Botbreuken bij katten borstbeen gebroken

Botbreuken bij katten borstbeen gebroken Een botbreuk bij een kat of poes. Vaak is een breuk moeilijk te behandelen. Vooral als dit een breuk betreft waar geen gips omheen kan. Een voorbeeld hiervan is een breuk van het borstbeen bij uw kat of poes. In dit artikel meer informatie over een borstbeenbreuk bij uw kat of poes. Gesproken uit eigen ervaring. In dit artikel kunt u lezen wat u kunt verwachten bij een gebroken borstbeen van uw kat en hoe te handelen. Mijn persoonlijke situatie is dat mijn poes van anderhalf jaar oud haar borstbeen gebroken heeft door onbekende oorzaak. Iedere kat is anders en zal dus anders reageren. Hoe het verloop is van dit ziektebeeld zal afhangen van de conditie van uw kat, leeftijd, karakter. Daarnaast speelt de capaciteit van uw dierenarts een rol en de kwaliteit van verzorging van de diereigenaar. Geen enkele situatie is het zelfde dus wat ik beschrijf kan in uw geval altijd weer anders verlopen.

De symptomen bij een borstbeenbreuk van kat:

  • geen eetlust, niet meer eten en drinken
  • pijn bij aanraking
  • schrikachtig
  • teruggetrokken gedrag
  • 'anders dan anders' zijn

Eerste handeling bij de symptomen van een gebroken borstbeen

Wees voorzichtig in de aanraking van de kat. Ga direkt naar de dierenarts; deze zal uw kat onderzoeken en waarschijnlijk een rontgenfoto maken.

Medicatie en behandeling voorgeschreven bij een borstbeenbreuk van een kat

  • antibiotica
  • tijdelijke pijnstilling
  • totale ' bedrust' gedurende zes weken in een kooi
  • speciale, zachte voeding met veel vocht er in

Uitvoering van de behandeling van uw kat

Het zal voor iedere kattenbezitter als een ware nachtmerrie gezien worden. Uw kat zes weken in een kooi. Persoonlijk konden wij er geen voorstelling van maken hoe onze poes zes weken in een kooi zou zitten. Uiteindelijk is dit toch de manier gebleken om onze kat te laten genezen. De kooi moet dermate groot zijn dat de kat er in kan staan en evt uitrekken en groot genoeg om er een kleine bak in te zetten om de ontlasting in te doen, voer en water neer te zetten en een fijne ligplek voor de kat. Mogelijkheden zijn een forse konijnenkooi, kleine bench. Zorg dat een gedeelte van de kooi afgedekt is zodat de kat een veilig hoekje heeft om in weg te kruipen. Zet de kooi niet midden in een ruimte maar meer in de hoek, maar niet totaal afgesloten van contact. Enigzins op hoogte kan een veiliger gevoel geven. Wij hebben er voor gekozen een grote konijnenkooi te nemen van ongeveer een meter bij een halve meter en op ruime stahoogte van de kat. Wij hebben deze kooi bij ons op de bank gezet op de plek waar onze kat altijd graag ligt.

Omgang met uw kat in de kooi

Een kat houdt van regelmaat. Zorg ervoor in deze moeilijke periode dat uw kat weet wat te verwachten. Plotselinge veranderingen zorgen voor stress bij uw dier. Zorg voor een ' bekend' kussentje of dekentje waarop uw kat kan liggen en eventueel iets om tegenaan te liggen. En zeer belangrijk verschoon de kattenbak zeer frequent. Daarnaast met regelmaat de kooi in zijn geheel schoonmaken. De kat uit de kooi laten kan er voor zorgen dat uw kat langer dan zes weken in de kooi moet zitten. Het bot heelt maar dit vraagt veel rust dus absolute rust voor uw kat is noodzakelijk. Onze poes moest zes keer per dag dwangvoeding krijgen via een spuitje in de bek omdat zij niet vrijwillig wilde eten. Wij hebben het onze dierenarts voor laten doen zodat we wisten hoe het moest. Dit moment benutten we tevens als moment van contact. een beetje aaien en knuffelen.

Speeltjes zijn eigenlijk niet aan te raden. Omdat onze poes zeer speels is hebben wij er voor gekozen om haar onder toezicht even met een muisje te laten spelen. Zodra dit te druk werd hebben wij het weer weggenomen. Gebruik van stem en aanwezigheid kan een grote steun zijn voor uw kat. Ga bij uw dier in de buurt zitten en praat of zachte toon tegen hem of haar. Naarmate onze kat herstelde met de weken konden we merken dat de kat steeds meer uit het hok wilde en onrustig werd. Wij hebben dit opgelost door wat meer te trakteren op brokjes. Nadeel hiervan is dat de kat dikker wordt omdat deze toch al nagenoeg geen beweging krijgt. Het was kiezen uit twee kwade. Toen onze kat na een aantal weken weer vrijwillig at hebben wij zachte light-voeding gegeven om het aankomen te verminderen.

Controle van de borstbeenbreuk na zes weken

Een spannend moment. De dierenarts zal opnieuw controleren middels een rontgenfoto of de breuk geheeld is. Wij waren best angstig voor de uitslag omdat onze poes toch enkele malen buiten de kooi gekomen is. Het bleek dat onze poes zeer veel geluk heeft gehad. De breuk was scheef aan elkaar gegroeid wat vaker voorkomt bij deze ' lastige' breuken maar dat het de ' juiste' kant op was gegroeid waardoor de poes verder niet veel last er meer van zou houden.

Wel van belang was dat onze poes nog een tijdje lightbrokjes zou eten i.v.m. gewicht en dat we geleidelijk de poes uit haar hok zou laten. Dus eerst een aantal keer kort per dag en dan opbouwen. Nu twee maanden later is onze kat alweer flink afgevallen en gaan we binnenkort over op de ' gewone' voeding omdat lightvoeding iets is voor tijdelijk. Zeer blij zijn wij met deze afloop maar het was een moeilijke lange periode zowel voor onze poes als onszelf.
© 2007 - 2021 Mirthe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Typen botbreuken bij de mensTypen botbreuken bij de mensBijna iedereen maakt het wel eens mee: een gebroken bot. Een gebroken been, een armbreuk, een gebroken pols.. Ieder bot…
Breuken en een second opinionBreuken en een second opinionBotbreuken zijn veelgehoorde aandoeningen. In ieders omgeving zijn mensen te vinden die ooit een botbreuk hebben opgelop…
Veel voorkomende botbreuken, en de genezingsduur daarvanBotbreuken zijn veel voorkomend. Omdat er in het hele lichaam botten zitten, kunnen deze ook op veel plaatsen breken. Ma…
Greenstickfractuur: botbreukGreenstickfractuur: botbreukEen greenstickfractuur is een onvolledige botbreuk die voornamelijk bij kinderen voorkomt. Het beenvlies is hierbij nog…

Katten ziektes en aandoeningenKatten ziektes en aandoeningenMensen die dieren hebben weten dat de dieren ziek kunnen worden net zoals wij zelf. In dit stukje wil ik graag enkele ka…
De aanschaf van een kittenDe aanschaf van een kittenEen huisdier is een waardevolle toevoeging aan ieder huishouden. Liefde, verzorging en aandacht betalen zich terug in ge…
Mirthe (17 artikelen)
Laatste update: 03-12-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.