Staart- en maneneczeem bij paarden
De zomer komt er weer aan en dat is niet voor alle dieren leuk. Paarden die last hebben van staart- en maneneczeem beginnen nu weer met schuren tot bloedens toe. Er zijn talloze middelen maar niks lijkt echt te helpen. Undecyleenzuur kan een uitkomst bieden.
Staart- en maneneczeem
Vooral zware paarden
Vooral zwaardere paarden hebben er last van; staart- en maneneczeem. Het zijn dus vooral Belsen, Shetlanders, Fjorden en Friezen die er mee te kampen hebben. Het wordt erger naarmate het paard ouder wordt, maar gelukkig is het niet besmettelijk. Het jeukt wel ontzettend en ieder paaltje en iedere boom in de wei moet het ontgelden.
Vliegen?
Er zijn talloze middelen in de handel die staart- en maneneczeem zouden moeten tegengaan. Het zou veroorzaakt worden door een bepaald vliegje waartegen het paard allergisch is. Daarom gebruiken veel mensen allerlei vliegensprays of vliegendekens om de vliegen weg te houden. Desondanks kan het paard onder staart- en maneneczeem lijden. Sommige paarden willen niet de hele dag een deken om en trekken die er met de tanden af en de vliegensprays zitten vaak zo vol met chemicaliën dat het paard wel chemisch afval lijkt, als je hem er mee besprayed. Bovendien stinken deze sprays vaak enorm.
Remedie
Het is dus een lastig probleem. Soms helpt het om de paarden in te spuiten met een middel tegen schimmels, maar vaak ook niet. Jaren geleden was er een middel op de markt dat wél leek te helpen. Het heette heel makkelijk Staart- en manenmiddel. Inmiddels is dat al jaren niet meer verkrijgbaar. Het recept was heel simpel; het was 30% undecyleenzuur in ethanol. In mijn artikel over
Wat is eigenlijk een zuur? kun je meer over zuren en ethanol lezen. Undecyleenzuur kun je bij een apotheek kopen, maar het is wel vrij prijzig, maar dat is eigenlijk ieder medicijn. Ethanol kun je ook bij een apotheek kopen. Er bestaan twee soorten ethanol; één die je zou kunnen drinken als alcohol, en één waaraan stoffen zijn toegevoegd (petroleumether) zodat die niet meer drinkbaar is. Omdat je over de eerste vorm wel en over de tweede vorm geen accijns moet betalen, is de tweede vorm veel beter betaalbaar. Voor dit medicijn is de tweede vorm prima geschikt. 30% betekent dat iedere 100 ml 30 ml undecyleenzuur bevat. Je mengt dus 30 ml undecyleenzuur met 70 ml ethanol en je medicijn is klaar.
Undecyleenzuur heeft een smeltpunt dat om en nabij de kamertemperatuur ligt. Op koude dagen is het dus een vaste stof, is het iets warmer, dan wordt het vloeibaar. Om het medicijn te maken, kun je het flesje undecyleenzuur onder de kraan (au bain marie) iets verwarmen tot alles vloeibaar is.
Net als de vliegensprays stinkt undecyleenzuur ook behoorlijk. En het zal niet helemaal ongiftig zijn. Dus is het aan te raden handschoenen te dragen als je je paard ermee behandelt. De behandeling is makkelijk - je giet het er gewoon op, maar het paard zal graag gaan schudden en daar moet je wel op voorbereid zijn!
Helaas moet de behandeling vaak herhaald worden, ongeveer iedere week, gedurende de zomer. Maar de jeuk zal een stuk minder worden, en de manen zullen voor de verandering wél de zomer overleven! Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het paard niet meer zo veel last van jeuk zal hebben.