een kat doet veel met zijn gebit. Een smerig gebit geeft ontstoken, pijnlijk tandvlees en uiteindelijk vallen de tanden eruit. Vaak helpt het eten van harde brok met poetsen, maar soms moet er door een specialist gedaan worden.

Endo parasieten

Endo parasieten zijn parasieten die in het lichaam zitten.Daarvan heb je de spoelwormen en de lintwormen. Spoel wormen zijn echt wormpjes zie je in de ontlasting terug vindt. Soms kan een kat ze ook uitbraken. Van de lintworm vindt je de deeltjes terug in de ontlasting. Deze lijken op rijstekorreltjes. Ook kan er een stukje lintworm uit de anus van de kat hangen, want een lintworm is daadwerkelijk een lange lint in de darmen.

Besmetting:

Beide kunnen doorgegeven worden van dier op dier. Dit gebeurt vaak via de ontlasting van de andere kat of door besmetting in de kattenbak. Maak deze bij een besmetting dus ook meteen helemaal schoon. Kittens kunnen de spoel wormen via de moedermelk krijgen.

Ziekteverschijnselen:

Magerder worden ondanks dat de kat toch genoeg eet, of zelfs meer. Ze krijgen last van diarree en maken een wat zieke indruk. En net zoals ik al eerder had verteld zijn er stukjes in de ontlasting te vinden. Kittens kunnen een groeiachterstand krijgen.

Behandeling:

Ontworm de katten meteen als er een besmetting is en vaak moet je de ontworming na een paar weken weer herhalen. Kijk hiervoor op de verpakking of vraag een deskundige. Ontworm de moederpoes op tijd voor ze kittens krijgt om besmetting te verkomen. Ook zijn er wel kitten ontwormingsmiddelen, maar meestal kunnen deze maar met een aantal weken leeftijd toegediend worden. Houw het ontwormen ook regelmatig bij. Meestal eens per half jaar. Als uw kat regelmatig besmet wordt kun je het naar 4 keer per jaar brengen. Ontvlooi uw kat ook regelmatig want vlooien kunnen weer lintworm over brengen.

Ecto parasieten

Ecto parasieten zitten op het lichaam. De meeste die daarvan voorkomen zijn vlooien en teken. Het zijn allebei bloedzuigers die bloedarmoede kunnen veroorzaken als ze meet meerdere zijn. Ook kan de teek de ziekte van Lyme overbrengen. Een teek is een klein spinnetje die zich in de huid vastmaakt om met zijn lange bek bloed te eten. Daarmee groeit het kleine lijfje tot een ballon. Ze kunnen bruin of grijs gekleurd zijn. Als ze vol zijn (dit kan wel tot centimeter groeien) laat hij zich los. Een bloedmaaltijd duurt ongeveer een week.

Een vlo is ook een klein zwart insect die over de huid loopt. De bloedmaaltijd van een vlo is korter. Deze duurt ongeveer 48 uur. Ze blijven klein en zwart, maar laten wel vlooien uitwerpselen achter. Deze zijn typisch, want ze lijken op korreltjes zand maar als je ze uitveegt op een vochtig wit pappiertje wordt de kleur bruin/ rood van opgedroogd bloed. Dan weet u of het dier besmet is met vlooien.

Vlooien kunnen ook heftige allergieën veroorzaken. Ze spuiten na hun bloedmaaltijd een soort gifje in om de wond te sluiten, maar een kat kan hier allergisch voor zijn en er jeukerige bulten van krijgen. Ook kan een vlo de katten aids doorgeven.

Besmetting:

Teken komen vaak van buiten. Ze zitten in bomen en grassen. Als ze lichaamswarmte van een kat, een andere dier of zelfs een mens voelen laten ze zich vallen. Vaak zitten ze meteen al goed en dan zoeken ze een plekje waar ze zich kunnen voeden en bijten zich vast.

Vlooien kunnen zich verplaatsen van dier op dier. Ook kunnen ze een mens bijten. Vaak is dat een keer want mensen bloed is voor een dierenvlo niet aantrekkelijk. De besmetting gebeurt ook binnenshuis. 95% van de vlooien komt uit de omgeving. Dit komt omdat vlooieneitjes uit de vacht vallen in de vloerbedekking, bank of op het favoriete lig plekje van de kat. Daar komen ze uit en springen op de kat.

Voorkomen:

Er bestaan veel middelen om de kat te ontvlooien en ontteken. Sommige zijn zelfs combinaties. Tegen vlooien en tegen teken. Ook bestaan er middelen die eitjes doden van de vlo voor ze uitkomen, maar toch is het een aanrader bij een grote besmetting om de omgeving meteen me te behandelen tegen de vlooien. Kijk op de verpakking hoe vaak het advies is om te ontvlooien of te ontteken.

Ziekte van Lyme

Dit is een van de ziektes die door teken wordt door gegeven. Ook andere dieren en mensen kunnen deze ziekte van een tekenbeet krijgen. Dit begint als een roodgekleurde ring om de tekenbeet heen. Daarna volgt door ontstekingen aan gewrichten met verlammingsverschijnselen. Kijk alleen wel uit: een rode kring kan ook ringworm betekenen. Ditt is een schurft soort. Hiervoor moet u ook wel naar de dierenarts, maar is wel wat minder ernstig als de ziekte van Lyme. Ziekte van Lyme is dus echt een rode kring om de tekenbeet.

Besmetting:

Door het stofje van een tekenbeet.

Behandeling:

Controleer een tekenbeet een aantal weken regelmatig op die rode kring. Meld het meteen bij de dierenarts of uw dokter wanneer er een kring te zien is.

Oormijt en oorontsteking.

Soms kan een kat smerig uitziende oren hebben. Er komt dan vaak bruine oorsmeer vanuit het binnen oor. Alleen oorsmeer kan makkelijk schoongemaakt worden met gekookt afgekoeld water. Gewoon spoelen en probeer niet met dingen in het oor te peuteren, want dit kan beschadiging geven. Ook kunt u als het niet werkt een oorspoeling bij de dierenarts halen.

Overtollig oorsmeer kan ook oormijt betekenen. Dan heeft de kat vaak jeuk aan zijn kop. Hij schudt dan met zijn kop een probeert vaak in het oor te krabben. Oormijt zijn kleine zwarte beestjes die in het binnenoor zitten. Een dierenarts kan ze met een speciaal kijkertje zien. Oormijt die te lang in het oor zit kan oor ontsteking geven. Behalve jeuk is het binnen oor ook wat pijnlijk en vaak rood en geïrriteerd.

Besmetting:

Oormijt is een nest beestje. Maar een nieuwe kitten van 8 weken oud kan in een nieuw huis volwassen dieren makkelijk besmetten. Het kan van hond op kat worden vergebracht en andersom. Oor ontsteking kan niet alleen door irriterende oormijt komen, maar ook door lange haren bij het oor of iets anders wat in de gehoorgang is gekomen.

Behandeling:

Oormijt en oorontsteking moeten beide door een dierenarts worden vastgesteld en een medicijn voor gegeven worden. Het voordeel voor het dier is dat er vaak een verzachtend middel in voor de jeuk en een behandeling is voor het doden van de mijt of behandelen van de oorontsteking.

Allergieen

Allergieën kunnen op verschillende manieren voorkomen. Van jeukerige huid tot het braken of diarree van het voedsel waar het dier slecht op reageert. Bij diarree kun je de kat wat goed doorgekookte kippenvlees met rijst geven of kippen boljon. Dit is allemaal lichtverteerbaar en de kat krijgt vocht binnen wat heel belangrijk is bij diarree. Als de ontlasting weer normaal is kun je het nog een keer proberen met het voedsel. Bij weer een verkeerde reactie kunt u beter een ander soort voedsel geven.

Behandeling:

Als de allergische reactie blijft aanhouden bij bepaalde dingen, zoals jeukerige huid bij bepaalde grassen, kunt u naar de dierenarts gaan. Zij kunnen vaak een middel geven om de symptomen te minderen en te stoppen en ze kunnen ook proberen erachter te komen wat voor allergie het is.

Overtollig traanvocht

Dit is makkelijk te herkennen aan traanstrepen in de ooghoeken. Dit kan door meerdere dingen komen. Sommige rassen zijn er gevoelig voor, maar het kan ook komen door iets irriterend in het oog. Ook kan het hoornvlies beschadigd zijn wat ook kan gaan irriteren en tranen.

Behandeling:

Spoel de ogen uit met gekookt afgekoeld water. Ga niet met dingen in het oog zitten want dit kan beschadiging geven. Op een afstandje van het oog uitspoelen. Als dit niet helpt kun je beter naar de dierenarts gaan voor een onderzoek en een middeltje. De dierenarts kan dan ook kijken of er al een beschadiging in het oog zit.

Oververhitting.

De kat wordt vaak zwaar hijgend in de volle zon gevonden. Het kan ook zijn dat hij per ongeluk opgesloten is. De temperatuur is dan vaak ook boven de 39 graden. Ook kan het zijn dat het dier niet genoeg vocht heeft gekregen. Dit kun je zien door een plooi van de huid in de nek of op de rug, omhoog blijft staan. Zorg dus altijd dat een kat drinken kan, vooral bij hitte en vochtverlies door diarree. Ook droge brokjes moet altijd water bij staan.

Behandeling:

Leg de kat zo snel mogelijk op een koele plek uit de zon. Overgiet het dier met koud water of als je het niet in de buurt hebt, koude frisdrank. Als de kat goed bij bewustzijn is kun je ook wat koud water over de tong laten glijden. Zorg dat de kat zich niet verslikt. Breng daarna het dier zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Vergifteging.

Een kat kan een gif rechtstreeks binnen krijgen. Zelfs chocolade kan in een aantal grammen giftig zijn. Hoe meer cacao (zoals in pure chocolade) hoe giftiger het wordt. Ook kan een kat door een suffe vergiftigde muis opeten. Er zijn verschillende vergiftigen zoals brandende en niet brandende. De niet brandende vergiftigingen mogen uitgebraakt worden. Brandende absoluut niet laten uit braken omdat het twee keer schade geven aan darmen en slokdarm.
  • Brandende vergiften: Base, Natronloog, Benzine, Petroleum, Verf verdunner, Zuren zoals accuzuur en citroen zuur.
  • Niet brandende vergiften: antivries, bleekmiddelen, Carbamaten, Gif tegen ongedierte, Lood, Insecticiden, Slakkengif.

Behandeling:

Kijk of je een pak kunt vinden van het gif, met de werkzame stof erop. Of probeer te achterhalen of het dier een muis heeft gegeten. Bel meteen de dierenarts en maak het voor jezelf zeker dat je het dier mag laten braken. Laat het dier dan braken door een theelepeltje zout achter op de tong aan te brengen. Soms braakt het dier vanzelf al. Houw het lichaam hoger dan de kop zodat het dier niet in het braaksel stikt. Soms kan de dierenarts uit het braaksel achterhalen wat het dier heeft gegeten, probeer dit ook te bewaren. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Niesziekte

Niesziekte is een zeer besmettelijke ziekte. Deze komt vaak bij kittens voor. Het begint met niesen, loopneus en traanogen. Later begint de kat steeds vaker achter elkaar te niezen en komt er vieze snot bij de neus vandaan.

Behandelig:

Ga met de kat naar de dierenarts. Deze kan medicijnen tegen de ziekte en voor preventieve behandeling kan de kat hier tegen geënt worden.

Kattenziekte

Kattenziekte is net zo besmettelijk als katten niesziekte. Het begint met koortsen en daarna kan de kat niet meer drinken, maar het wil het wel. Later komt er diarree bij en braken met de dood tot gevolg. Vooral jonge katten zijn gevoelig voor deze ziekte.

Behandeling:

Vaak gaat deze ziekte helaas zo snel dat behandeling met medicijnen bijna niet meer is te genezen. Toch, bel zo snel mogelijk de dierenarts. De kattenziekte kan preventief tegengegaan worden door enten.

Blaasstenen en blaasontsteking:

Blaasstenen komen voor bij katers en poezen. Het zijn de katers die er last van hebben. De poes plast de blaasstenen er altijd uit omdat zij een grotere urinebuis hebben, maar bij een kater kunnen ze vast komen te zitten en ophopen.
Als een kater last heeft van blaasstenen gaat hij vaak naar de bak. Hij perst dan actief om te plassen, maar er komt niets uit of maar een paar druppeltjes. Urine hoopt zich op in de blaas omdat de kat het niet kwijt kan. Als de blaas te vol wordt kan het zelfs knappen. De kat krijgt dan ureum vergifteging.

Blaasontsteking komt wat vaker bij poezen dan bij katers. De kat gaat dan ook vaak naar de bak. De kat perst actief en plast dan met moeite en ook weinig. De kat gaat dus vaker naar de bak dan anders. Bij blaasontsteking is er ook wel bloed bij de urine te zien. Soms is het niet met het oog te zien en kan het bij de dierenarts aangetoond worden.

Behandeling:

Als de kat niet of een klein beetje plast, actief perst en vaak naar de bak gaat bel dan de dierenarts.
Blaasgruis wordt vaak terug gebracht naar de blaas. De kat kan dan een dieetvoer mee krijgen die de mineralen afbreekt, die blaasgruis aanmaken. Laat de kater castereren. Dan worden er ook minder mineralen aangemaakt. Laat de kater niet te
jong castereren. De urine buis blijft dan ook te klein.

Bel ook hierbij de dierenarts. Als je de kat verdenkt van blaasontsteking kun je proberen de urine op te vangen en mee te nemen voor onderzoek. Bij blaasontsteking krijgt de kat vaak een antibiotica kuur mee.
© 2007 - 2024 Jean1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik een kat meer laten drinkenKatten drinken over het algemeen minder dan de meeste andere huisdieren. Toch hebben ze water nodig om gezond te blijven…
Kattenkrabpaal voor je katEen kattenkrabpaal is een houten paal bedekt met ruwe materiaal. Dit is handig voor katten eigenaren om in huis te hebbe…
Zwarte katten steeds minder populairnieuws uitgelichtZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…
Leuke kattenweetjesLeuke kattenweetjesVan oudsher worden katten in verband gebracht met heksen, magie en de nacht. Het feit dat katten van grote hoogte kunnen…

De chihuahua een ras apartDe chihuahua een ras apartDe chihuahua is populairder dan ooit. Als je echter denkt dat deze kleine viervoeter niets meer dan schootliggen in zijn…
Botbreuken bij katten borstbeen gebrokenBotbreuken bij katten borstbeen gebrokenEen botbreuk bij een kat of poes. Vaak is een breuk moeilijk te behandelen. Vooral als dit een breuk betreft waar geen g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tpsdave, Pixabay
  • Assistente opleiding Paraveterinair
  • Het medisch ABC voor de kat van over dieren
Jean1985 (3 artikelen)
Laatste update: 19-11-2007
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.